Nybörjaren ofta bästa golvläggaren

Nybörjaren ofta bästa golvläggaren

Vem som helst kan lägga golv. Men debutanter är generellt bättre än de erfarna.
- De som gör felen är ofta de som har lagt mycket golv, säger Alexandra Gustafsson butikssäljare på Beijer bygg.


Fula repor och slitningar. Att byta golv kan kännas som ett stort projekt. Men det behöver inte vara svårt.
- Vem som helst kan göra det. Det viktigaste är att man läser arbetsbeskrivningen. Bara för att man har lagt ett golv tidigare behöver det inte vara samma läggningsanvisning, säger Alexandra Gustafsson.

Första steget är att välja typ av golv.
- Man måste fundera över om man vill ha ett trägolv, laminat eller klinkers. De som väljer trä är ofta ute efter en varmare känsla, medan laminat är tåligare. Har man en hund är det inte bra med parkettgolv då kommer den att repa golvet.
Henrik Nellbrandt, delägare i Golv och mattvaruhuset, säger att det också är viktigt att anpassa golvet efter rummet.
- I vardagsrummet handlar det mest om tycke och smak, men i köket och hallen blir det mer slitage. En del väljer trägolv även i köket eftersom det är modernt, men då måste man ha mer tolerans för repor och vara noga med att byta tassar på möblerna. Bland de olika golvslagen finns sedan en uppsjö av färger och stilar.
Priserna kan variera rejält så det lönar sig att se sig om.
- Det svåraste är att välja golv. Om man ska ha trägolv är det viktigt att välja ett svensktillverkat golv så att det klarar vårt klimat, med torra vintrar och fuktiga somrar. Köper du ett golv som är väldigt billigt så är det oftast inte kontrollerat på samma sätt, säger Alexandra Gustafsson.
Resultatet kan då bli att golvet drar ihop sig på vintern så att det bildas sprickor och att det höjer sig på sommaren. När golvet är inhandlat och det är dags för montering är läggningsanvisningen den bästa guiden. Men det finns också några punkter som är extra viktiga att tänka på.
- Jämnheten på underlaget är A och O. Sedan är det också viktigt vad det är för grund. Om man ska lägga direkt på betong måste man först ha en fuktspärr, säger Henrik Nellbrandt.

Enligt Alexandra Gustafsson är det personer som lagt mycket golv som gör flest misstag, eftersom de ofta struntar i instruktionerna. Oerfarna golvläggare är däremot mer noggranna, men det finns fällor även för dem.
- Ett vanligt nybörjarfel är att man inte tänker på att golvet ska gå i ljusets riktning. Det blir snyggare och gör att eventuella skarvar syns mindre. För att slippa onödig irritation rekommenderar hon också en kontroll av golvhöjden.
- Tänk på att mäta vid dörrar så att golvet inte blir för högt. Se till att verkligen ha plats för det golv du lägger in.



Experternas tips:
*Undvik mittenlinje. När du börjar lägga golvet använder du en hel bräda. Vid början av nästa rad är det därför klokt att dela en bräda så att skarven inte hamnar på samma ställe. Då får du ett snyggare golv.
*Viktiga marginaler. Var noga med rörelsemarginalerna när du lägger ett flytande golv så att golvet kan röra sig.
*Onödigt våld. Man behöver inte ta i med hårdhandskarna för att få i ett klickgolv. Om det tar emot beror det oftast på att något hamnat snett.
*Mät före. Det är ganska trist att riva upp ett helt golv för att det saknas 5 centimeter på slutet.
*Jämnt underlag. Bara plastmattan klarar av variationer.

Text: Marie Bergström Foto: Baseco

 

Läs och följ arbetsbeskrivningen, det är olika beskrivningar för olika golv. Golv: Antik natur, Baseco.

Anpassa golvet efter tycke och smak. Golv: Svart antik, Baseco.

Golvet bör gå i ljusets riktning. Det blir snyggare och gör att eventuella skarvar syns mindre Golv: Siljan Panel, Baseco.

Laminat är tåligare än trä. Golv: Baseco

I köket och hallen blir det mer slitage. Golv: Baseco.

-Det svåraste är att välja golv. Om man ska ha trägolv är det viktigt att välja ett svensktillverkat golv så att det klarar vårt klimat, med torra vintrar och fuktiga somrar, förklarar Alexandra Gustavsson. Golv: Trend natur, Antikvit och Antik mörkbrun, Baseco.

Beijer byggmaterial
G
olv & Mattvaruhuset
B
aseco

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla