Grunden till en lyckad trädgård

RabattAtt handla nya plantor till trädgården är roligt. Men du glömmer väl inte bort att förbereda jorden innan du börjar plantera?


Jorden är det bland det allra viktigaste för att lyckas med sin odling. Börja med att ta reda på vilken jord du har, först då kan du blanda upp den så att den passar dina växter.

Vilken jord har du?

Det finns flera olika jordarter i Sverige. Jordarter delas in i mineraljord och organisk jord. Mineraljord klassificeras efter kornstorlek och kornfördelning. Organisk jord består till mer än 30 procent av organiskt material.

Lerjord

Lerjord är en mineraljord och innehåller finkornigt stenmaterial. Den kan lagra mycket vatten och är näringsrik. Problemet med lerjord är att den är tät, vilket ger dålig luftcirkulation. Den blir dessutom hård då den är torr, och kall och kletig då den är våt. Lerjord är viktigt att dränera eftersom den kan hålla kvar så stora mängder vatten. Du förbättrar lerjorden genom att tillföra mull, torv, sand, gröngödsel och kalk.

Sandjord

Består av grova korn av stenmaterial. Sandjord värms upp fort och har god luftcirkulation. Den är också lätt att arbeta med. Dessvärre är den också torr och näringsfattig samt har dålig vattenbehållning. Sandjord måste förbättras för att bli bra trädgårdsjord. till det kan du använda torv, bark, mull, lera och kompostjord.

Mulljord

Mulljord är organisk och näringsrik. Den behåller vattnet väl och blir därför lätt vattensjuk. När den torkar blir den vattenavvisande och svårvattnad.

Moränjord

Moränjord består av sand, grus och större stenar. Den är porös och varm men svår att bearbeta pga. stenarna. Moränjord bör tillföras torv. Att plocka bort de stora stenarna kräver också en hel del arbete.

Torvjord

Torvjord innehåller döda växtdelar från vitmossa. Den kan lagra mycket vatten och luft och är mycket användbar till att förbättra andra jordarter med. Men torvjord är också sur och näringsfattig och sjunker fort ihop. Torvjord behöver tillsatser av näringsämnen och kalk.

Dyjord

Dyjord är oftast svart och består mest av växtdelar. Den måste gödslas och kalkas innan den är odlingsbar.

Sur eller basisk?

Om du vill vara säker på att inte misslyckas med dina växter är det en god idé att först ta reda på jordens pH-värde. pH är ett mått på surhet. Vissa växter trivs bäst med väldigt lågt PH-värde medan andra vill ha högt. När du vet pH-värdet kan du enkelt förbättra jorden så att den passar de växter du ska odla. Det finns enkla pH-tester att köpa i handeln.
pH-skalan går från 0-14. Vid 7 är jorden neutral, under 7 är den sur och över 7 den basisk. Sur jord behandlar du med kalkning och basisk med torvmull eller svavel.
De flesta växter, buskar och träd trivs bäst med ett pH-värde runt 7, men inte alla. Hortensia, Rododendron och ljung vill ha sur jord med ett ph på 4-5 och potatis önskar ett pH runt 6. Många bär och barrväxter vill också ha lite sur jord. Andra växter vill ha basisk jord för att trivas. Plommon, körsbär, krusbär och sallad vill t.ex. ha ett pH-värde på 7-7,5.

jord

Anpassa jorden till dina växter

När du väl har tagit reda på vilken slags jord du har kan du börja bearbeta den så att den passar dina odlingsbehov. I vissa fall krävs det mer jobb än andra, men det är väl värt mödan.

Kalkning

Kalk innehåller kalcium. Du kan kalka när som helst under hel året men bäst är höst och tidig vår. Det är viktigt att inte kalka samtidigt som du gödslar. Om du kalkat bör du vänta 3-4 veckor innan du gödslar så har all kalk löst upp sig ordentligt. Tänk på att många städsegröna växter inte vill ha kalk.

Gödsling

Du bör inte gödsla samtidigt som du planterar. Bäst är att istället göra det 3 veckor före eller efter planteringen. Tänk också på att viss gödsel kan ge brännskador så det är bra att gödsla när det regnar. För träd och växter med långa rötter är det viktigt att gödsla över ett stort område så att rötterna får tillgång till näringen. När du ska gödsla fruktträd kan du göra ett hål för att komma ned till rötterna ordentligt.
Träd, klätterväxter, buskar och häckar bör gödslas varje vår, medan rosor och andra blommor med fördel gödslas 2 ggr per år t.ex. vår och innan midsommar. Gräsmatta och köksträdgården gödslas innan sådd. Gräsmattan kan sedan underhållas med gräsmattegödsel 3-4 gånger om året.
Sist men inte minst, tänk på dina grannar när du gödslar. Midsommarfirande intill en nygödslad tomt är inte en rolig upplevelse.

Faktakällor:

Trivsam trädgård, Lars-Erik Läck. Rabén & Sjögren
Att lyckas med vårblommor, Karin Greiner. Info Books
Stora trädgårdsboken, Ica Bokförlag


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla