En brasa höjer mysfaktorn - och temperaturen

En brasa höjer mysfaktorn - och temperaturen

Med hösten kommer mörkret och kylan.
En braskamin kan höja både stämningen och temperaturen.
- För oss är det lika viktigt med mysfaktorn som med energibesparingen, säger Johan Thunström som precis investerat i en braskamin.


Johan Thunström vid vedtraven.



Handöl 26 heter en ny värmelagrande serie med bakugn från Nibe.


Look vägghängd braskamin
från Varde Ovne/Baxi.

Familjen Thunström byggde sitt hus i Åkersberga 2004. Nu, fyra år senare, har man låtit installera en braskamin.
- Redan när vi byggde huset fanns planerna på en braskamin. Vi hade gott om blivande ved på tomten eftersom vi fick avverka skog, och ved är ju synd att kasta bort, säger Johan Thunström.

Den huvudsakliga värmekällan utgörs av en frånluftsvärmepump med ett vattenburet system.
- Vi kommer säkert att stödelda i kaminen. Det kanske inte blir varje dag, men säkert flera gånger i veckan. När det är kallt är det skönt att slänga in några vedträn redan på morgonen.

Stora glaspartier en trend

Familjen Thunström fastnade för en Contura 550 med sidoglas, placerad på en härdad glasskiva och med ett premodul skorstenssystem.
- Contura 500-serien är väldigt populär eftersom de spisarna är lättplacerade, svensktillverkade och svanenmärkta. De har en verkningsgrad på över 80 procent, säger Lasse Samuelsson på Åkersberga Vedspisar.

- De flesta av våra kunder köper en braskamin för mysfaktorns skull. En trend är att man vill se så mycket eld som möjligt. Desingmässigt ska det därför vara stora glaspartier, sidoglas och högt placerade eldstäder.

Den svenska tillverkaren Nibe kommer med flera nyheter till hösten där just stilren design och stora glaspartier finns med. Bland annat utökar man Contura-serien med modell 655A, som är en spis i aluminium och rostfritt stål.
Handöl 26 heter en ny värmelagrande serie med bakugn. En högt placerad eldstad och panoramalucka gör att brasan kan ses från sidorna. Den höga varianten kan förses med ett värmemagasin av olivinsten, som ger hela 18 timmars eftervärme. Som alternativ går det att välja en bakugn för bak och matlagning.

Placeringen svårast

För familjen Thunström var det utseendet och storleken som avgjorde valet.
- Kaminen är hyfsat liten och slimmad och smälte bra in i rummet. För oss var utseendet viktigare än att den är Svanenmärkt. Visst tittade vi på miljöaspekterna, med designen var den avgörande faktorn, säger Johan Thunström.

Placeringen var den svåraste nöten att knäcka. Av den anledningen valde familjen att vänta med braskaminen till man bott in sig i huset.
- Vi ville ha braskaminen på en central plats, där den syns. Vi ville även att den synas direkt från entrén. Men samtidigt fick inte rökröret förstöra utrymmet på övervåningen, som vi ska inreda så småningom.

Säkrast anlita kunnigt folk

Johan Thunström har gjort mycket av arbetet på huset och tomten själv. Nu håller han på och murar ett garage. Men för installationen av braskaminen valde han att anlita spisaffärens egna montörer.
- Jag skulle säkert kunna montera spisen själv, men det skulle ta tid eftersom jag alltid jobbar ensam. När det gäller eldstäder är det också så mycket regler man måste känna till. Dessutom kräver takarbete säkerhetsåtgärder. Det kändes säkrast att anlita kunnigt folk.

Monteringen i bilder:


Text: Susanne Mattsson
Foto: Susanne Mattsson, Johan Thunström, Nibe och Baxi


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Energi

Visa alla
Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Din lokala butik på nätet!

Din lokala butik på nätet!

Värme – utan utomhusdel!

Värme – utan utomhusdel!

Elda inte upp elstödet!

Elda inte upp elstödet!

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Visa alla