Isolering med lösull

Isolering med lösull

Lösullen har tagit steget ned från vindens tilläggsisolering och blivit ett material som många använder i hela huset – i väggar, golv och tak.

Lösfyllnadsisolering, eller lösull är numera en vanlig form av isolering. Det finns flera olika typer som är baserade på olika råvaror (stenull, glasull, cellulosafiber m.fl.). Lösullen är förpackad i säckar och blåses ut på plats med hjälp av en maskin. Till skillnad från fast isolering anpassar sig lösull och ingen behöver mäta, skära, eller beställa hem olika tjocklekar på material för att det ska passa olika utrymmen i byggnaden. Lösullen går att få in i alla vinklar och vrår och det blir mindre spill och därmed kostnadseffektivt.

Sjunker inte ihop
Per-Anders Bengtsson, som driver Vintervägens Bygg i Varberg, testade cellulosaisolering i väggar första gången 2006 och använder sedan dess materialet i samtliga delar av byggkonstruktionen.
– Det finns de som frågar mig vad som händer när cellulosaisoleringen sjunker ihop i väggkonstruktionen. Svaret är enkelt – det sjunker aldrig ihop. Materialet packas stenhårt och spänner mot plasten runt reglarna. Jag anser att kvaliteten på isoleringen blir bättre jämfört med fasta skivor. Jag arbetar även som kontrollansvarig och ser då vilka skillnader det är mellan lösullsisolering och skivisolering när jag besiktigar projekt.

För att det ska bli rätt krävs kunniga lösullsinstallatörer. Därför har branschföreningen Lösullsentreprenörerna tagit fram ett kvalitetssystem som kallas Behörig Lösull - ett samlat grepp där materialleverantörer med olika certifikat och lösullsentreprenörer med olika kvalitetssystem samlas.

– Inom Behörig Lösull likställer vi dels materialen utifrån väsentliga kriterier och dels installatörernas kvalitetssystem utifrån ställda minimikrav, upplyser Magnus Håkansson, ordförande för organisationen Lösullsentreprenörerna.

Han är nöjd med organisationens kvalitetssystem.
– Det innebär att våra medlemsföretag har genomgått utbildning och är certifierade. I Behörig Lösull ingår såväl egenkontroll som tredjepartskontroll.

Fördelar med att använda lösull
• Dokumenterat och certifierat utförande – isoleringen installeras av utbildade specialister med rätt utrustning och kunskap.
• Fuktsäker installation – torr isolering från förpackning, via tät slang, direkt in i konstruktionen.
• Inget spill – sparar miljön.
• Ingen lagring på arbetsplatsen.
• Effektiv, maskinell installation.
• Bra slutresultat – en skarvlös isolering utan glipor.
• Valfri tjocklek och oberoende av standardmått.
• Tätar bra runt stödben, elrör, ventilationstrummor m.m.
• Blir tätt även i trånga utrymmen.

Nackdelar med att använda lösull
• Kräver noggrann planering eftersom alla områden som ska fyllas med isolering fylls vid samma tillfälle.
• Installatören behöver veta i god tid när arbetet ska genomföras.

 

Lösull ger en skarvfri isolering med bra värmeegenskaper.

Lösullen sprutas in snabbt med hjälp av en maskin.

Materialet packas hårt och därmed sjunker det inte ihop med tiden.

Lösullsisolering kräver planering. Allt måste vara klart och förberett när installatören kommer så att alla områden kan fyllas vid samma tillfälle.

Lösullen går att få in i alla vinklar och vrår.

Lösullen är ett material som många använder i hela huset – i väggar, golv och tak.

Text: Annika Rådlund Foto: Sjömarkens Isolering AB
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla