Flyt i vardagen med Lean-filosofin

Flyt i vardagen med Lean-filosofin

Lean-filosofin är hämtad ut verkstadsindustrin och handlar om ständiga förbättringar genom att lösa problem, skapa ordning, struktur och sträva efter en jämn arbetsfördelning. Lean har fått stor genomslagskraft inom vård och näringsliv. Nu introduceras lean i hemmet.

Eva Jarlsdotter har skrivit boken Från frustration till flow med lean@home. Den tar upp hur du ska tillgodose de behov som uppstår utifrån ett lean-tänk. Lean föddes hos Toyota och har spridit sig från bilindustrin till allt fler branscher. På verkstadsgolvet handlade det om att lösa problem, hålla ordning för att slippa spilla tid på att leta efter saker och att mäta hur lång tid varje moment skulle ta för att kunna arbeta effektivt.

För två år sedan arbetade Eva Jarlsdotter 60-timmarsveckor på sitt jobb och trots att mannen Mattias arbetade 90 procent, hann de inte riktigt med sin familj på det sätt som de ville. Det låg klädhögar överallt, stor del av fritiden användes till att leta efter saker och de slösade på allt – tid, pengar och miljön. Lean-tänket började som en ren överlevnadsinstinkt i en vardag präglad av kaos och stress. Till en början helt omedvetet, men när de såg mönstret, likt trådarna i en väv som sakta växte fram, började de arbeta systematiskt med filosofin och verktygen.

– Vi vuxna hade erfarenhet av lean från vården och näringslivet och våra tre små barn drev på och var delaktiga i förändringen. Redan efter ett år såg vi häpnadsväckande och hisnande resultat. Vi halverade våra utgifter, vi gick från noll koll till full koll och fick flyt i vardagen. Vi kan nu förverkliga familjens drömmar och det ekologiska fotavtrycket är en tredjedel jämfört med tidigare. Tvätten går tio gånger snabbare och vi slarvar inte längre bort boyta värd en miljon kronor. Detta är en handfull av de resultat som vi har sett sedan vi började, berättar Eva Jarlsdotter.

Familjen frigjorde till exempel värdefulla ytor genom att rensa ut allt onödigt. Bland annat gjordes ett lager om till boll- och lekrum i källaren. Tidigare hängde kläder på stolsryggar, sängkanter, i strykhögar, sorteringshögar, tvätthögar och skapade mycket frustration. Nu finns kläder bara på två ställen - i garderoben eller i tvättkistan i fyra påsar exakt anpassade till tvättmaskinens storlek; vitt, svart, färg 40 och 60.

Lean@home handlar först och främst om att förenkla de viktigaste flödena i vardagen, som att komma iväg på morgonen, till exempel som att komma iväg på morgonen - från ögonblicket man vaknar tills man är på plats på jobbet eller skola/förskola – hur ser det flödet ut? Präglas det av frustration istället för flyt?

- Om du tänker dig flöden som en tråd från det att ett behov är identifierat och allt som hinner utspela sig innan behovet är tillgodosett – visst blir det tydligt att hemmet kan liknas vid en gigantisk behovsfabrik – allt från hungriga magar som behöver mättas, smutsiga strumpor som behöver tvättas till alla möjliga och omöjliga val om allt från elbolag till försäkringar.

Även om alla hem har sina unika utmaningar så är det ändå gemensamt att allra flesta hem är överfyllda av behov och en upplevd eller reell brist på tid, pengar och energi – och den ändliga resurs som vår miljö utgör.
Eva Jarlsdotter upplevde till exempel att det var svårt att komma iväg för att träna.
- Jag hängde helt enkelt upp träningskläderna så att man likt en brandman kan hoppa i dem och springa ut. Vips så har trösklarna för att träna försvunnit. Även våtdräkten hänger redo, så simning i sjön i närheten har blivit en passion från maj till september.

Hon har också skapat en plats för planering i ett skåp där familjen har full koll på de närmaste två veckorna.
- Där samlar vi inkommande brev och inbjudningar, scheman, menyer, vad som händer i omvärlden och olika firanden - allt från Alla Hjärtans dag till namnsdagar. Det skapar en förutsägbarhet och förväntan, avslutar Eva Jarlsdotter.

Text: Jenny Marcuson Foto: Anna Huerta
Illustration: Christin Holmgren

 

Tvättflödet innan lean: Många flaskhalsar och fnurror på tråden innan blusen till sist tvättades. Det var sällan den stryktes eller ens hängdes upp i garderoben.

Tvättflödet idag. Nu går tvätten tio gånger snabbare, den stryks och hängs in i garderoben.

 

Eva Jarlsdotter, författare till boken Från frustration till flow med lean@home. Foto: Anna Huerta. I boken skriver hon om vilka verktyg som behövs för att kunna uppfylla de verkliga behoven på ett enklare, effektivare och mer närvarande sätt. Boken ges ut av Hoi förlag.


Lean@home

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips