Elda rätt i trädgården

Elda rätt i trädgården

Många passar på att elda upp skräp från trädrården den här tiden på året, men just nu är risken för gräsbränder mycket stor runt om i landet. Det gäller att vidta försktighetsåtgärder och aldrig chansa om man är osälker på om det är säkert att elda eller inte.

Flera hus och byggnader brinner ner varje år på grund av eldning utomhus och om du är oaktsam och olyckan är framme är det inte säkert att försäkringen täcker skadorna fullt ut.
Oftast är det vinden som gör att gnistor far iväg och sätter eld på byggnader och annan mark som inte var tänkt att eldas.

– Värt att veta är att vinden ofta är kraftigare och mer byig på eftermiddagen. Samtidigt är det då också som varmast och torrast i luften, säger Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar.

Av miljö- och hälsosynpunkt är det normalt förbjudet att elda i tätbebyggda områden, även om det under vissa tidsperioder kan vara tillåtet att elda i trädgården.

– Det kan vara snabbare och enklare att köra trädgårdsresterna till en återvinningscentral, påpekar Peter Bratt. Men om du ska elda utomhus måste du ta reda på vilken brandrisk som råder i ditt område.
– Man ska komma ihåg att det är torrt i markerna den här perioden och spridningsrisken är stor. Gnistor kan flyga iväg och antända torrt gräs. Om du väljer att tända en brasa är det viktigt att välja en plats där elden inte riskerar att spridas till annat brännbart. Det är inte ovanligt att folk som eldar utomhus tappar kontroll över elden så att träd eller byggnader brinner upp. Tyvärr förekommer det också att hela bostadshus stryker med, säger Mats Larsson, brandexpert på If.

I många kommuner råder eldningsförbud under extra brandfarliga perioder. Många har också generellt eldningsförbud i tätbebyggt område.

Foto: Jyri Autio

Detta gäller:
• Du får inte lämna elden utan tillsyn.
• Du får inte lämna askan innan du är säker på att den är släckt.
• Om det uppstår en gräsbrand så är du skyldig att begränsa skadans omfattning genom att rädda, larma och släcka.
• Om du orsakar en brand trots eldningsförbud i din kommun så riskerar du att få lägre ersättning av ditt försäkringsbolag.

Elda säkert:
• Hur ser risken ut just nu och just här? Kolla appen ”Brandrisk ute” (MSB) eller SMHIs brandriskprognoser.
• Elda inte när det blåser.
• Elda minst tio meter från byggnader.
• För lantbruk där stora ytor ofta ska brännas ska du ha ett skyddsavstånd på minst 75 meter till byggnader.
• Vattna en skyddszon på två meter.
• Bästa skyddet är att ha en vattenslang eller en vattentunna intill. Vattenkannor och krattor eller granruskor är bra för en snabb släckinsats.
• Se till att brasan blir ordentligt släckt. Kratta ut glöden och dränk den med vatten och vattna marken runt eldningsplatsen.


Av: Annika Rådlund Källa: Länsförsäkeringar och If Skadeförsäkringar
Foto: Jyri Autio och If

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla