Balkong i orientalisk stil

Balkong i orientalisk stil

Med influenser från orienten har Helene Petterssons balkong fått nytt liv. Hon vann en balkongstyling och nu samsas textilier, ljuslyktor och annan rekvisita med bladrika gröna växter i kombination med örter och annat ätbart.

Balkongstylingen hemma hos Helene Pettersson är ett led i ett pågående samarbete mellan trädgårdsmästaren Maria Bremefors och det privata fastighetsbolaget Seglet. Bolaget strävar efter att oasiera sina fastigheter och under våren har hyresgästerna, via bolagets hemsida fått tillgång till tips, råd och inspiration av Maria Bremefors för att göra sina balkonger fina. Bland ett flertal skriftliga motiveringar vann Helene den utlysta balkongstylingen.
Nu njuter hon av sin ”nya” balkong på sommarkvällarna.
-Balkongen är helt underbar. Jag känner en sådan glädje. Det bästa är helheten och harmonin. Min lägenhet har blivit större, säger Helene.
Hennes önskan var att balkongen skulle gå i orientalisk stil och innehålla mycket ätbart.
-Jag brukar ha krukor med örter och det ville jag ha kvar. Det är härligt att kunna plocka till den egna matlagningen. Som stomme utgick Maria från olika bladformer och nyanser av grönt i stället för färgsprakande sommarblommor. Krukor i betong och gamla zinklådor valdes för sitt neutrala och återhållsamma intryck och som bas i dem valde hon mjukt, slingrigt hängande njurvindor, penningört och murgröna. Färgerna fick istället komma från textilier, ljuslyktor och övrig rekvisita som hör en orientinspirerad balkong till.
-Gröna frodiga bladväxter inger lugn och harmoni, och ger massa syre, säger Maria som från sin tidigare yrkesliv som controller och ekonomichef känner till behovet av att ha en egen oas att landa i för återhämtning. Hon tycker att fler borde våga gå ifrån den konventionella stilen på en balkong och istället skapa sin egen stil.
-Av slentrian väljer många till exempel petunior och kantlobelia. Utgå istället från din situation och vad balkongen ska användas till. Vilka är det som ska vara där, fyra barn eller bara du själv? Det ena leder ofta till det andra då man väl börjat fundera på vad man vill ha.
Till Helenes balkong tog Maria bland annat perenner från sin egen trädgård; ormbunkar och daggfunkia. De kan inte övervintra i krukorna men kan grävas ner i ett hörn i fastighetens trädgård när säsongen går mot sitt slut. Att ha örter och grönsaker på sin balkong är att förena nytta och skönhet.
-Kålväxter är lite trend nu och finns i flera sorter. De stora, frodiga och vackra kålbladen är både goda och dekorativa i en kruka. Dill och persilja känns som ett måste på en balkong, så användbart och lite av en lyx att á la minute strö färskklippt persilja över salladen. Örter vill ha torrt och varmt vilket passar bra på en balkong, dessutom har de inga krav på näringstillskott - lättskött helt enkelt. Men de gillar inte, som många andra växter, att stå i vinddrag.
Naturligtvis ska man plocka och skörda av sina örter, tänk bara på att vara lite varsam.
-Man ska inte riva av halva stjälken på basilikan. Nyp av lite f rån topparna, då delar sig plantan och det kommer nya blad, säger Maria.
Förutom att våga tänka nytt så är det viktigt att inte ha för små krukor som snabbt torkar ur. Satsa på en jord av bra kvalitet med långtidsverkande gödsel. Gödsla gärna kål och grönsaker extra mellan vattningarna.

Text: Kerstin Karell och Foto: Annika Rådlund och Kerstin Karell

 

Före och efter. Redan när dörren till balkongen öppnas syns förändringen.En turkos tunn gardin fladdrar i vinden och golvet har fått mer färg med en turkos rismatta från Indien.

Före och efter. Balkongen har samma stolar men har nu fått mer färg, ett nytt bord och massor av växter. En stråmatta över räcket ger en skön avskärmning och ett mer ombonat intryck.

Före och efter. Keramikkrukorna har ersatts av krukor i betong, zink och trä. I hörnet har trädgårdsmästaren planterat både höga och låga perenner och i amplarna växer klarröda pelargoner, smultron och jordgubbar.

I en av de stora betongkrukorna växer taklök, penningört och daggfunkia.

Vit iris och grå njurvinda är planterade i en hög betongkruka. I zinkhinken växter en tomatplanta som Helene själv har drivit upp.

I zinkkrukan växter dill, rödbladig grönkål, röd mangold och romansallad. I krukan intill växer plocksallad och gräslök.

I amplarna lyser de röda pelargonerna upp fint mot det gröna lövverket. Snart kommer även jordgubbar och smultron att synas bland bladen.

I korgen har Maria Bremefors planterat en liten kryddträdgård med persilja, grön mynta, rosmarin, oregano, timjan och lavendel.

Trädgårdsmästaren Maria Bremefors tycker att det är viktigt att satsa på jord av en bra kvalitet och att inte plantera i för små krukor.

I ett av hörnen på Helenes balkong växer nu rosenskära, strutbräken, taklök samt rödbladig pomoea. I bakgrunden hänger en stråmatta över räcket för att skärma av mot grannarna.

Trädgårdsmästare Maria Bremefors
S
eglet
S
eglet- Helenes balkong

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av