Lågenergilampor sparar el

Lågenergilampor sparar el

Belysningen står för ungefär 20 procent av hushållselen för en familj i en genomsnittlig villa.
Men det går att spara kilowattimmar och kronor på att byta till lågenergilampor, eftersom dessa använder 80 procent mindre energi än en traditionell glödlampa.
Problemet är att inte alla lågenergilampor håller vad de lovar, enligt ett laboratorietest som Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) gjort.



LampGustaf.

Enligt Energimyndigheten står belysningen i ett hem för 20 procent av hushållselen. Ett sätt att spara energi är att byta ut alla vanliga glödlampor till lågenergilampor. Enligt Energimyndighetens beräkningar kan en familj i en genomsnittlig villa i Sverige spara cirka 500 kWh per år genom att byta ut tio av de lampor som lyser under längst tid mot lågenergilampor eller kompaktlysrör.
Lågenergilampor använder 80% mindre energi och håller upp till 15 gånger längre än en vanlig glödlampa.
- Lågenergilampor brinner i mellan 6000 och 10 000 timmar. Våra riktiga proffslampor kan brinna upp till 15 000 timmar, säger René Lindholm, produktchef på Osram vars lågenergilampor fått bäst betyg i flera tester. En vanlig glödlampa brinner i cirka tusen timmar.

Producerar lite värme

En lågenergilampa, som fungerar på liknande sätt som ett lysrör, producerar väldigt lite värme och blir en ren ljuskälla jämfört med en traditionell glödlampa som till cirka 80 procent är en värmekälla och till 20 procent en ljuskälla. 

Genom att byta till lågenergilampor kan vi alla hjälp till att reducera växthusgaserna. Enligt statistik från Osram sparar en lågenergilampa lika mycket koldioxid på ett år som ett träd absorberar under samma tid. Under hela sin livslängd så sparar den nästan en megawatt-timme elektricitet jämfört med en konventionell glödlampa med samma ljusflöde och reducerar på så sätt koldioxidutsläppen med 0,5 ton.

Lågenergilamporna har länge varit stora och klumpiga och inte passat i alla typer av armaturer. Orsaken är att en lågenergilampa måste ha inbyggd elektronik för att kontrollera strömmen som går genom den gasfyllda lampan.


Aneta.

- Men idag har vi lågenergilampor i alla olika storlekar och former, säger René Lindholm.

Går ej att dimmra

Det finns fortfarande några nackdelar med lågenergilampor, men produktutvecklingen pågår för fullt inom dessa områden.
- Man kan inte ljusreglera lågenergilampor med en dimmer. Man bör heller inte använda en  lågenergilampa på en lykta med rörelsevakt eftersom en lågenergilampa inte mår bra av att tändas och släckas hela tiden, säger René Lindberg. Då är det bättre att använda en timer.
Många tillverkare av armaturer har märkt av ett ökat intresse för lågenergilampor och därför anpassat sina armaturer efter dessa.
- Intresset för lågenergilampor är stort och vi säljer många armaturer med miljöfokus, som vi kallar de modeller som är anpassade för lågenergilampor, säger Pernilla Kargede på LampGustaf, som är återförsäljare för Philips. Branscherna håller på att mötas och glödlampor och armaturer anpassas allt mer till varandra.

Håller inte vad de lovar

Som konsumenten kan man tyvärr inte vara säker på att lågenergilamporna håller vad de lovar. Det skiljer mycket i brinntid och ljusflöde mellan de olika märkena. Vissa lampor fungerar inte alls i kyla. Detta visar ett laboratorietest som Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) gjort på uppdrag av nyhetsbyrån Testfakta.
Ljusflöd och brinntid visade sig variera stort mellan de olika märkena. Trots att samtliga tillverkare - förutom Osram, Anslut och IKEA - anger att deras lampor ger ett ljusflöde motsvarande en vanlig 60 watts glödlampa, klarar ingen av de testade lamporna det.
Bäst ljus ger lamporna från Philips och Tero medan lampan från Swedlux ger sämst.
Även tiden från det att strömmen slagits på tills att lampan är helt tänd varierar mellan lamporna. Snabbast är Swedlux som dock ger sämst ljus. Längst tid - sju minuter - tar Ikeas lampa på sig.

Ett par av lamporna fungerar inte när det är kallt ute (minus tio grader).
- Trots att många använder lågenergilampor i utebelysningen framgår det ytterst sällan på förpackningen eller i butiken om lamporna är lämpade för det eller inte. Vårt test visar att en del av lamporna överhuvudtaget inte tänds när det är kallt, medan andra ger väldigt dåligt ljus, säger Gösta Werner på SP till Testfakta.

Det finns inte någon allmänt accepterad standard för lågenergilampor inom EU. Den kravlista som EU tagit fram är frivillig och därför är det ytterst få som följer den.


Läs hela testet av lågenergilampor:
http://www.testfakta.se/Article.aspx?a=23589


Text: Susanne Mattsson. Foto: Leverantörerna


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Energi

Visa alla
Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Din lokala butik på nätet!

Din lokala butik på nätet!

Värme – utan utomhusdel!

Värme – utan utomhusdel!

Elda inte upp elstödet!

Elda inte upp elstödet!

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Visa alla