Klipp till en häck

Plantera en häck mot insyn från gatan som ett grönt, levande staket. Eller låt häcken hägna in en avskild plats i trädgården. En del arbete krävs med att plantera och beskära. I gengäld får din trädgård nya, spännande ytor.


En syrenberså med plats för utemöbeln, en gul häck med ölandstok längs trädgårdstrappan eller en tät och grön thujahäck som insynsskydd vid tomtgränsen. Med häckar kan du dela av trädgården i mindre rum och skapa en egen grön oas. Du kan rama in och avgränsa. Och du kan ?gömma? mindre prydliga partier som trädgårdsskjulet eller soptunnan. För att häckplantorna ska bli till en fin, tät häck krävs dock att du följer några enkla tips.

Räkna ut hur många plantor du behöver

Tänk först ut var du vill ha häcken. Räkna sedan ut hur många plantor du behöver. Tre plantor per meter brukar vara lagom. Vilken sorts häck vill du ha? Titta i trädgårdslitteraturen och gör ett besök på en plantskola för att titta på hur plantorna ser ut.

Se till att jorden är bra

För att häcken ska kunna växa kräver den bra jord. Börja med att gräva ett dike över hela den yta, där häcken ska stå. Djupet ska vara minst 40 cm. Om jorden är lerig, blanda i något som binder fukten, till exempel torv eller kompost. Om du använder torv, blöt den först. Se också till att plantorna är fuktiga ? lägg dem aldrig i solen med bara rötter.

Plantera rakt

Första förutsättningen för att häcken ska bli rak är att du planterar plantorna efter en rak linje. Spänn därför en tråd mellan ändpunkterna. Börja plantera i ena ändan. Vattna sedan ordentligt innan du plattar till jorden. En hink vatten per planta är lagom.

Plantera vår eller höst

Lämplig planteringstid är på våren i mars-juni och på hösten i oktober-november. Om du planterar på våren, ge en rotblöta en gång i veckan. Håll också borta ogräset och luckra jorden. Gödsla aldrig i planteringsgropen i samband med planteringen, eftersom rötterna då kan brännas upp. Gödsla istället ovanifrån två-tre veckor efter planteringen. Därefter är det lagom att gödsla en gång på våren och en gång på försommaren.

Beskär regelbundet

För att häcken ska bli tät måste den också beskäras. Hur du ska beskära, beror på vilken sorts häck det handlar om - om varje planta ska ha genomgående stam eller förgrena sig redan vid marken. För alla klippta häckar gäller dock att de ska vara något bredare nedtill än upptill. Då har ljuset lättare för att komma åt och häcken växer bättre.

Häckväxter med genomgående stam: Hit hör bok, avenbok, idegran, gran och thuja. En sådan häck låter du växa på höjden tills den är lagom hög. Först då "sätter du stopp" genom att beskära högst upp. På så sätt får plantorna raka, genomgående stammar. Om någon stam börjar se krokig ut, bind gärna upp den mot en bambukäpp.

Häckväxter som förgrena sig: Hit hör liguster, oxel, måbär och hagtorn. Om du planterar på våren, beskär plantorna till cirka 15 cm ovanför marken. Följande vår skär du ner dem till ca 25 cm över den tidigare beskärningen, våren därpå till 30 cm ovanför den senaste beskärningen och så vidare tills häcken blivit lagom hög. Om du däremot planterar på hösten, vänta med den första beskärningen till följande vår. Med den här tekniken blir häcken tät och fin. Finputsa sedan under sommaren om du tycker att vissa grenar spretar för mycket. Om du har en blommande häck, vänta med att beskära till efter blomningen.

Ta bort rotskott

Håll också utkik efter rotskott, vilka gör att häcken snabbt får en oregelbunden form. Skär bort rotskotten ända in till stammen. Eller gräv upp dem och anlägg en ny häck. Bland annat syrener har lätt att föröka sig på detta sätt.

Skym inte sikten

Höga häckar kan skymma sikten om de står nära vägkorsningar. Ta reda på vad som gäller i din kommun.

Skydda häcken mot rådjur

Om du inte vill ha din häck "beskuren" av rådjur, skydda den främst på vintern och våren. Förutom att rådjuren äter knopparna förstör de plantorna genom att gnugga hornen mot barken. Försök med att sätta störar runt häcken och bind snören emellan. Eller täck häcken med ett nät.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla