Få fröna att gro

Gror inte fröna som du tänkt dig? Eller gror de inte alls? Blir plantorna långa och taniga? Med enkla knep kan du undvika de vanligaste misstagen nästa gång det är dags att så. Läs också råden på fröpåsen.


För att få fröna att gro krävs ofta mer än jord, vatten och ljus. Åtminstone om du vill att de ska gro någorlunda snabbt. Somliga behöver också lite extra hjälp. Dit hör frön med hårda skal, likaså sådana som du tar direkt från färska frukter och grönsaker.

Gror fröna dåligt eller inte alls?

Här är några vanliga anledningar:
- Fröna kan ha varit dåliga. Kassera sådana som är platta och mjuka. Olika fröer gror också olika bra. Grobarheten brukar finnas angiven på fröpåsen.

- Jorden kan ha varit för kompakt. Skaffa porös såjord.

- Du kan ha sått under en värmebölja. Om det är varmt, så i en kruka som du ställer i skuggan. Eller vänta till det blir svalare.

- Jorden kan ha varit för kall. Gurka, squash och pumpa är extra känsliga. Gror först när jorden är runt 15 grader. Skaffa en jordtermometer (finns i växtbutiker).

- Fröna kan behöva ligga i vatten. I höljet på färska frön finns groningshämmande ämnen. Gäller till exempel när du tar frön ur färska tomater. Låt fröna ligga i vattnet tills höljet har löst upp sig.

- Fröna har torkat. Små frön som ska sås på jordytan, till exempel lobelia och blomstertobak, kan lätt torka ut. Spraya regelbundet så att jordytan hela tiden är fuktig. Jorden ska också vara ordentligt genomfuktad innan du sår.

- Du har sått vid fel tidpunkt. Rädisor som sås efter midsommar gror dåligt. Börja så fröna så fort jorden "rett sig" på våren, det vill säga är fuktig men inte våt. Ett par skördar brukar man hinna med fram till midsommar.

- Fröskalet behöver filas eller "ruggas upp". Det hårda skalet på frön från ärtväxter behöver luckras upp. Fila lite på skalet, så blir det mer genomsläppligt. (Var dock försiktig vid själva groddöppningen - ser ut som ett streck.) Lägg sedan fröna i ljummet vatten över natten. Andra hårda frön, till exempel från lobelia, behöver "ruggas upp" för att gro bättre. Gnid dem mellan två sandpapper.

Vattna innan du sår

Vattnat före sådden. Annars klumpar sig gärna fröna när du vattnar. Ett bra sätt är också att använda såband (finns för vissa grönsaker). Vattna i rännan innan du lägger ner det fuktade såbandet.

Så små frön med saltströare

Riktigt små frön kan vara svårt att så på "rätt" ställe. Blanda upp dem med fin sand, häll blandningen i en saltströare och strö ut jämnt i rabatten.

Sätt ut skyltar

Sätt små namnskyltar i landet eller rabatten så minns du vad du har satt var. Skriv med vattenfast penna (finns i växtbutiker).

Fiberduk håller ogräs och fåglar på avstånd

Om du vill slippa ogräs, gör i ordning sålådor som du täcker med vit fiberduk. Gräv först om jorden i landet. Spika sedan ihop fyrkantiga "lådor" utan botten av fyra brädor. Fyll med jord, vattna och så fröna. Fäst sedan fiberduken med några spikar i ena änden och lägg stenar eller brädor på de andra sidorna. Hindrar också fåglarna från att picka i sig fröna. Regnvatten, däremot, tränger igenom duken, likaså ljus.

Skydda mot kyla

På försommaren kan temperaturen snabbt gå under noll. Om du har sått på friland, täck odlingen med fiberduk. Enstaka plantor kan du också skydda med en petflaska som du sågat av botten på. Eller köp odlingsklockor i glas eller plast (ser ut som ostkupor)."Vädra" dock ibland så att plantan får luft.

Gängliga tomatplantor - ge dem nya rötter

Plantor som inte fått tillräckligt med ljus blir lätt långa och gängliga. Sätt en lampa rakt över krukan, helst en växtlampa.
Tomatplantor planterar du om med roten längst ner i en ny kruka. Från stammen kommer det sedan nya rötter.

Låt rabatten blomma från vår till höst

Blev inte blomsterrabatten som du tänkt dig? Gör upp en plan för nästa år. Höga blommor bör stå längst in (eller i mitten om rabatten är fristående) och kortare längre ut. Oftast är det vackrast med ett fåtal färger, gärna i olika nyanser. Se också till att du har blommande växter hela säsongen, från tidiga våren till långt fram på hösten. Eller välj sådana som blommar just den tid du har möjlighet att njuta av dem.


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla