Golvvärmesystem med låg bygghöjd

Golvvärmesystem med låg bygghöjd

För 6000 år sedan tillverkade man golvvärme genom att leda ut rökgaser från eldstäderna via marken.
Idag är det vatten eller el som strömmar i golvslingorna och värmer upp våra golv.
Lågbyggande vattenburna golvvärmesystem är en av höstens nyheter.



8 mm golvvärmerör läggs i cellplastskivor med värmespridande aluminiumplåt. Den totala bygghöjden blir bara 23 mm inklusive övergolv. 
Den unika vändskiva gör att hela ytan blir varm. Minifloor 8 Flytande golv är lämpligt att använda i torra utrymmen, t.ex hall.


8 mm golvvärmerör gjuts in i avjämningsmassa. Den totala bygghöjden blir endast 30 mm inklusive övergolv.

Redan på stenåldern lär man ha använt ett primitivt system för golvvärme i norra Sverige. Principen, att leda ut värme under marken, var dock genial och återupptogs och utvecklades i mer kommersiellt syfte på 1920-talet. I Sverige fick golvvärmen sitt genombrott på 1980- talet. Idag är golvvärme ett etablerat värmedistributionssystem med många tekniska och driftsekonomiska fördelar.

Vattenburen golvvärme är ett komplett värmesystem som ofta ersätter vanliga väggmonterade radiatorer och som dominerar vid nybyggnation. För att värma upp golvet låter man varmt vatten cirkulera i rör under golvet. Rören ligger installerade i betong eller aluminiumplåtar vilket gör att  värmen sprids jämnt över hela golvytan.

Nytt lågbyggande system

När man pratar golvvärme handlar det om antingen vattenburen golvvärme eller elgolvvärme. Vattenburna system installeras ofta i hela huset medan el-golvvärme lämpar sig bäst för enstaka rum, exempelvis badrum eller kök.
En nackdel med den vattenburna golvvärmen har länge varit att den bygger mer på höjden än elslingor. Men nu lanseras ett lågbyggande vattenburet golvvärmesystem på markanden.
Thermotechs nya Minifloor 8 består av rör med en diameter på endast åtta millimeter, vilket är en lika låg bygghöjd som elgolvvärme. Systemet är speciellt utvecklat för små utrymmen, t.ex. badrum och hall. Minifloor 8 kan både gjutas in och läggas på befintligt golv och passar bra i våtutrymmen och torra utrymmen.

Komplettera med elpanna

En annan nackdel med vattenburen golvvärme har varit att golven kan kännas kalla på sommaren då man stänger av den ordinarie värmekällan. Genom att komplettera med en värmare eller elpanna kan man få ett varmt golv året runt. Elpannan går nämligen in och värmer golvet när den ordinarie värmekällan är avstängd.

Fördelar med golvvärme

Det människor upplever som bäst med golvvärme är komforten. Det är hemtrevligt och mysigt att gå på ett varmt golv. Den direkta orsaken till varför golvvärme upplevs så behagligt är att värmen alstras med låg temperatur fördelat på en stor yta.
Vi människor trivs bäst med kallare luft i huvudhöjd och varmare luft vid fötterna. Av den anledningen ger golvvärme en idealisk värmefördelning och man upplever sitt hem så behagligt.
Andra fördelar:
- Genom att snabbt värma upp luften som kommer ner på golvet motverkar golvvärme i många fall kallras.
- Det blir inte lika dammigt. Golvvärme frigör mindre damm än vanliga element eftersom luftrörelserna är mindre. Dessutom slipper man de dammsamlande radiatorerna på väggen.
- Golvvärme fungerar bra under alla typer av golv.
- Golvvärme är ett lågtemperatursystem som passar bra tillsammans med enerigsnåla värmekällor som värmepump, pelletspanna och solvärme eller en kombination av dessa.

Viktigt att isolera väl

Med golvvärme kan man spara energi. Golvvärme fördelar nämligen värmen i rummet jämnare, jämfört med andra uppvärmningssystem. För att minska energianvändningen krävs det att bostaden är tillräckligt isolerad samt att man sänker inomhustemperaturen. Om man inte har tillräcklig isolering försvinner värmen nedåt och ut i marken. Minst 200 mm, men gärna 250-300 mm isolering rekommenderas. Energikostnaderna påverkas även av hur stor del av säsongen systemet är påslaget.
Då golvvärmesystemet är ett lågtemperatursystem blir värmepumpar och solfångare betydligt mera effektiva i kombination med golvvärme jämfört med värmesystem med högre vattentemperaturer. En värmepump kan t. ex. förbruka 30% mindre energi när vattentemperaturen minskas från 55°C (radiatorer) till  35°C (golvvärme).


Text: Susanne Mattsson  Foto: Termotech  Källa: Thermotech

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla