AlltomBostad

Gör ditt eget chokladhus i jul

Gör ditt eget chokladhus i jul

Förra julen hakade hundratusentals svenskar på trenden att bygga chokladhus. Många valde till och med att skippa grundkonstruktionen och lät kreativiteten spela fritt. I sociala medier gick det att följa hur kompisgäng samlades för att bygga allt från små utedass till riddarborgar och till och med julkrubbor i choklad.

För den som är sugen på att konstruera sitt eget chokladhus i jul har Emma Sundh tagit fram sina bästa tips för att göra bygget så lyckat – och roligt – som möjligt:

1. Låt kreativiteten flöda och lek loss med olika former och konstruktioner. Blir det inte bra? Smaska i dig och börja om från början!
2. Skär upp delarna medan chokladen är rumstempererad, så undviker du sprickor. Lägg därefter in i kylen.
3. Det perfekta chokladlimmet får du genom att lägga överblivna chokladbitar i vattenbad, låt smälta och vänta sedan tills chokladen får seg konsistens.
4. Använd en pensel för att stryka på chokladlimmet. Då kommer du lätt åt i skarvar och får fin finish.
5. Ta hjälp av ett par extra kompishänder när du ska montera ihop huset. Både enklare och roligare.
6. Glöm inte att samla kompisgänget på chokladhusplundring! Det är både roligt och gott att äta upp huset
 

För den som inte vill skapa sitt eget chokladhus har Emma tagit fram en ritning till ett lättbyggt lusthus i choklad. Till det behövs:
• 4 st Marabou Mjölkchokladkakor 200 gram
• En påse Non Stop
• Kristyr (Emma tipsar: blanda 4 dl florsocker, 1 tsk ättika och 1 äggvita så blir kristyren enkel att jobba med)
• Övrigt pynt efter tycke och smak

Gör så här:
• Skär ut 10 delar som är fyra rutor höga och två rutor breda.
• Skär bort hörnen på hälften av delarna till en liksidig triangel som är två rutor bred och fyra rutor hög.
• Smält lite choklad att använda som lim.
• Limma ihop de fem rektanglarna till väggarna.
• Limma ihop de fem trianglarna till taket. De spetsiga ändarna ska mötas på mitten.
• Låt stelna och fäst sedan taket på huset.
• Klart!

Av: Annika Rådlund Källa: Mondelēz International