Nya matvanor kräver nya bestick

Nya matvanor kräver nya bestick
Varför ser bestick ut som de gör? Och vad är det som säger att de alltid ska se ut så? I samarbete med Gense har nu tio studenter på Beckmans Designhögskola tänkt utanför ramarna och tagit fram framtidens bestick.

Anders Ljungberg, känd bestickdesigner och silversmed har varit gästlärare på Beckmans kurs i bestickdesign. Han har fått eleverna att reflektera över hur ett bestick ska utformas för att tilltala oss visuellt, men kanske framförallt för att kännas behagligt i både handen och munnen.
- Egentligen är det märkligt att vi vill stoppa en spetsig gaffel i munnen. Men vi är så vana att det är såhär bestick ska se ut. Det har inte skett någon större utveckling av bestick, så det har varit spännande att väcka tanken om framtidens bestick, säger Anders Ljungberg, som är imponerad av elevernas prototyper.

Det är också Monica Törnqvist, marknadschef på Gense, som har varit involverad i projektet.
- Vi är ganska säkra på att Genses nästa formgivare kommer från Beckmans. Jag tror att flera av de här produkterna kommer att gå till produktion, säger Monica Törnqvist.
Gense var en passande samarbetspartner. De har arbetat i några år med andra unga formgivare för att uppdatera sitt sortiment av bestick i rostfritt stål.

Designelevernas bestick var väl genomtänkta utifrån formspråk, funktion och ergonomi. Framför allt har de tänkt på dagens nya matvanor och matkulturer.
- Många äter framför tv:n eller datorn och då oftast ur en skål av praktiska skäl. Min utgångspunkt har därför varit att göra bestick anpassade för skålar, men de fungerar även till flata tallrikar, säger Sandra Cohen.

Hennes bestick Curvia har en bra placering i skålen och uppmuntrar också till en varierad och dekorativ dukning.

Felix Freye har skapat ett mobilt bestick för måltider i farten. Jomi Evers Solheim har kombinerat västerländska och österländska bestick i samma serie. Det öppnar upp för nya användningsområden anpassat till dagens internationella matvanor. Formen är enkel och elegant samt ger en känsla av kvalitet.
Hand heter Wilson Kalanzis bidrag som har inspirerats av sin fars ursprung i Uganda och att de i familjen brukade äta vissa rätter med händerna. Besticket är likt en hand och ligger också bra i handen.

Alla elever har hittat sina egna uttryck. Erika Gunnerblad har utgått ifrån grillbesticket och breddat dess traditionella uttryck. Joel Sandelius ville hitta ett alternativ till den traditionella kniven och gaffeln – både funktionsmässigt och visuellt. Fredrik Anderssons bestick är tre i ett och Hanna Dalrot har hämtat inspiration från det historiska med en förenklad variant av den ornamentrika serien Chippendale.

Text: Jenny Marcuson
Bilder: Sandra Cohen har designat Curvia som är anpassad för skålar.
Jomi Evers Solheim förenar öst och väst.
Wilson Kalanzis Hand har handens form.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Kök

Visa alla
Förhindra vattenskador

Förhindra vattenskador

THERMEX VOICELINK

THERMEX VOICELINK

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Satsade på att bygga ett nytt hus

Satsade på att bygga ett nytt hus

Designa bänkskiva online!

Designa bänkskiva online!

Visa alla