Förläng sommaren

Allt Om Bostad

Vill du inte gräva i marken går det utmärkt att bygga en upphöjd trall runt poolen.

Planera för en pool i trädgården

 
Kan det vara någon mening att skaffa pool när man bor i Sverige med dess korta somrar? Ja, just därför! Ett underbart sätt att förlänga sommaren på är ju att äga en swimmingpool. Det är till exempel inte ofta man kan bada i havet med dräglig badtemperatur och tjänligt badvatten?


HÄRLIGT BADLIV. Tänk bara vad skönt med ett morgondopp innan jobbet, eller att slippa fylla bilen med badbollar, matsäckskorg, hundar och ungar för "transport" till stranden när helgen kommer. Tänk att i stället under lugn och ro få stanna hemma. Ta fram en god bok och bli sittande vid poolkanten. Och efter en hård dags slit på jobbet blir poolen den självklara samlingspunkten för hela familjen.
Den tiden är förbi när en pool var en ouppnåelig lyxpryl unnat ett fåtal. I dag går det att få en nergrävd pool för cirka 50 000 kronor men då tillkommer grävning och eget arbete. Alternativet är att gjuta och sedan sätta kakel och då får du genast vara beredd på en helt annan kostnad.
Det ställs hårdare krav i Sverige på en pool jämfört med många andra länder. Vi har kyla, värme, tjäle, snö - ja, alla slags väder.

Dränering

Det finns lite att tänka på när man ska planera för en pool i trädgården. Vi fick några tips från Ola Viklund på Miamipool.
- Massorna runt poolen vara av dränerande material, sand, singel eller grus för att inte binda fukt. Blöta massor kyler poolen och ökar uppvärmningskostnaden. Det bör också ligga en dränering runt poolen i form av dräneringsrör om poolen placeras där grundvattennivån kan ligga högre än bottennivån på poolen. Detta är väldigt viktigt om det finns risk för att grundvatten stiger upp runt poolen. Då kommer kostnaden för uppvärmning av poolen att öka kraftigt.
- Om du måste spränga för att få ner poolen i marken så är det viktigt att sprickorna som blir i berget efter sprängningen tätas med betong eller att berget täcks med en fiberduk, annars kan sanden på poolbotten rinna ner i sprickorna och bottnen bli ojämn.

Placeras i söderläge

Några saker som kanske är självklara men ändå viktiga att påpeka är att poolen bör placeras i söderläge för mesta möjliga solexponering. Ju mer sol desto behagligare badmiljö och lägre uppvärmningskostnader. Något annat som man bör tänka på är att poolen bör ligga i lä. Vind och insynskydd kan byggas om det naturliga läget inte innefattar detta.
Träd bör inte finnas i poolens närhet för att undvika löv och barr. Poolens reningsverk klarar normalt av en hel del löv, men kostnaden för vatten (mer backspolning) och kemikalier stiger något.
- Runt poolen kan man använda olika typer av material. Det vanligaste är trätrall och stenplattor. Man kan även gjuta ett däck runt poolen och sedan lägga trall eller plattor utanför gjutningen, säger Ola Viklund.
Enligt plan och bygglagen så skall poolen omges av ett staket eller förses med någon typ av poolskydd som förhindrar att någon ramlar i poolen. Poolskyddet spar även på kemikalier och vatten förbrukningen, (avdunstning och backspolning av sandfiltret).
- Värmekostnaden minskar med minst 50 procent om du har poolen täckt när den inte används. Skyddet förhindrar även att det blåser ner skräp i poolen.
En inomhuspoolen är också något att fundera på som ett poolalternativ. Då kan poolen utnyttjas året runt och i vilket väder som helst. En inomhuspool är ett trevligt alternativ till exempel till en dåligt utnyttjad gillestuga. Bygger Du poolen tillsammans med huset blir det genast lättare. Men här finns det också en hel del att tänka på.
- Bygg inte för stor pool inomhus. Ju större pool desto större ventilationsanläggning, större avfuktare och därmed åker priset upp. Tre gånger sex meter är en ganska lagom storlek, då hålls kostnaderna på en rimlig nivå. Att bygga en inomhuspool är ganska komplext. du bör prata med din byggare för rent byggteknisk information och med din poolleverantör för det rent praktiska, säger Ola Viklund.


Poolen bör placeras i söderläge för bästa möjliga solepxonering.

 

Fukthalten

En inomhuspool kan genom vattnets avdunstning ge allvarliga skador på byggnaden, därför är det mycket viktigt att se upp med fukthalten i luften. Avdunstningen i kombination med den vanligen höga rumstemperaturen ger fuktutfällning - kondens - på i första hand fönster och övriga kalla ytor, och på sikt så tränger fukten in i väggar och bjälklag. För att undvika fuktskador måste rumsluften avfuktas med en avfuktare.
- Hög luftfuktighet gör även att luften känns svår att andas. Luftfuktigheten bör ligga i mellan 55 och 65 procent för att vara behaglig för hus och folk. Vattnet från avfuktaren bör ledas till ett avlopp och inte tillbaka till poolen då detta vatten är mycket korrosivt och är inte bra för vattenbalansen. Poolens temperatur ska vara cirka tre grader under luftens temperatur för att avdunstningen från poolen skall ligga på en normal nivå.
Ett poolrum är en tacksam miljö att inreda. Vad du skall tänka på är att få rejäla umgängesytor, då blir poolrummet mer än bara ett ställe att bada i. Tänk vad mysigt att koppla av vid poolen på fredagskvällen tillsammans med familjen - i stället för att sitta framför TV:n.

TEXT: Jenny Marcuson, Alltombostad.se Foto: MiamiPool

 


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla