Dialogen mellan ute och inne

Allt Om Bostad

I ett hus ska det finnas en dialog mellan inne- och utemiljö.
Fasaden står för den kommunikationen.
Dörren är den detalj där man får vara mer lekfull och kan uttrycka sin personlighet.


Husets fasad utgör gränsen mellan utomhus- och inomhusmiljö. Ju naturligare övergången är desto bättre smälter huset in i omgivningen.
- Mötet mellan ute och inne är viktigt. Bäst resultat får man om huset spelar med i den omgivande naturen och om man använder material som finns naturligt på platsen och i omgivningen, säger arkitekten Hans Murman, som är van att rita både villor och fritidshus.
Det är inte tillfälligheter som gör att putsade stenhus dominerar i karga, bergiga miljöer och i stadsmiljöer och att trähus dominerar på landet och i skogen.
- När man väljer fasadmaterial ska man titta på vad som finns i närheten, både vad gäller natur och annan bebyggelse. Även färgsättningen är viktig och man bör ta hänsyn till omgivningen, säger Hans Murman på Murman Arkitekter, som har sitt kontor i ett kopparhus från 1960-talet, vid Slussen i Stockholm.
Att blanda fasadmaterial är inte alls fel. Hans Murman tror att vi kommer att leka mer med olika fasader i framtiden. I kombinationer mellan olika material kan man exempelvis skapa spännande färg, ljus- och skuggspel. När man bygger till ett hus är det heller inte fel att göra den nya delen i något annat material. Då kan man lätt läsa av husets ursprung respektive tillägg.
- Trä tycker jag är ett mänskligt material som man vill ha nära kroppen. Fasaden som vetter mot gården kan därför vara av trä medan fasaden mot gatan kan vara putsad. En annan trend är att skapa stora, ljusa öppningar av glas i en träfasad.

Dörren får sticka ut

En träfasad behöver inte bestå av en traditionell, stående furupanel. Enligt Hans Murman är ek och lärk gångbara träslag. Med en liggande panel ger man huset ett lägre utseende medan en stående panel gör att huset ser högre ut.
Det mest udda fasadmaterial vi hört talas om ligger Hans Murman själv bakom. När han och hans fru ritade sitt eget fritidshus på Gotland kläddes husets träfasad med en väv av nätvinyl. Familjen lät trycka ett fotografi av tomtens karaktäristiska enbuskar på en reklamvepa och klädde sedan in tre av husets fasader med detta material.
- Det var ett roligt experiment och nu ska vi se hur länge väven håller färg och form. Kanske får vi byta ut den om 15 år, men det blir i alla fall billigare än att måla om huset.
Dörren är annars den detalj där Hans Murman tycker man kan ge uttryck för sin personlighet och lekfullhet.
- Ta ut svängarna på entrédörren i nybyggda hus! En dörr får sticka ut och vara personlig, säger han.
Arkitekten Pelle Wester, som driver Svenska Designrådet AB, har designat dörrar för Swedoor.
- En dörr är spännande för den är det mest symboliska för huset. Den ska dels tala om vem som bor bakom dörren och dels ingå i den arkitektoniska helheten. Dörren ska alltså beskriva både huset och ägaren till huset.

Håller minst 40 år

Att rita en dörr med bara snygg design är meningslöst, tycker Pelle Wester. All design måste ha en adress och passa in i ett sammanhang. Därför har han anpassat sina dörrar efter olika typer av arkitektur från olika tidsepoker. För att täcka upp alla olika stilar finns 150 dörrar i Swedoors dörrserier. Men basen består av ett 60-tal dörrar som sedan kan varieras med olika färg, träslag, fönster, struktur, handtag med mera. Pelle Westers design kan dock delas in i fyra grupper:
Classic återspeglar tradition och hämtar inspiration från 1800-talets senare hälft. Dörren är rik på detaljer och passar i de flesta miljöer.
Function har inspirerats av 30-talets eleganta funkis-stil och dessa modeller vänder ryggen till det överdrivet utsmyckade.
Simplicity har symmetrin som ledstjärna. Enkel, ren design som passar de flesta miljöer. Expression har dörrar med stark utstrålning och personlighet. Dörrar för den som vågar lite mer.
Eftersom man kan räkna med att en ytterdörr i Mellansverige håller i minst 40 år så kan man räkna ut att det är boende i villor från 60-talet, eller 20-talshus som är ombyggda på 60-talet, som nu börjar fundera över att byta dörr. Därför har fokus legat på dörrar som passar 60-talshus.
- Många hus från 60-talet har stora mörka hallar där man behöver få in mer ljus. Fönsterdörrar är att föredra, säger Pelle Wester som gjort många promenader i villaområden i både Sverige, Finland, Danmark och England för att få kunskap och inspiration till sina dörrar.
Den vanligaste dörren idag på nybyggda hus är, enligt Pelle Wester, en målad dörr med runt fönster.

 

Arkitekten Hans Murman kommenterar olika fasadmaterial:

Trä
Ett fantastiskt material. Trähus är lätta att värma upp och bygga om/till. Samspelar med naturen och passar i lantliga miljöer och skogsmiljöer. Om man vågar avstå från standardlösningar finns stora möjligheter. En träfasad behöver inte bestå av furu. Ek, ceder och lärk fungerar utmärkt. Dessutom kan man variera mellan stående och liggande panel med olika relief. Trähus kräver underhåll.

Putsad fasad
Passar bra i vissa miljöer, särskilt stadsmiljöer, kargare miljöer och av tradition på t ex Gotland och i Skåne. Har varit populära under funkisepoken och ”nymodernismen” då ett avskalat intryck eftersträvats.

Betong
Ett svårt material att göra fina fasader av. Det kan upplevas dött och ge ett hårt intryck. Men eftersom det formas av det man gjuter det mot så är variationsmöjligheterna enorma.
Gjutet mot grova bräder kan det nästan se ut som en grå träfasad och gjutet mot gummiprofiler får man en mjuk slät yta.

Tegel
Byggmästarnas favoritmaterial eftersom det är underhållsfritt. Populärt på 60- och 70-talet, men jag tror på en renässans för teglet. Glaserat tegel, andra format, nya fogfärger och fogtjocklekar ger nya spännande lösningar.

Eternit
Originalhusen, som är ritade för eternit, ska vi vara rädda om för de är få.
Ofta döljer det sig en träpanel bakom en eternitfasad, men att riva i eternit är farligt eftersom det innehåller asbests. Eftersom eternit är underhållsfritt är det dumt att måla det. Då skapar man ett underhåll och förlorar hela poängen med materialet.

Glas
Glas i kombination med andra material växer, exempelvis är det populärt med stora skjutdörrar i glas mot verandan eller i ett uterum. Men i övrigt vill vi inte bo i ”skyltfönster”. Dessutom har glas dålig värmeisolering och lämpar sig därför inte så bra för vårt svenska klimat.

Plåt/aluminium
Det knäpper i en plåtfasad, som blir varm av solen. Känns mer industriell än huslig. Fasaden är tålig i hårt väderutsatta områden. Aluminiumbeklädda fönster är däremot att rekommendera eftersom de är underhållsfria. Med då skall det ha tunna profiler.


Text: Susanne Mattsson


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla