Grilla säkert med gasol

Grilla säkert med gasol

Nu är grillsäsongen igång på allvar och grillarna går extra heta under helgerna. Men det gäller att ha koll på utrustningen för att vara på den säkra sidan. En undersökning visar att var sjätte svensk har varit med om en incident i samband med grillning. .

Sommar innebär högsäsong för grillfester. Men det finns risker i samband med grillning. En undersökning från försäkringsbolaget If med 6 024 respondenter visar att var sjätte svensk har varit med om en incident i samband med grillning. Unga verkar vara mest utsatta. I gruppen 18-29 år uppger 24 procent att de varit med om att någon blivit brännskadad eller att det börjat brinna utanför grillen.
En särskild fara är de allt populärare gasolgrillarna. Att noggrant följa säkerhetsinstruktionen är A och O vid hantering av gasol.

- En läckande gasolslang är potentiell livsfara. Datumet som står på slangen anger när den har tillverkats. Det betyder att den behöver bytas inom några år. Man kan kontrollera slangen med läckspray eller vanligt tvålvatten, säger brandexperten Mats Larsson på If.

– Att grilla med gasol har många fördelar jämfört med att grilla med kol. Det går snabbt att komma igång och det är enkelt att reglera temperaturen. Dessutom slipper du kolrester och miljöfarliga tändvätskor, säger Niklas Månsson på AGA Gas.

Efter vintervilan är det rekommenderat att göra en kontroll av gasolgrillen. Kom ihåg att också göra rent inne i din grill. Brand i fettrester är ett av de vanligaste olyckstillbuden som du lätt åtgärdar genom att regelbundet rensa bort grillrester som fastnat inne i grillen. Innan du använder din grill bör du också kontrollera att slangar och anslutningar är täta på grillen.

Enligt MSB skadas runt 500 personer varje år i samband med grillning. Ögonskador och brännskador är vanligast.

Efter vintervilan är det rekommenderat att göra en kontroll av gasolgrillen. Kom ihåg att också göra rent inne i din grill. Brand i fettrester är ett av de vanligaste olyckstillbuden som du lätt åtgärdar genom att regelbundet rensa bort grillrester som fastnat inne i grillen. Innan du använder din grill bör du också kontrollera att slangar och anslutningar är täta på grillen.

Före grillning:
Kontrollera grillen före användning. Gasolanläggningen bör täthetsprovas varje gång du byter gasolbehållare. Montera på en läckindikator som kan köpas på bensinstationer eller gasolåterförsäljare.
Kontrollera datumet på slangen, byt vid behov.
Undvik läckage. Se till att skruva på ventilen åt rätt håll, större gasolbehållare är vänstergängade, annars kan den bli otät. Kontrollera slangen genom att böja och se om det är sprickor i den. Byt i så fall slang! För längre hållbarhet på slangen - undvik solljus och heta delar av grillen.
Vid gasolläckage. Misstänker du att gasol läcker – stäng huvudkranen till gasolbehållaren. Använd läckspray eller tvållösning på skarvar och anslutningar för att lokalisera läckaget.
Skyddshandske bör finnas vid grillen om du behöver stänga ventilen vid bran
d.

Under grillning:
Låt grillen stå fritt. Avlägsna allt eventuellt lättantändligt material om finns i närheten av grillen när den används.
Kontrollera gasollågan. Den inre delen ska vara blågrön. Vid gula inslag i lågan bör gasolbrännaren lämnas på service.
Vid brand. Om det skulle börja brinna utanför grillen – stäng av ventilen till gasolen! Släck helst med brandfilt.
Efter grillningen, stäng av huvudkranen på gasolbehållaren
.

Tänk på att gasolflaskan inte får utsättas för stark värme. Förvara inte flaskan under grillen eller på andra platser där det kan bli över 65 grader varmt

Kontrollera gasolslangen. Om du ser sprickor eller om slangen börjat bli styv och hård är det dags att byta slang. En tumregel är att om slangen eller tryckregulatorn är äldre än tre år så bör de bytas ut. Slangarna har oftast datummärkning.

Var uppmärksam när du tänder din grill. Kontrollera att reglagen på grillen är stängda innan du öppnar flaskventilen.

Av: Annika Rådlund Källa: Aga Gas och If skadeförsäkringar Foto: Aga och If Undersökningen gjordes av YouGov i mars 2013 med 6 024 svarande i åldern 18-74 år.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips