Minska risken för getingstick i trädgården

Minska risken för getingstick i trädgården

Torrare och varmare väder efter midsommar har satt fart på getingarna och därför förväntas det bli en "getinginvasion" i år. Den som drabbas av problem med getingbon i villan eller fritidshuset kan genom boendeförsäkringen få hjälp med saneringen.

Att sanera eller ta bort ett getingbo måste ske med stor försiktighet. Om man känner sig osäker är det en god idé att anlita en saneringsfirma. Det är säkrast att ta bort boet på vintern när det inte finns några levande getingar eller på försommaren då boet ännu bara innehåller en hona och ett mindre antal larver.

– Om man måste sanera eller ta bort boet under sensommaren är det bäst att göra det en kväll när det är kyligare och då är också de flesta getingar inne i boet. Om getingar inte stör eller är till besvär, låt dem vara, tipsar Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar.

Antalet saneringar för Länsförsäkringars kunder kan variera mellan 15 000 och över 30 000 beroende på om det är en riktig getingsommar eller inte.

Getingsommar
Med jämna mellanrum får vi getingsomrar i Sverige och enligt färsk statistik är det nu dags igen. Anticimex loggar noggrant varje genomförd sanering och kan nu se att kurvan för 2016 är i princip identisk som för rekordåret 2014. Somrar då det finns fler getingar än vanligt, så kallade getingsomrar, kan vara besvärliga. Inte minst för hus- eller sommarstugeägare. Samtidigt är de relativt lätta att förutse genom att titta på antalet saneringar under årets sommarveckor så här långt. Och Anticimex prognos visar att årets sommar blir getingens.

– Vi hade en enorm getingsommar 2014. Den har vi nu jämfört vecka för vecka med 2016 och kurvorna är nästan identiska. Skillnaden är att vi i år ligger någon vecka tidigare. Det är nu det verkligen tar fart, säger Håkan Kjellberg som är skadedjursexpert på Anticimex.

Faktum är att juni i år översteg antalet getingsaneringar som Anticimex genomförde. Men prognosen är ändå att året inte blir värre än ”monsteråret” 2014.

– Det blir en lite besvärligare period nu och några veckor framöver. Men eftersom årets kurva ligger någon vecka tidigare än 2014 bedömer vi att den också går ner tidigare. Det här är en prognos, men eftersom den bygger på färska data och getingen följer ungefär samma mönster varje getingsommar bedömer vi att prognosen är mycket säker, säger Håkan Kjellberg.

Husägare kan själva göra en del för att minska risken att drabbas av getingar. Främst handlar det om att begränsa getingens föda och att ta bort boet om problemen blir alltför stora.

– Täck över mat och dryck när du äter utomhus. Undvik också att lämna matrester ute. Att ta bort ett bo görs bäst så tidigt som möjligt eftersom det växer hela sommaren. Men gör det inte själv, getingar kan bli rejält aggressiva mot inkräktare, säger Håkan Kjellberg.

Minska risken för att drabbas av getingstick:
• • Ta bort getingbon en så tidigt som möjligt på sommaren eller på vintern.
• • Anlita i första hand saneringsföretag särskilt om boet är stort eller sitter otillgängligt.
• • Gå inte barfota utomhus där det kan finnas risk för getingar.
• • Undvik söta eller starka parfymer.
• • Förbered grillpartyt genom att erbjuda ”dina” getingar alternativ föda. Ställ ut något gott en bra bit ifrån festen och i god tid innan den börjar.
• • Täck över kött och söta rätter vid måltider utomhus.
• • Drick inte ur en öppnad burk eller mörk flaska som stått ute.
• • Barn och även vuxna är känsliga för stick av bålgeting. Sök därför läkare vid bålgetingstick.

Av: Annika Rådlund Källa: Anticimex och Länsförsäkringar
Foto: Pixabay

Läs även:
Så tar du bort ett getingbo
Minimera getingproblemen

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla