Gott nytt 2008!

Allt Om Bostad

- Fyrverkerierna förgyller festen

Tolvslag, champagne och fyrverkerier!
Svenskarna köper fyrverkerier för totalt 220 miljoner kronor om året, och nyår är förstås höjdpunkten. 
Vi på Alltombostad passar på att önska gott nytt år genom att fyra av lite raketfakta och stämningsfulla fyrverkeribilder.



Thomas Wetterström,
vd Hammargrens

Nyår firas traditionsenligt in med champagne och fyrverkerier vid tolvslaget. Färggranna, sprakande, lysande, glittrande, dundrande fyrverkerier brukar bilda fantastiska skådespel på himlen.

Nyår innebär högsäsongen för fyrverkerileverantörerna och handlarna. 2008 lär inte bli något undantag. I högkonjunktur bukar vi ha pengar kvar i plånboken även efter julhandeln.

- Vi säljer självklart mest till nyår. Försäljningen i Sverige har varit stabil sedan millennieskiftet, med undantag för tsunami-året, då försäljningen av naturliga skäl sjönk. Till valborg och påsk sker en viss lokal försäljning, säger Thomas Wetterström, vd för Hammargrens, Sveriges äldsta fyrverkerileverantör.

Det finns flera olika sorters fyrverkerier. Utvecklingen går mot fler, större och mer effektiva fyrverkeribatterier, eller fyrverkeritårtor som de också kallas. Raketerna är då seriekopplande och skjuts iväg en efter en.
- Årets nyheter utgörs främst av batterier, säger Thomas Wetterström. Användarna strävar efter så lite jobb som möjligt och vill ha mycket effekt på bara en tändning.

En stor fördel med batterier är att även den som är ansvarig för fyrverkeriet kan njuta av effekterna. Istället för att rusa ut i natten några minuter före tolvslaget och för att fixa ramp eller rör till sina raketer, kan man lugnt placera ut sina fyrverkerier, antända stubin, backa tillbaka och njuta av skådespelet tillsammans med sina vänner eller familj.

Variation i effekt, tid och höjd

Vare sig man väljer batterier, raketer, bomber, fontäner, romerska ljus, airbombs, solar, eller någon annan form av fyrverkeri bör man ta reda på vad som är utmärkande för just den produkten. Priset skiljer väsentligt mellan de olika sorterna, från under hundralappen till flera tusen kronor. Dyrast är tårtorna som placerats stora trälådor. De har många effekter och långa effekttider.
Effekttiden, det vill säga hur länge fyrverkeriet pågår, är något som skiljer de olika produkterna åt. Antal effekter per produkt varierar också, samt hur högt de flyger. Olika färgeffekter, stjärneffekter, knastereffekter och knalleffekter ger fyrverkerierna dess karaktär. Fyrverkeriernas färger kommer från metaller och metallsalter. Aluminium ger silvervita fyrverkerier, medan till exempel koppar ger den blåa färgen.

Fontäner är i regel de som låter minst och uppskattas av personer som inte vill ha så höga ljudeffekter. Det finns raketer som exploderar på 80 meters höjd, men vanligast är att de stiger till cirka 40 meters höjd.

Smällare förbjudna

Smällare är förbjudna i Sverige. För att få köpa, inneha och använda fyrverkerier måste man ha fyllt 18 år. Vid årsskiftet 2001 infördes ett förbud mot smällare, vilket innebär att fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt inte får säljas eller användas för konsumentbruk. Raketer som skjuts upp i luften kan också smälla, men om ljudet bara är en bieffekt, är de alltså tillåtna.
Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier eftersom minderåriga ofta är inblandade i dessa olyckor. Varje år skadas vuxna och barn av fyrverkeripjäser med avsprängda fingrar, hörsel- och synskador som följd. De allvarligaste skadorna orsakas av hemmagjorda bomber. 

Kina dominerar

Alla Hammargrens fyrverkerier tillverkas i Kina. Sedan 2002 ägas för övrigt det gamla familjeföretaget, som grundandes av cigarrkungen Hugo Hammargren 1879, av en kinesisk koncern. Största delen av världens hela produktion av fyrverkerier sker idag i Hunanprovinsen i Kina.
 I Kina används smällare som ett sätt att skrämma bort spöken och onda andar. Därför är smällare och fyrverkerier ett vanligt inslag vid händelser som begravningar, bröllop och andra stora festligheter.
- Vi svenskar skjuter ovanligt lite fyrverkerier jämfört med många andra länder. I de katolska länderna firas många fler helger med fyrverkerier, säger Thomas Wetterström.

Fyrverkerier sägs härstamma ur bambu, som smäller när det kastas in i eld. Legenden berättar att en kinesisk kock av misstag uppfann fyrverkeriet för 2000 år sedan när han råkat blanda träkol, svavel och salpetersalt i ett bamburör som exploderade när det hamnade i elden.
Hur fyrverkerierna kom till Europa är inte helt klart. Den vanligaste förklaringen är att Marco Polo tog med sig krut från sina besök i Kina på 1400-talet.


10 säkra tips


1.KONTROLLERA att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du har köpt dem.

2. FÖRBERED ditt fyrverkeri i god tid.

3. VAR NYKTER. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.

4. RIGGA upp pjäserna enligt bruksanvisningen.

5. HÅLL ALDRIG en tänd fyrverkeripjäs i handen.

6. LUTA DIG ALDRIG över en antänd fyrverkeripjäs.

7. HÅLL SÄKERHETSAVSTÅNDET. Se till att dina åskådare också gör det.

8. VÄNTA med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd aldrig igen, lämna tillbaka pjäsen istället.

9. TÄNK PÅ RISKERNA. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.

10. VISA HÄNSYN. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Källa: Räddningsverket


Text: Susanne Mattsson Foto: Hammargrens

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Hus

Related articles in Hus

Visa alla
CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

Fördelar med lofthus

Fördelar med lofthus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Fritidshus inspiration

Fritidshus inspiration

Maxat hus med minimal elräkning

Maxat hus med minimal elräkning

Visa alla