Dags för sensommarplanteringar

Dags för sensommarplanteringar

Nu är det tid att göra höstfint i entrékrukor, balkonglådor och kanske också på några utvalda platser i trädgården. Det är både inbjudande och hemtrevligt med lite färgprakt då sommarblommorna har blommat ut.

Att plantera sensommar- och höstkrukor är väldigt tacksamt; det finns ett enormt utbud av härliga prydnadsgräs, perenner och sommarblommor och det är inte längre så viktigt att växterna i dina krukor passar bra ihop rent växtmässigt utan de kan blandas i stort sett hur som helst.

På hösten avtar växternas växtkraft vilket innebär att de inte kommer att växa särskilt mycket mer efter att de har planterats. Det är därför viktigt att plantera tätare än på våren så planteringarna ser fylliga ut redan från början. Det innebär att hänsyn inte behöver tas till om någon sort växer starkare än någon annan, planteringarna ändrar sig endast marginellt under hösten.

Välj gärna växter med blommor som redan är lite utslagna. Blommorna håller sig länge i de svalare hösttemperaturerna och väldigt knoppiga växter kan ha svårt att slå ut i blom om ljuset är för svagt och värmen för låg.

Tips inför höstplanteringen
Se till att rensa bort sommarens överblommade växter. Ta även bort rötterna och byt till ny planteringsjord i krukorna eller balkonglådorna. Det är lättare att få till en fin plantering i en lite större kruka med mer jordvolym eftersom rötterna ges större utrymme och det blir en bättre buffert vid vattning så att inte jorden torkar ut så lätt.

Sätt växterna så tätt att arrangemanget ser färdigt ut redan från början eftersom svalt höstväder gör att tillväxten blir obetydlig.

Även höstplanteringar behöver vattnas, men ju svalare vädret blir, desto mindre vatten behövs. Känn efter hur jorden känns. Näring behövs inte.

Det finns inga rätt eller fel när det gäller växtkompositioner, men ett tips är att använda sig av växter med olika höjder för att skapa en mer levande plantering. Blanda till exempel en hängande växt med växter som skapar volym och avsluta med ett gräs som ger planteringen höjd.

Cyklamen
En fantastisk prydnadsväxt som gör sig otroligt bra ute! Cyklamen finns i en mängd olika former och storlekar, och de finns i ett brett färgspektrum från rött, cerise, rosa till vitt. De klarar utmärkt att stå ute även om det blir någon minusgrad och blommorna håller sig länge vid svala temperaturer. Genom att plantera många tillsammans blir effekten imponerande.

Sensommarplantering i gula och grå toner.

Prydnadsgräs
Gräsen har hunnit utveckla sina ax och vippor under sommaren och skänker skönhet hela hösten och vintern. När termometern visar på minus och ax och vippor glittrar av frost är gräsen som allra tjusigast. Även blåsiga och kalla höstdagar när gräsen vajar i vinden skänker de skönhet och liv. Dessutom ger gräsen volym och höjd, vilket är en av grunderna för alla lyckade planteringar.

Alunrot
Alunrot är en perfekt utfyllnadväxt till höstplanteringarna. På senare år har det kommit mängder av spännande sticklingsförökade sorter. Det är sorter med vackra bladverk i olika nyanser av gult, rött, grönt, brunt och purpurrött. Fördelen med alunrot är att plantorna dels är mycket vackra i höstplanteringen, dels fortsätter de att stå fint hela vintern till exempel tillsammans med ljung. När det sedan är dags att plantera vårlökarna kan alunroten få flytta ut i trädgården eller fungera som bas även i vårkrukan.

Höstglöd/våreld
Höstglöd/våreld eller Kalanchoe som är dess vetenskapliga namn förknippar många av oss med en växt som vi använder inne, men det är tåliga blommor som gör sig utmärkt även ute. Höstglöd/våreld har dekorativa blommor i många olika färger, former och storlekar, dubbla eller enkla. Det enorma utbudet av färger på Kalanchoe gör att växten kan användas i många olika planteringar för att addera färg i önskad kulör.


Av: Annika Rådlund Källa och foto: Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla