Höstfint i trädgården

Allt Om Bostad

Nu är det hög tid att planera lökar i trädgården. Där finns en hel del att göra även på hösten, som vattning, beskärning, sådd och lövkrattning. Anna Svahlstedt på Slottsträdgården Ulriksdal i Stockholm delar med sig av sina bästa tips.



Anna Svahlstedt.


När man väljer lökar är det bäst
att först se till blomningstiden.


- Använd lövet som du krattar
upp till att täcka nyplanterade växter.


Vitlöken ska planteras på hösten.


Det går givetvis bra att sätta lökar
i krukor.


 

Just nu finns det mycket av det nya sortimentet av lökar i butiker och handelsträdgårdar. Spännande nyheter som gör att det är svårt att bestämma sig. När man väljer lökar är det bäst att först se till blomningstiden.
- Du kan sprida ut blomningstiden på ett enkelt sätt genom att välja både tidigt och sent blommande växter. Då får du en lång säsong med blommor som avlöser varandra. Men stirra dig inte blind på tiderna, det kan hända att det blir fel och då är det bra om växterna passar ihop trots att det inte var meningen att de skulle blomma samtidigt, säger Anna Svahlstedt, på Slottsträdgården Ulriksdal.
Hon tycker att det är fint att kombinera låga och höga växter tillsammans i stora grupper.
- Det blir mer liv i rabatten om man vågar blanda höga och låga. Tänk bara på att de inte ska skymma varandra. Ofta kommer de låga växterna tidigare. Se även till att samplantera så att det snabbt kommer upp perenner som sedan döljer de vissnande lökarna.
Det går även bra att sätta lökar i krukor. Då ska de sättas tätt och kan drivas upp för att planteras ut ännu tidigare på våren.
- Ta det lite försiktigt om du anlägger en ny rabatt. Låt det hellre få mogna fram. Välj ett par sorter för varje blomningstid och prova dig fram. Om du har flyttat till ett hus med en anlagd trädgård kan det komma upp många överraskningar. Då är det bäst att vänta och se vad som redan finns i jorden.
Anna Svahlstedt tycker också att man kan sprida ut lökarna under buskar, i en häck eller i gräsmattan.
- Tänk dig en flod av blå scilla i gräsmattan. Det blir jättefint innan grönskan har kommit på allvar. Snåla inte och plantera gärna på oväntade ställen. Tänk bara på att de små lökarna är känsligare och snabbt torkar sönder i affärerna, de måste komma i jorden så fort som möjligt.
- Det finns många spännande nyheter för säsongen. En av mina favoriter är den helvita narcissen "Thalia". Alla de doftande och botaniska narcisserna kan jag rekommendera. De får dessutom vara ifred för rådjuren.
Det är smart att ta bort så mycket ogräs som möjligt medan man ändå gräver i rabatten. Det har man igen till våren.
- Använd lövet som du krattar upp till att täcka nyplanterade växter, som rododendron, magnolia, rosor och höstanemoner. Perennrabatter och häckar vill också ha lövtäckning, det ger både näring och jordförbättring till våren.
Nu är det också dags att se till så barrväxter och rododendron är fullvattnade. Äppelträd och plommonträd kan fortfarande beskäras i vissa delar av landet och är det varmt går det utmärkt att så gräsmatta. Morgondaggen gör att jorden inte torkar ut, men det kan även bli torrt på hösten en solig och blåsig dag. Då är det bäst att vattna lite extra.
- Samla fröer från de växter du vill ha mer av. Varför inte ge bort lite frön eller delade plantor. Vitlöken ska planteras på hösten och du kan även så till exempel dill, persilja, krasse och ringblomma så kommer de upp tidigare.
Hösten är också en tid för en grundlig planering av hela trädgården.
- Vad vill du få ut av trädgården, vad ska den användas till? Ska trädgården fungera som en lekplats för barnen, en plats att ha fester på eller en källa till avkoppling. Utgå från funktionen. Du kanske behöver insynsskydd, då kan du leta efter en passande lösning till det. I stället för att köpa en växt som du sedan ska försöka hitta en plats till. Och är du bortrest hela sommaren är det onödigt att skaffa växter som blommar just då, avslutar Anna Svahlstedt.


Text: Jenny Marcuson.
Foto: Slottsträdgården Ulriksdal.


 


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla