Med en färgglad Piñata-tårta går kalasdukningen som en dans!

Med en färgglad Piñata-tårta går kalasdukningen som en dans!
Min son har nyligen varit på ett barnkalas, där mamman spenderat en hel vecka på att göra en Piñata, som var formad som en gräddtårta. Rosa och fin var den med pappersljus och allt (jag ska se sen om jag har någon bild på mobilen på den). Hur som helst, så önskar jag att jag hade kunnat tipsa om den här tårtan till dem, superhärlig! Den ska vi göra till nästa födelsedagskalas. Inget man slår på såklart, men en njutning att både se och äta. Tänk vilken härlig dukning det skulle bli med den! Då spelar det ingen roll om man bara har vitt porslin, har man några färgglada servetter till det här så är man hemma.

Bottnar
100 g Valio Eila® laktosfritt smör
8 äggvitor
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
400 g Valio Eila® laktosfri kvarg citron
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
skal av 2 citroner

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ihop det smälta smöret med äggvitor, strösocker och vaniljsocker poröst. Vispa ner kvargen. I en separat skål – rör ihop vetemjöl och bakpulver. Vispa snabbt ner mjölblandningen i smeten. Vispa ner rivet citronskal. Bröa fyra formar som är cirka 17 cm i diameter eller baka i omgångar i en form. Grädda i 20–25 minuter. Testa med sticka – stickan ska vara torr. Låt svalna. Skiva av toppen av tårtbottnarna så att de är platta och inte välvda.

Citronmarängsmörkräm
12 äggvitor
7 ¼ dl strösocker
750 g rumsvarmt Valio Eila® laktosfritt smör
saften från 3 citroner
gul hushållsfärg
grön hushållsfärg
röd hushållsfärg
blå hushållsfärg

Lägg äggvitor och socker i en bunke som går att använda för vattenbad. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten. Rör i bunken konstant tills sockret har smält. Ta bunken från värmen och vispa till en fast och rumsvarm maräng. Tillsätt smöret, lite i taget, och vispa till en slät marängsmörkräm. Bli inte rädd om den blir grynig – fortsätt bara att vispa tills den blir slät (detta kan ta upp till 15 minuter). Tillsätt citronsaften och fortsätt att vispa.

Fyllning
Cirka 3 dl färgglada och chokladdragerade godisar
Montering: Lägg den första tårtbottnen på ett fat och bred på ett jämnt lager marängsmörkräm. Gör ett hål i den andra och tredje bottnen i mitten som är ca 6,5 cm i diameter. Lägg på den andra bottnen och bred på ett jämnt lager marängsmörkräm.
Lägg på den tredje bottnen och bred på ett jämnt lager marängsmörkräm. Täck kanterna i hålet med ett tunt lager marängsmörkräm. Fyll hålet med chokladgodis så att det blir helt fyllt. Lägg på den sista bottnen och bred att tunt lager marängsmörkräm runt om hela tårtan så att den blir jämn och fin. Lägg resterande marängsmörkräm i fyra skålar och färga i gult, grönt, rött och blått. Fyll en spritspåse för varje färg med en droppformad tyll som kommer att skapa volangerna. Spritsa nu volanger runt om tårtan – börja längst ner. Tryck tyllen lite lätt mot tårtan och spritsa runt om medan du snurrar på tårtan. Gör två varv och byt sedan färg. Fortsätt till hela tårtan är spritsad.
Tips: Använd en sprits formad som en kantig droppe – cirka 2 cm lång
Receptet är framtaget av bakboksförfattaren Alisa Bandell.
www.valio.se

Facebook Twitter Google Plus Google Plus