Linoljefärg kommer tillbaka

Linoljefärg kommer tillbaka

En flera hundra år gammal färgtyp gör nu sitt återtåg bland svenska slott och torp. Linoljefärgen är snäll mot träet och tålig mot väder och vind, och den finns dessutom som svensktillverkad.

Det var bättre förr, brukar det ju heta, och även om det inte stämmer varje gång det sägs så finns det vissa saker som var riktigt bra redan då och som tål att återupptäckas.

En sån produkt är linoljefärg, som visserligen funnits hela tiden vid renovering av K-märkta byggnader och kanske fick sitt första återtåg till det svenska folkhemmet på 70-talet. Då handlade det mest om fönsterrenoveringar, målning av gamla möbler (om de nu inte skulle vara avlutade) och kanske lite lister inomhus.

Men nu kommer linoljefärgen starkt även för fasader och foder utomhus, samt som inomhusfärg för exempelvis tak. Det här är egentligen precis så det var för ett par hundra år sedan och bakåt i tiden, så det är inget konstigt i sig.

Pallars är en av de hälsingegårdar som hamnade på Unescos lista över världsarv 2012. Gården från 1600-talet är målad i linoljefärg.

Och linoljefärg inget dåligt alternativ, men blev i mångt och mycket utkonkurrerad av alkylfärgen, eller oljefärgen, som var den första industriella färgen som kom. Den hade framför allt framställningsmässiga fördelar, men eftersom målarna var tvungna att använda mycket lösningsmedel för att få den att vara användbar var det ett miljöproblem för dem. Idag har man löst det i stor utsträckning, och alkydfärgen används fortfarande.

Sedan kom akrylfärgen, eller plastfären, som tog över i princip all målning på 70-talet. Den visade sig dock ha ganska dålig förmåga att skydda en träfasad och skapade mycket rötskador. Trots att den är vattenbaserad använde man från början många starka lösningsmedel och andra tillsatser i akrylfärgen. Sedermera minskade man på dessa men fick då istället en färg som härsknar om den står för länge i burken.

Nu säljs alla dessa tre färger fortfarande, och lite beroende på vad och var du målar så kan alla fylla sitt syfte. Utöver det finns naturligtvis slamfärg eller ”Falu rödfärg” som varit med och färgat svenska torp och gårdar röda.

Men traditionellt sett var det linoljefärgen som dominerade i Sverige, och fortsatte göra så när det gällde framför allt fönster. Anledning var att fönster var väldigt dyra och känsliga för väder och vind, och eftersom linoljefärg är den färg som har bäst vidhäftningsförmåga och inträngningsförmåga av dessa så levde den kvar till fönster.

En annan förmåga, där endast slamfärgen kommer i närheten, är andningsförmågan. Linoljefärg släpper igenom fukten och låter träet andas samtidigt som linoljan impregnerar träet så det inte ruttnar. Kort sagt har linoljefärg ganska överlägsna egenskaper för framför allt utomhusbruk, även om många också använder den inomhus.

Men det finns andra aspekter av linoljefärg som man bör känna till också.
– Ja, vi kallar det en levande färg, med det menar vi att den exemeplvis ”kritar” när den åldras och att den kan ändra färg av solljus kontra mörker, säger Björn Olsén på Engwall o. Claesson som tillverkar linoljefärg i sin fabrik i Bandhagen utanför Stockholm.

Han förklarar att om man exempelvis målat en fönsterbräda med vit linoljefärg och ställer en kruka där kommer färgen att bli mörkare under krukan. Tar du sedan bort krukan blir färgen vit igen efter någon dag.

Kritningen är alltså det vita pulver som skapas av att färgen åldras och kommer fter något år. Efter sex år kan man måla om, men de flesta målar om efter åtta till tolv år.
– Vi säger att den åldras med värdighet, och även om målningen kräver lite mer jobb blir resultatet mer underhållsfritt och mer hållbart i långa loppet.
Mer jobb ja. En obehandlad yta ska alltid målas tre gånger med linoljefärg, helst med minst en dags mellanrum. Första lagret är till för att tränga in i träet och andra lagret ger den färg du vill ha. Det tredje lagret ska helst strykas med en tjockare blandning och ge ett skyddande ytterlager.

Man kan göra linoljefärg på kallpressad, kokt eller standolja. Kallpressad är väldigt lättflytande med extremt små molekyler, vilket ger god inträngning i träet. Standoljan har upphettats till cirka 300 grader och blir tjock och trögflytande så molekylerna färster sig varandra. Det skapar en bra yta som blir lite glansigare, eller sidenblank som det kallas. Blandar man dessa två får man en bra utomhusfärg. Den kokta linoljan används i första hand för inomhusbruk.

I Sverige används linoljefärg på nästan alla K-märkta byggnader, och introducerades redan på 1100-talet av de utländska kyrkobyggare som kom hit. Nu ökar också användandet bland vanliga konsumenter, men än så länge får den nog räknas som en färg för ”intresserade”. Men vem är å andra sidan inte intresserad av att ta hand om sitt hus?


Text: Henrik Fitinghoff Foto:Nina Östman

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips