Ergonomi i det mobila hemmet

Ergonomi i det mobila hemmet
Sitter du med din laptop i soffan? Då är du inte ensam. I en undersökning från Logitech angav 60 procent av de svarande att de använder sin laptop i soffan. 30 procent tar med sig datorn i sängen. Men hur blir det då med ergonomin?

Dagens mobila lösningar gör att du kan sitta med din laptop i stort sett vart som helst. Hemmets skrivbordshörna eller arbetsrum försvinner allt mer. I stället sitter du med din laptop i soffan, sängen, på golvet eller vid köksbordet. Men den ökade mobiliteten har inneburit ett avkall på ergonomin. Vi har helt enkelt inte tänkt ergonomiskt bortom skrivbordet.

Logitech bjöd in till höstvisning den 15 september i samarbete med Kinnarp Interior för att tala om hur man kan jobba både ergonomiskt och mobilt.

- Den mobila arbetsplatsen har ofta dåliga ergonomiska förutsättningar. Vi slår oss ned på en pinnstol eller vid ett lågt soffbord. Det blir ett statiskt och obekvämt sittande. Laptopens skärm är dessutom för lågt placerad. Den lilla skärmen gör också att vi drar fram huvudet för att se bättre. Det kan leda till för korta bröstmuskler, vilket gör att vi kutar med ryggen ännu mer, säger Lotta Fallenius, ergonom på Kinnarps Interior.

Vi sitter alltså med extremt dålig hållning, framåtlutad och ihopkrupen utan stöd för armarna. Det kan ge skador som gamnacke; smärta i nack- och skulderparti samt musarm; ont i händer och armar orsakad av felaktig arbetsteknik/rörelser med musen. Statiskt arbetande muskler får begränsad syretillförsel. Det kan leda till smärta och muskelskador.

- Dessutom sitter vi ofta med laptopen i knäet, vilket kan ge värmeskador. Om du behöver ha laptopen i knäet bör du använda ett knäställ som skydd.

Logitechs Ronnie Johansson visar Logitech Lapdesk N700 med inbyggda stereohögtalare, vadderad undersida och ställbar skärmhöjare med tio graders lutning. Ett speciellt ytskikt gör att datorn står stadigt. Knästället avleder värmen från datorn och har till och med en tystgående fläkt som gör användandet än mer behagligt för benen. En enklare, bärbar variant finns också som är tunn och lätt att ta med sig. För att få upp skärmen i rätt höjd erbjuder Logitec N110 som är en ställ- och vridbar skärmhöjare.

- För att slippa anstränga händerna vid laptopens lilla tangentbord är det bra att kunna använda ett externt, trådlöst tangentbord. Tänk på att prova ut ett som passar dina händer. Gör det bekvämt för dig och palla upp med kuddar så du får stöd för armarna. En mus ska också passa just dig och din hand. Ha musen nära kroppen och satsa gärna på en rullmus där du snurrar en kula i stället för att behöva röra på musen, säger Lotta Fallenius. Hon råder också att använda headset för att ha händerna fria och få en mer bekväm arbetsställning.

- Det traditionella ergonomitänket funkar utmärkt att applicera på den mobila arbetsplatsen. Genom att tänka på hållningen, variera arbetsställning och använda rätt hjälpmedel i rätt situation kan du arbeta ergonomiskt även utanför din stationära arbetsplats, avslutar Lotta Fallenius.


Lottas bästa tips
1. Arbeta med rak nacke och ryck
2. Håll armar och händer nära kroppen med 90 graders vinkel i armbågsleden.
3. Avlasta armar och händer på arbetsbord/armstöd.
4. Arbeta avslappnat med musplattan alternativt en mus som passar handen. Musen ska hållas nära kroppen.
5. Vinkla skärmen, använd laptop-stativ eller en stationär bildskärm.
6. Undvik att sitta med datorn direkt i knäet eller använd knäställ.
7. Variera arbetsställning.
8. Rör på dig!

Text: Jenny Marcuson

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla