Högkonjunktur hos Supergrund när energikraven ökar

Allt Om Bostad

När kraven på energibesparing ökar måste även småhusen bli tätare. Med en U-min grund stannar värmen kvar i plattan istället för att gå ut i konstruktionen.
- Vi bryter köldbryggor och reducerar U-värdet med nästan 50 procent, säger Jesper Danielsson på Supergrund i Norrtälje AB.


Hos Supergrund i Norrtälje råder högkonjunktur. Det lilla företaget med fyra anställda utökar nu med fler ordermottagare och säljare. Dessutom har man vänt blickarna västerut och dragit igång försäljning i England och på Irland genom dotterbolagen Scandinavian Foundation och U-min Foundation.
- Vi har inte känt av lågkonjunkturen. Förra året levererade vi 600 U-min grunder, och vi ser inte att det blir någon minskning i år. Tvärtom, säger Jesper Danielsson.

Anledningen till att affärerna går så bra tror han främst beror på de ökade miljökraven. Boverket inför strängare regler för energibesparing, privatpersoner måste energideklarera sina hus vid försäljning och hustillverkarna måste bygga tätare hus.

- Nu måste hustillverkarna börja bry sig och räkna på U-värden. Tidigare har man inte brytt sig så mycket om grunden, utan har hellre lagt på mer isolering i väggar och tak.

Men enligt Jesper Danielsson är en grund med ett lågt U-värde ett billigare sätt att få ett mer energieffektivt hus. 
- Eftersom kunden köper grunden behöver inte hustillverkaren göra några förändringar i sin fabrik.

Icke-samverkande grundläggning

Supergrunds energieffektivgrund, som står för 90 procent av företagets försäljning, har ett U-värde på 0,10 w/m2 K. Väljer man en speciell passivhusgrund kommer man ner i ett U-värde på 0,07. Enligt Supergrund själva finns ingen grund med lägre värde.

Skillnaden mellan deras U-min grund och konkurrenternas L-element, F-element eller lecablocks-lösningar är att den inre skänkeln går hela vägen upp och bryter förbindelsen mellan kantbalken, som består av homogen cellplast, och platta. Man bryter helt enkelt köldbryggan och värmen blir kvar i plattan istället för att läcka ut i konstruktionen.
- Vi kallar det för icke-samverkande grundläggning eftersom kantbalken inte samverkar med plattan vad gäller laster, säger Jesper Danielsson.

Grundbygget är enkelt och traditionellt. När kantblocken monterats isolerar man plattan med cellplast-block. När man byggt klart huset skär man bort den yttre skänkeln och betongbalken blir synlig från utsidan.

- Arbetssättet är liknande det som används för andra grunder. Det är svårt att komma in med nya produkter i byggbranschen och därför har vi gjort så få ändringar som möjligt men med maximal effekt.

Legotillverkning i tre fabriker

Supergrund i Norrtälje AB grundades av Jesper och hans bror Tobias Danielsson i maj 2005. Jesper, som tidigare jobbade med golvvärme, hade räknat mycket på bland annat värmeläckage, och tog kontakt med ingenjör Erik Thelberg, som utvecklat exempelvis L-grunden åt Sundolitt.

Supergrund har lagt ut tillverkningen av U-min grunderna till Jackons fabriker i Arninge och Kilafors samt i Laholm. Grundelementen tillverkas i cellplast EPS300, som motsvarar 40 kilo råmaterial per kubik. U-min grunden finns i fyra olika varianter: Energieffektivgrund, som står för 90 procent av försäljningen, lågenergihusgrund, passivhusgrund och pålad grund.
Grunderna har hög lasttålighet tack vare centrisk last.

NCC bland kunderna

Några av de kunder som provat U-min grunden är Morgan Österlind på Byggmäster i Mälardalen och Christer Tholf, NCC Boende. Deras erfarenheter av produkten skiljer sig dock. Byggmäster i Mälardalen började jobba med Supergrund redan 2006.
- Vi valde att testa deras U-min grund av byggtekniska orsaker. Vi, liksom många byggföretag, jagar arbetstid och produktionskostnader och vill hitta lättarbetade material och energieffektiva lösningar som minskar slutkundens driftskostnader. Med Supergrunds lösning tycker vi att vi sparar tid jämfört med när vi använde L-element i våra grunder, säger Morgan Österlind.

Christer Tholf på NCC Boende är en av Supergrunds nyare kunder. Hittills har NCC byggt två visningshus i Vallentuna med deras lågenergigrund. Men ytterligare 57 småhus är planerade.
- Vi har tagit beslutet att prova U-mingrunden då den beräkningsmässigt visar att den har bättre värmeisoleringsförmåga än de kantelement vi använt tidigare. Där vi har radonhaltig mark får vi även en bättre kontroll av utförandet av radonskyddet. Dessutom har man en färdig kantbalksyta som är både tålig och har ett enhetligt utseende, vilket känns bra, säger Christer Tholf.

Rent arbetsmässigt tycker NCC att det varit lite pyssel med grunden.
- Vi tycker att det har tagit lite längre tid, men låt mig få uttala mig om detta när vi satt den tionde grunden! Det tar ju alltid tid att bryta ett invant mönster. I vår serieproduktion har vi alltid tillgång till maskinella hjälpmedel varför den låga vikten inte har så stor betydelse för oss.

På Byggmäster i Mälardalen har man fått in rutinen.
- Våra gubbar tycker att det fungerar bra och att det går snabbt att sätta slutprodukten. Grunden är lättarbetad och ger mindre slitage eftersom gubbarna slipper tunga lyft. Produkterna är lätta att frakta eftersom elementen bara mäter 1,20 meter.


Text: Susanne Mattsson  Foto: Susanne Mattsson och Jesper Danielsson


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Hus

Visa alla
CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

Fördelar med lofthus

Fördelar med lofthus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Fritidshus inspiration

Fritidshus inspiration

Maxat hus med minimal elräkning

Maxat hus med minimal elräkning

Visa alla