Minska risken för inbrott under semestern

Minska risken för inbrott under semestern

I snitt sker tre bostadsinbrott varje timme i Sverige. De första fyra månaderna i år har inbrott i källare och vindsförråd dessutom ökat med hela 11 procent i jämförelse med samma period förra året, enligt statistik från Brå. Tjuven väljer objekt utifrån flera aspekter så se till att du gjort vad du kan för att slippa påhälsning.

Många inbrott föregås av att tjuven rekognoserar lämpliga objekt i ett område för att antingen slå till direkt eller komma tillbaka vid senare tidpunkt. Tjuven vill så snabbt som möjligt komma över så mycket värde som möjligt med minsta möjliga risk att bli upptäckt.

- Man kan stoppa tjuven redan i rekognoseringsstadiet, menar Lotta Mauritzson, rådgivare på SSF Stöldskyddsföreningen. Finns en fungerande Grannsamverkan i området och en skylt som upplyser om detta, vet tjuven att risken för upptäckt är betydligt större.

Det tjuven bland annat kontrollerar är om bostadens ägare är bortrest, om det finns enkla vägar att ta sig in i och ut ur bostaden eller förrådet och om det finns värdefulla saker att stjäla.
- Naturligtvis väljer tjuven ett objekt där det finns mycket av värde att stjäla. Att källar- och vindsinbrotten ökar kan bero på att fler förvarar dyrbara verktyg och andra maskiner i sina förrådsutrymmen, samtidigt som dörrar och fönster inte är motståndskraftiga och rätt låsta, säger Lotta Mauritzson.
 

Meddela dina närmaste grannar när du reser bort så att de håller lite extra uppsikt. För dig som bor i hus - be grannen ta in din post, så gör du detsamma när han eller hon reser bort. Kanske kan grannen också använda din soptunna så att den inte står oanvänd och tom. Att grannen parkerar bilen på din plats är också till hjälp, liksom att hänga upp tvätt på din torkställning.

Enligt försäkringsbolaget If anmäldes 20177 inbrott mellan januari och juni i år.


Tjuvens val av objekt bygger på en kalkylerad risk, men finns ett antal åtgärder att vidta för att försvåra för tjuven och minska attraktiviteten för sin bostad:
• Se över låsen på fönster och dörrar – tjuven väljer bort bostäder där det tar tid att ta sig in och är svårt att komma ut med det stulna
• Förvara inte värdefulla verktyg och maskiner i förråd med undermåliga lås och dörrar
• Märk dina värdesäker så de blir spårbara – märkta föremål är svårare att sälja vidare
• Lås in värdesaker och id-handlingar, t ex passet, i säkerhetsskåp – det finns inga ”bra ställen” som tjuven inte hittar
• Installera ett larm – det förkortar tiden tjuven har på sig innan hen riskerar att bli upptäckt.

Sommartider är tyvärr även inbrottstider. Swesec, som är en paraplyorganisation för 270 svenska säkerhetsföretag, har sammanställt en checklista som hjälp för att minska risken för ovälkommet besök. Ett viktigt råd är att inte lämna elektroniska fotspår efter sig – som exempelvis i sociala medier.

Ett säkert tecken på att du är bortrest är att gräsmattan ser ut som en vildvuxen sommaräng. Hjälp grannen med gräsklippningen, så hjälper han dig när du reser bort.
Kanske kan ni starta grannsamverkan i området? Det är ett enkelt sätt att öka tryggheten där du bor. Dessutom lär du bättre känna människorna i ditt närområde.
Tala inte in på telefonsvararen att du är bortrest.
Skriv heller inte i sociala medier som till exempel Facebook att du är borta.
Sätt en timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.
Lampor som lyser mitt på ljusa dagen är en signal till inbrottstjuven. Att låta ett relä tända utebelysningen när mörkret faller är en billig investering.
Låt radion styras av timer så att den går på med ojämna mellanrum.
Ha inte skymmande växter nära altandörrar och fönster om du bor i villa eller radhus.
En yxa som ligger kvarglömd utanför huset är ett utmärkt inbrottsverktyg. Se till att förvara trädgårdsredskap och verktyg inomhus.
Lås fast stegen, eller förvara den inomhus. Annars kan den användas för att nå olåsta eller öppna fönster både hos dig och grannen.
Lås dörrarna även när du är hemma. Många inbrott sker snabbt och tyst medan ägaren befinner sig inomhus.
Lägg inte nycklarna synligt i hallen eller i ett nyckelskåp. Det gör det lätt för tjuven att stjäla en extranyckel och komma tillbaka ostört vid ett senare tillfälle. Dessutom underlättar det för en inbrottstjuv att ta sig ut ur ditt hus med stöldgodset.
Tänk på helheten när du säkrar din bostad. Att skaffa ett bra lås till entrédörren är naturligtvis viktigt, men visste du att de flesta inbrott sker via terrassdörren? Fönster, gärna på en undanskymd plats, är också populära ingångar för tjuven. Med ett ordentligt lås på terrassdörren och fönsterlås undviker du sårbara punkter.
Många har en extra hårddisk lokalt som man sparar ned till, men får du inbrott så stjäls den också. Eller om det börjar brinna så förstörs disken också i regel på grund av röken. Gardera dig genom att koppla ur hårddisken och gömma den på ett helt annat ställe under semestern.

 

Av: Annika Rådlund Källa: Brå, If, SSF och Swesec
Foto: If

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips