Fågelgodis ger ögonfröjd

Allt Om Bostad

Småfåglar är ett trevligt inslag i trädgården.
Duka upp ett fågelbord med mumsig mat och skäm bort fåglarna i vintern.
Då är chansen stor att man får se både nya och välbekanta fågelarter utanför köksfönstret.


Många fåglar drar söderut på vintern och de som stannar hela vintern är förhållandevis få. I villaområden och stadsmiljöer är det ofta gråsparvar, blåmesar och talgoxar som besöker matplatserna och på landsbygden kan man få besök av exempelvis gulsparvar och nötväckor.

Ett välbesökt fågelbord drar ofta till sig mer ovanliga arter eftersom de känner sig trygga med de andra fåglarna och vågar slå sig ner för att smaka på det som bjuds. Fåglarnas instinkt att flytta söderut över vintern är mycket stark. Risken att lura någon fågel att stanna kvar genom att mata den är minimal. De flyttfåglar som under vintertid dyker upp vid en matplats är ofta gamla, svaga eller sjuka.

Man lurar inte heller fåglarna genom att göra uppehåll i matningen, eller att sluta tvärt med utfodringen. Det tillhör också fåglarnas instinkt, att alltid leta efter nya matplatser. Tänk på att det ofta är på senvåren, innan produktionen i naturen kommit igång, som födobristen är som störst!

Varning för katter!

Genom att lägga ut mat hjälper man de fåglar som stannar på orten att bli mätta. Men de skulle förmodligen klara sig även utan människans hjälp. Att mata fåglar är lika mycket ett nöje för vår egen skull. Friska fåglar varken svälter eller fryser ihjäl. Den fågel som har mest problem med kyla är Kungsfågeln eftersom den är så pass liten och har svårare att hålla värmen. Riktigt kalla vinternätter, då termometern kryper ner mot 30-40 minusgrader, kan vara riskfyllda för små kungsfåglar. Men annars klarar de flesta fåglar denna kyla. De övernattar gärna i holkar och sover tätt intill varandra för att hålla värmen.

Ett större problem för småfåglar är katter. Lösspringande katter dödar ett stort antal småfåglar varje år.

Vill man mata småfåglar finns ett stort urval av fröer och annat att välja på. Ett fågelbord eller en fröautomat fungerar lika bra. Svarta solrosfröer, kan vara en mycket bra början. De flesta fåglar föredrar feta frön som solrosfrön och jordnötter. Kolla därför innehållsförteckningen på fröblandningen. Ofta är innehållet av havre stort, och det är nästan bara gulsparv som har detta som främsta önskemål.

Olika fröer till olika fåglar

Olika fröblandningar lockar olika fåglar. Om man vill ha besök av talgoxar, grönfinkar och domherrar kan man locka med solrosfrön. Blåmesar är mest förtjusta i hampfrön medan gulsparvar tycker om havre. Mata aldrig fåglarna med salt mat, gammalt mögligt bröd eller saffransbröd.
Äpplen och andra frukter och bär uppskattas av trastar och sidensvansar.
Talg är mycket bra mat för insektsätande fåglar som mesar och hackspettar. De flesta mesar gillar också jordnötter. Har man möjlighet att även förse sina bevingade gäster med vatten blir matplatsen garanterat uppskattad.

En fröautomat bör vara tillräckligt kraftig för att stå emot vind och vatten så att fröerna förblir torra. Storleken är också betydelsefull, så du slipper att fylla på automaten allt för ofta. Den måste också vara lätt att sätta ihop och hålla ren. Därför är fröautomater av plast och metall att föredra framför sådana av trä. Ge fåglarna en lugn matplats där de kan äta i lugn och ro, gärna i närheten av ett buskage där de kan ”köa” och vänta på sin tur vid matbordet samt ha uppsikt över eventuella fiender.


FAKTA

Småfåglarnas favoritmat


Hampafrö: Grönfink, Bofink, Pilfink, Domherre, Gråsparv, Talgoxe, Blåmes, Talltita.

Solrosfrö: Nötväcka, Talgoxe, Domherre, Grönfink.

Linfrö: Järnsparv, Grönfink, Gråsiska, Grönsiska, Bofink, Bergfink, Pilfink, Gråsparv.

Jordnötter: Gråsiska, Grönsiska, Talgoxe, Blåmes, Entita, Talltita, Nötväcka.

Ekollon: Stor hackspett, Nötväcka, Nötskrika, Nötkråka.

Bröd och havre: Gråsparv, gulsparv, duva.

Talgbollar: Kungsfågel, Talgoxe, Blåmes, Nötskrika, Stare, Hackspett.

Äpple: Sidensvans, Koltrast.


Text: Susanne Mattsson. Foto: Nelson garden

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla