Hyreshuset producerar egen el

Hyreshuset producerar egen el

Stigande elpriser, stränga vintrar och klimathot har gjort elanvändningen till en het fråga för konsumenterna. Det har fastighetsbolaget Gavlegårdarna förstått – och bygger därför ett hyreshus som ska producera sin egen el

Solen skiner och vattnet glittrar nedanför. Du sitter på balkongen och njuter av en kall dryck, samtidigt som du bidrar till en bättre miljö. Låter det för bra för att vara sant? I Gävle har det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna byggt flerbostadshuset Fullriggaren som ska producera en stor del av sin egen el.
-Det här kommer att bli vår mest energisnåla byggnad. Det känns jättespännande, säger Bo Bäckström, teknisk chef vid Gavlegårdarna.
Bra isolering och täthet ska minska fastighetens energiförlust. Samtidigt ska solfångare, vindkraftverk och solcellspaneler dra in el och värme. En stor del av elen kommer från den södra fasaden. Där har Lööve balkong konstruerat räcken med inbyggda solceller, sammanlagt tretton gånger 26,5 meter balkong i blåtonat glas.
-Vi vill gå i bräschen för ny teknik och för en bra miljö, säger Björn Lundmark, marknadsansvarig vid Lööve balkong.
Trettiosex solcellspaneler ligger mellan två, runt en meter stora, glasskivor som är sammanlänkade av sladdar. Eftersom balkongerna väger mer än vanliga räcken har de fått extra kraftiga infästningar.
-Det var lite pyssel med hur vi skulle gömma sladdarna. Men vi löste det genom att dölja dem i överliggaren där du sätter händerna, säger Björn Lundmark.
Solstrålarna färdas genom kablarna upp till en central på vinden där de omvandlas till energi.
-I entrén ska det gå att läsa av hur mycket energi som omvandlats, så att man kan se det varje dag när man kommer hem från jobbet. Sammanlagt beräknas solcellspanelerna producera 19 000 kilowattimmar el per år. Till en början var tanken att bygga energibalkonger över hela fastigheten. Men det blev för dyrt.
-Räckena kostar ungefär dubbelt så mycket som ett vanligt balkongräcke.
De projektansvariga vid Gavlegårdarna var i förväg lite oroliga över att intresset från spekulanter skulle vara svalt, eftersom hyran är betydligt högre än snittet i staden. Men oron var obefogad, nästan alla lägenheter blev snabbt uppbokade.
-Jag har en känsla av att det är viktigt att ha energifrågorna med sig i dagens byggande. Om man drar paralleller till en bil så tror jag inte att det är så många som skulle köpa en bil utan avgasrenare, även om det var tillåtet. Det skulle inte kännas bra. Det är samma sak med bostäder, säger Bo Bäckström.
Problemet med att bygga miljövänligt är att kostnaden fortfarande är hög. Men Bo Bäckström tror att det kan förändras i och med att tekniken utvecklas.
-Fortsätter elpriserna dessutom att stiga mycket kan det bli en klok affär. Min dröm är att det här blir standard. Fullriggaren i Gävle ska besiktigas i slutet av maj och strax före midsommar flyttar de första hyresgästerna in.
Niclas Bendrik och hustrun Johanna har precis skrivit på kontraktet för en fyra i Fullriggaren. För dem var det flera faktorer som spelade in och gjorde dem beredda att betala lite mer, bland annat läget.
-Utsikten och närheten till havet lockade. Det är en ny växande stadsdel som kommer att bli väldigt fin, säger Niclas Bendrik. Miljöinriktningen ser han som något positivt.
-Det är åt helt rätt håll. De har hittat smarta lösningar med solceller på balkongerna och uppvärmningen på taket. Det är helt rätt. I dag vore det fel att inte tänka på miljön.
Första juli flyttar han in tillsammans med hustrun och deras två barn.
-Det ska bli jättekul. Vi längtar!

Text: Marie Bergström
Foto: Björn Lundmark

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla