Ingen jul utan gran

Ingen jul utan gran

Att införskaffa en gran är en självklar tradition för många och i år är det rekordmånga som kommer att köpa en. Det som skilljer från tidigare jular är att och det är en ädelgran som gäller för majoriteten, inte en rödgran.

Julgranen har varit ett inslag i det svenska julfirandet sedan nästan trehundra år tillbaka, men det är de senaste hundrafemtioåren som den stora moderna julgranen blivit en av våra mest folkära jultraditioner.

För att ta reda på granens ställning i år har bygg- och trädgårdskedjan Hornbach utfört en undersökning bland hemmafixare runt om i landet. Närmare hälften av deltagarna svarar där att julgranen är den viktigaste inredningsdetaljen för att få den rätta julkänslan. Rekordmånga, 91 procent, svarar att de kommer att ha en gran i någon form. På den frågan kan Hornbach se en markant ökning de senaste åren. Förra året var det 82 procent som svarade att de skulle ha en gran och året dessförinnan var det 77 procent som svarade samma sak.

Vanligaste stället att införskaffa granen är hos en lokal handlare enligt 36 procent med byggvaruhus tätt därefter på 32 procent. Att köpa sin julgran är dock inte ett alternativ för alla. 12 procent hugger granen själva. En majoritet köper granen antingen två veckor före julafton (27 procent) eller en vecka före (23 procent). 11 procent är sent ute och införskaffar granen bara dagarna innan. Det är inte ovanligt att hushållen pyntar mer än en gran. 27 procent svarar nämligen att de har två eller fler julgranar i hemmet.

 

Rödgran Foto: Hornbach och Kungsgran Foto: Smålandsgran.se

Ädelgranen utklassar den traditionella rödgranen
Av julgransköparna väljer en majoritet på 69 procent att köpa en riktig gran att sätta i julgransfoten. Men den klassiska rödgranen har blivit ordentligt omsprungen av ädelgranen. Det är nämligen 64 procent som väljer en ädelgran, till exempel kungsgran, i år medan bara 36 procent kommer att köpa en rödgran.

– En stor anledning till att ädelgranen är det givna valet för en majoritet är helt enkelt hur den ser ut, säger Andreas Larsson, marknadschef på Hornbach. 47 procent svarar i undersökningen att de föredrar den grantypen på grund av utseendet, men även det faktum att den inte barrar så lätt är en viktig orsak enligt 38 procent. Av dem som istället föredrar den klassiska granen gör 42 procent det på grund av doften medan 33 procent säger att det är för traditionens skull.

19 procent väljer hellre att ställa fram en plastgran under högtiden och det främst av praktiska skäl. 29 procent anger att de föredrar plastvarianten eftersom den inte barrar medan 23 procent gör valet på grund av allergi. Dessutom svarar hela 12 procent att de inte nöjer sig med bara en variant av gran utan väljer att både ha en riktig såväl som plast i hemmet.

Våra vanligaste julgranar
Det finns flera olika sorters julgranar. Den absolut vanligaste kallas för rödgran och det är också den som doftar mest gran. Ädelgranar som är samlingsnamnet för kungsgran, blågran och silvergran doftar inte lika mycket gran men barrar desto mindre. Blågranen har en väldigt karaktärisk doft. Kungsgran barrar inte alls. Ädelgran är särskilt lämplig för allergiker.


Av: Annika Rådlund Källa: Hornbach och Smålandsgran.se

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla