Drömmen om ett eget solparadis

Allt Om Bostad

Många drömmer om en egen bostad utomlands.
För Barbro och Claes-G Bengtsson blev drömmen sann för tio år sedan då de köpte ett hus i spanska Torrevieja.
Här berättar de om pensionärslivet i Spanien, ger tips inför ett husköp och varnar för fällorna.


Tre gånger om året byter Barbro och Claes-G ”Classe” Bengtsson lägenheten på Södermalm i Stockholm och sommarstugan på Ingarö i skärgården mot sitt eget solparadis i Torrevieja på spanska Costa Blanca-kusten. Huset, som är på 77 kvm, har tre sovrum, en takterrass och en liten trädgård med jasminer, mandarinträd och hibiskusar. Mitt emot huset ligger bostadsområdets gemensamma pool.
- September är den bästa tiden i Spanien, säger Classe som är nybliven folkpensionär efter ett yrkesliv som sportjournalist. I april brukar det regna som mest.

Huset i Spanien köpte han och fru Barbro för tio år sedan efter att ha gått bet på en lägenhet i Portugal. De hade nästan gett upp tankarna om ett semesterboende, när Barbro, i december 1996, såg en annons i tidningen om visningsresor till Spanien.
- Jag bokade en resa med svenska Lloyd till Alicante. Vi åkte runt och tittade på olika objekt, både nya och begagnade, säger Barbro.

Huset de fastnade för fanns inte i verkligheten, utan bara på ritning. De fick dock titta in i  ett liknande visningshus i området.
- Man var lite skraj att man bara köpt en grushög. Men redan i augusti året efter var huset färdigt, minns Claes-G som nog hade väntat sig mer ”manjana-mentalitet” av de spanska byggarna.

Anlita advokat!

Då åkte de ner till Spanien för att göra upp affären, något som var mer omfattande och komplicerat än de trott. Med hjälp av den svenska mäklarrepresentanten gick allt ändå smidigt. De besökte advokaten för att teckna lagfart och banken, för att öppna bankkonton. De var också tvungna att personligen besöka försäkringsbolaget det lokala vattenverket för att teckna abonnemang. Sedan skulle möbler och vitvaror inhandlas redan första dagen eftersom inget sådant fanns i huset.

- Vi har anlitat en svensk jurist som hjälpt oss att skaffa NIE-nummer, som motsvarar våra svenska personnummer. Utan sådant klarar man sig inte. Juristen, som är vårt skatteombud, hjälper oss att deklarera. Hon har även hjälpt oss med testamente, som är viktigt att ha när man har hus i Spanien, berättar Barbro.

Efter tio år som ”deltidsspanjorer” har de etablerat sig i området. De har skaffat sig ett stort socialt umgänge och umgås mycket med grannarna, som främst är engelsmän. Svenskarna är också flitigt representerade i Torrevieja och det finns ett aktivt föreningsliv för dem som vill.  Det arrangeras spanskkurser, bouleturneringar, golftävlingar, fester och utflykter, bland annat av den svenska intresseföreningen Mas Amigos. Det finns både svensk skola och svensk församling i Torrevieja.


Claes-G Bengtsson

Svensk vardag i Spanien

Några sysselsättningsproblem har Barbro och Claes-G knappast. Båda läser mycket, de solar och badar (både i havet och i poolen), påtar i trädgården, jobbar med huset, tar bussen in till stan och fikar, går på marknad. Bil hyr de någon gång ibland för att kunna göra lite längre utflykter.
- Jag som är sportfantast brukar gå på fotboll och handboll och följa de lokala lagen. Det enda jag saknar är bandy. Det finns ju inte här, säger Classe.

- Vi har ju en vardag här i Spanien, precis som hemma i Sverige. Det ska handlas, städas och lagas mat, säger Barbro.

Den stora skillnaden är förstås klimatet. Solen, värmen och ljuset är det bästa med Spanien, tycker de. Även det sociala livet tilltalar dem. Man umgås mycket ute på restauranger, caféer och pubar och pratar över staketet med grannar.

- Jag känner mig verkligen hemma här nere nu. Jag går till en svensk hårfrissa, svensk fotvård och ibland äter vi på svenska restauranger. Vi åker inte till Spanien för att slippa Sverige och svenskarna, utan snarare för att vi vill åt solen och värmen. Det känns tryggt att ha ett svenskt kontaktnät, särskilt då vi inte pratar spanska, säger Barbro.


Barbro Bengtsson

Anlitar svenska hantverkare

De har även byggt upp ett kontaktnät av svenska hantverkare som de ringer när något krånglar.
- Ja, är det något som det kan vara problem med så är det rören, suckar Classe, som har tummen mitt i handen. Vattenskador är inte ovanligt här.

Just vattenläckor har de råkat ut för ett antal gånger. Men det värsta som drabbat dem under deras tid i Spanien är inbrott. Två gånger har de haft inbrott i huset.
- Efter det fick vi skaffa larm.

Barbro och Claes-G Bengtsson trivs med livet, och ångrar inte att de investerade i en fastighet i Spanien. Flygresan tar max fyra timmar och därför är det möjligt att åka ner med kort varsel bara över en vecka, om du får lust. De har mycket glädje av sitt hus, som också utnyttjas av barn och barnbarn.
- Vore det inte för dem skulle vi tillbringa mer tid i Spanien!

Thailand ny favorit

Spanien har länge varit en svensk favorit, särskilt bland dem som vill bosätta sig utomlands. Men enligt statistik från senaste ”Köpa hus utomlands-mässan” har Thailand nu passerat Spanien.
- Ser vi till antalet utställare på mässan har Thailand precis gått om Spanien, säger Åsa Holmsten, projektledare för Fair Media som arrangerar mässorna.

Anledningen är delvis att Thailand är ett populärt resmål för svenskar i alla åldrar samt att det är billigare att köpa hus i Thailand än i Europa.
- Priset på ett hus i Thailand är ungefär en tredjedel av kostnaden för ett hus i Spanien. Spanien har blivit ett dyrare land och därför märker vi att svenskar med hus i Spanien säljer sina hus och köper i Thailand istället eftersom de får så mycket mer för pengarna där.

Men något man bör känna till är att en utlänning aldrig kan äga mark i Thailand. Man får leasa den mark som huset står på.

Andra länder som intresserar svenskarna är, enligt Fair Media, Frankrike, Italien och Grekland, Cypern och Turkiet samt nykomlingar som Bulgarien, Brasilien, Dubai, Malta, Egypten, Uruguay och USA.


FAKTA

Bra att veta inför husköp i Spanien

Residencia: Vill man skattskriva sig i Spanien ska man ansöka om residencia. Intyg från svensk försäkringskassa eller pensionsutbetalare krävs för att visa att man är självförsörjande. Man får inte ha någon väsentlig anknytning till Sverige, t ex företag eller villa, men fritidshus eller övernattningslägenhet är okej.

Skatter: Alla betalar tre skatter på sitt hus i Spanien: kommunal fastighetsskatt, förmögenhetsskatt och statlig fastighetsskatt.
 
Sjukförsäkring: Den svenska hemförsäkringen gäller oftast som sjukförsäkring när man vistas utomlands, men i regel bara för vistelse i landet i 45 dagar i sträck. Bor man längre perioder behövs en tilläggsförsäkring.

Testamente: Svensk arvslag gäller för svenska medborgare, men vid dödsfall kan processen ta längre tid om husägaren inte skrivit ett testamente i Spanien. I Spanien ska eventuell arvsskatt betalas inom ett halvår, för att slippa straffskatt, medan en bouppteckning i Sverige kan ta upp till ett år.

Reavinstskatt: Enligt de nya skattereglerna kan man, om man säljer sin bostad med vinst, få uppskov med reavinstskatten när man köper bostad i annat EU-land.

Lån: För icke-residenta personer är det normala att man får låna upp till 50 procent av värderingen som banken gör av huset. Man måste också kunna uppvisa någon form av inkomst. För residenta personer är det normala att man får låna upp till 80 procent om man har regelbunden inkomst.

 

Text: Susanne Mattsson. Foto: Malin Appelblom/Anette Remneby


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Hus

Related articles in Hus

Visa alla
CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

Fördelar med lofthus

Fördelar med lofthus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Fritidshus inspiration

Fritidshus inspiration

Maxat hus med minimal elräkning

Maxat hus med minimal elräkning

Visa alla