Bosch värmepumpar kommer till Sverige

Allt Om Bostad

Lars Göran Appelberg.

Nu ger sig ytterligare en leverantör in i konkurrensen om att bli svenskarnas värmekälla nummer ett.
Det är Bosch som lanserar ett komplett sortiment av värmepumpar under sitt eget varumärke. Sedan tidigare äger man IVT, som också tillhör de stora aktörerna på den svenska marknaden.


En av de stora leverantörerna av värmepumpar ute i Europa lanserar nu sina produkter på den svenska markanden. Från och med januari erbjuder Bosch ett stort utbud av värmepumpar till villaägarna.
Bosch, som för svenskarna kanske mest är kända för sina verktyg, vitvaror, trädgårdsredskap och bildelar, vill nu bli ett alternativ till Nibe, IVT, Thermia och de andra aktörerna när det gäller villavärme.

Bosch äger sedan tidigare IVT, vars värmepumpar säljs via ett återförsäljarnät. Autoterm är ett annat varumärke som ingått i Bosch-familjen.
- Men nu släcker vi ner Autoterm som varumärke och satsar på ett världskänt, kraftfullt varumärke som Bosch. Bosch är ett färdigbyggt varumärke som kommer att stärka oss och öka försäljningen av våra värmepumpar, säger Lars-Göran Appelberg, ansvarig för Bosch Värmepumpar i Sverige.

Tillverkas i Tranås

Lanseringen av Bosch värmepumpar omfattar ett komplett villasortiment med såväl jord-/bergvärme och uteluftssystem som frånluftsvärmepumpar för nybyggnation samt ett tillbehörssortiment

Utveckling och tillverkning av värmepumpar sker vid koncernens anläggning i Tranås. Den förser hela Europa med värmepumpar, som säljs under flera av Bosch-koncernens varumärken.

- Bosch är redan marknadsledande inom värmedivisionnen i Europa och vi är redan inne i de europeiska länderna med våra värmepumpar. Vi jobbar även med andra värmeprodukter som solfångare och gaspannor. Om man, som jag, varit med sedan värmepumpens barndom är det roligt att se den här utvecklingen, säger Lars-Göran Appelberg. Det är ett kvitto på att tekniken är etablerad när ett av världens starkaste varumärken väljer att sätta sitt namn på produkterna.

Bosch kommer att säljas via ledande VVS-grossister vilket ger god tillgång till både produkterna, tillbehör och reservdelar. Installation sköts av lokala VVS-installatörer, som får utbildning vid Boschs anläggning i Tranås. För service efter installation finns en separat, rikstäckande organisation.


Olika värmepumpar

Bergvärme

Tar tillvara den värme som finns i bergrunden och värmer såväl varmvatten som huset under hela året. Kopplas till ett befintligt vattenburet värmesystem. Ett 100-200 meter djupt hål borras på tomten, men det bör inte vara för långt ner till berggrunden. I hålet hängs en kollektorslang ner i en slinga där en vätska cirkulerar och hämtar upp värmen. En bergvärmepump ger upp till 70 % energibesparing. Investeringskostnaden är relativt hög.  Bergvärme ger även möjlighet till komfortkyla sommartid.

Jordvärme

I en jordvärmeanläggning grävs 300-600 meter kollektorslang ned i slingor på en meters djup och med en meters mellanrum. Normalt krävs 300-500 kvadratmeter grävbar tomtyta. Jordvärme, som ger både värme och varmvatten, ger hög effekt, upp till 70% besparing. Installationen är något billigare än för bergvärme, men det krävs en stor tomt och stora ingrepp på gräsmattan under grävarbetet.

Sjövärmepump

För sjövärme läggs kollektorslangen på botten av en sjö eller ett vattendrag. En sjöbotten håller ofta jämn temperatur året runt. Sjövärme ger hög effekt med upp till 70% besparing. Det krävs dock omedelbar närhet till vatten eftersom en lång framgrävning blir detsamma som jordvärme.

Luft/vatten

Denna typ av värmepump hämtar värme ur utomhusluften via ett fläktaggregat och kan ge besparing på upp till 60%. Kan producera både värme och varmvatten. Installationskostnaden är lägre än för ovanstående pumpar eftersom ingen kollektorslang behövs. Värmepumpen placeras utanför huset. Lämplig om bergrund saknas eller om tomtytan är begränsad. En nackdel är att effekten är begränsad när det är riktigt kallt.

Frånluft

Den vanligaste värmepumpen vid nybyggnation återvinner värme ur ventilationsluften. Ger värme, varmvatten och ett sunt inomhusklimat där luften byts ut tolv gånger per dygn (enligt Boverkets krav). Passar bäst där uppvärmningsbehovet är begränsat och där berg/jordvärmepump inte kan användas.

Frånluft/Mark

Kombinerar effektiv frånluftsåtervinning med jordvärme, vilket fördubblar effekten. Energin kan även hämtas ur kortare bergvärmehål eller via slinga i sjö.När markvärmetillskotten inte behövs i huset leds återvunnen ventilationsvärme till jordslingan vilket ökar effektiviteten och besparingen ytterligare.

Luft/Luft

Tar värme ur uteluften och sprider luftburen värme i huset, men producerar inte tappvarmvatten. Det är en passande lösning främst för hus med direktverkande el och fritidshus. Kan ge en besparing på upp till 50% om planlösningen är öppen. Inneluften blir behagligare och du slipper den torra luften från el-elementen. Sommartid kan pumpen producera komfortkyla. Låg installationskostnad.

Källa: Bosch

 

Text: Susanne Mattsson. Foto: Bosch


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Energi

Visa alla
Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Din lokala butik på nätet!

Din lokala butik på nätet!

Värme – utan utomhusdel!

Värme – utan utomhusdel!

Elda inte upp elstödet!

Elda inte upp elstödet!

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Visa alla