Grilla tryggt med gasol i sommar

Grilla tryggt med gasol i sommar

Att grilla med gasol är både kul och enkelt, men det kan också gå snett. Slitna slangar och dålig rengöring leder till bränder och personskador varje sommar. Så här undviker du farorna och kan grilla tryggt hela säsongen.

Enligt Myndigheten för samhällsansvar och beredskap skadas femhundra personer per år i samband med grillning. Att grilla är inte farligt, men kräver försiktighet. Stefan Ekvall, Produktchef och grillexpert på Elgiganten, ger sina bästa tips för en trygg och matglad sommar med gasolgrillen.

– Att grilla med gasol är både enkelt och tryggt, men det förutsätter att du kontrollerar din gasolgrill innan du startar upp för säsongen. Många tar kanske lite för lätt på det här, gasläckor är trots allt en vanlig brandorsak, säger Stefan Ekvall, Produktchef på Elgiganten.

Gasolslangar är en färskvara och har en datumstämpel som visar vilket år den är producerad. Åldern kan ge en fingervisning om skicket på slangen, men har den förvarats i ett mörkt lager i ett eller två år innan den kommer i bruk så påverkas kvalitén endast nämnvärt.

– Kolla gärna datumet, men ett bra tips är att göra böj-testet. Om du böjer slangen och ser att den krackelerat eller har sprickor så bör den bytas ut säger Stefan Ekvall.

Gasolslangens levnadstid beror mycket på hur man förvarar grillen. Står den i direkt solljus och blir utsatt för väder och vind så blir slangens levnadstid betydligt kortare än om den står skyddad.

– Om grillen står utomhus året runt så kan du förlänga levnadstiden för själva slangen genom att koppla bort den och förvara den inomhus under vinterhalvåret. Se då till att du är noggrann när du kopplar tillbaka den inför grillsäsong, fortsätter Stefan Ekvall.

Med jämna mellanrum bör du också kontrollera så att slangen inte läcker propangas. Till det behöver du en pensel och en flaska såpa. Blanda två delar såpa med en del vatten och pensla slang, kopplingar och anslutningar. Efter det slår du till gastillförseln på gasoltuben så det blir tryck i slangen. Är inte slangen eller kopplingarna helt täta så bildas bubblor där gasen läcker ut.

– Om man känner sig osäker på huruvida en spricka är allvarlig eller inte så rekommenderar jag att man köper en ny slang med regulator. Det kostar bara en hundralapp och är en billig säkerhetsinvestering, säger Stefan Ekvall.

Fettbränder
Många bränder i samband med grillning är fettbränder som beror på att man inte rengjort sin grill ordentligt. Gammalt fett som samlats i botten av grillen börjar då brinna när det blir tillräckligt varmt.

– Uppstår det flammor i grillen som du inte har kontroll över ska du snabbt slå av gastillförseln. Du kan även koppla från gasbehållaren och flytta den längre bort från grillen.

För en säker grillsommar, kontrollera om gasolslangen på din grill läcker.

Att grilla är enkelt och tryggt men kräver viss försiktighet. Kontrollera gasolslangen inför varje grillsäsong.

En krackelerad och sprucken gasolslang bör bytas inför grillsäsongen. Det är en billig säkerhetsinvestering.

Placera gasolbehållaren en bit bort. Den ska inte stå i grillens förvaringsutrymme under tiden du grillar. Foto: Annika Rådlund

Så grillar du tryggt med gasol i sommar:
1) Kontrollera gasolslangen. Gör böj-testet och titta på datumstämpeln. För att kontrollera eventuella läckage, pensla slang och kopplingar med tjockt såpavatten (två delar såpa och en del vatten) och slå på gasoltillförseln. Bubblor visar om och var det finns gasläckage.

2) Placera grillen så att det är minst en meters avstånd till brännbart material på alla sidor.

3) Placera gasolbehållaren en bit bort. Den ska inte stå i grillens förvaringsutrymme under tiden du grillar.

4) Ha locket öppet när du tänder grillen.

5) Koppla från gasolbehållaren när grillen inte är i bruk.

6) Rengör grillen och skydda den med ett överdrag så bibehålls effekten och grillen håller längre.


Av:Annika Rådlund Källa: Elgiganten
Foto: Annika Rådlund och Elgiganten

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips