AlltomBostad

Nybyggt med totalentreprenad

Nybyggt med totalentreprenad

Den röda villan med sina vita knutar sticker ut bland de närliggande husen som är byggda i en mer traditionell stil. Designen står i kontrast mot det böljande landskapet medan färgen smälter in bland de äldre byggnaderna som finns kvar på gården. Paret Tomas Svanberg och Helena Åkerström är nöjda med sitt nybyggda hus som de själva varit med och planerat och utformat.

Paret tittade på många husmodeller innan de visste vad de ville ha, men de hittade ingen modell som uppfyllde deras önskemål till hundra procent.
- Vi ville ha utsikt åt öster och utsikt ner på byn, förklarar Tomas Svanberg.

En annan viktig del i husprojektet var att de ville ha en och samma entreprenör från betongplatta till färdigt hus.
- Annars skickar de hit folk från hela landet för att utföra de olika delarna, och blir det något fel då så kanske de skyller på varandra.
De hittade ett lokalt företag som både ritade upp huset efter deras önskemål och som sedan byggde allt på plats.
- Vi visade ritningar på de husmodeller vi gillade och beskrev vilken känsla vi ville ha. Vi ville ha högt i tak och öppen planlösning och stora fönster, förklarar Helena Åkerström.

Det låg ett gammalt hus på tomten, men det rivs för att ge plats åt det nya.
- Det gamla huset hade en annan placering på tomten, det nya placerades annorlunda för att vi ville få känslan av ett gårdstun tillsammans med den gamla logen och bakstugan som fanns på gården sedan tidigare. Dessutom ville vi få ut mer av utsikten.
Det fanns inget vatten draget till tomten och avloppet var inte godkänt, så det gjordes utanför husprojekteringen.
Båda två tycker att det varit en fördel att huset de valde att bygga inte var en färdig modell.
- Det är inte är prefabricerat , det är byggt med lösvirke , så att man kunde ändra lite längs vägen. Och allt som man vill göra själv drogs av på räkningen.

De gjorde all utvändig målning själva och köpte även badrum- och tvättstugeinteriören separat, både för att hålla nere kostnaderna och för att ha mer kontroll.
Hallen, köket och vardagsrummet har en öppen planlösning med sex meter upp till nock. Andra halvan huset har tre sovrum, toalett och tvättstuga.
- Nu blev det precis som vi hade tänkt oss och vi tycker att vi lyckats väldigt bra. Det ser ut så som de skulle se ut med färger, tapeter och så, säger Helena.
Hon förklarar att hon lade ner väldigt mycket tid på att läsa inredningstidningar och leta fram kakel, klinkers, tapeter och färger som de ville ha.
- Färgen vit och vitbeige finns som en röd tråd genom hela huset och det är olika accentfärger i sovrummen. I den stora ytan med hall, kök och vardagsrum finns färgen grön med. Det är vitbetsade trägolv överallt utom i hallen, badrummet och tvättstugan där det är svarta klinkergolv.

Fyraårigt projekt
Det tog 7 månader från byggstart till färdigt hus, men hela processen men med rivning av det gamla huset, markarbeten och så vidare tog husprocessen fyra år.
- Det drog ut lite på tiden för plattan torkade inte på grund av vädret. Bygget blev försenat med två veckor. Om man hade kunnat beräkna vädret kunde man ha satt in byggtorkar, säger Tomas.
Att vara påläst och engagerad menar de är A och O för ett lyckat husbygge, speciellt om man väljer att rita upp ett eget hus för då ligger alla val hos beställaren och inget finns planerat eller klart innan.
- Det förutsätter att man är väldigt aktiv och att man är med nästan varje dag. Jag var ledig under sommaren för att se vad som hände under varje dag. Om man inte kan vara med kanske man ska välja färdiga modeller, menar Helena.

Text och foto: Annika Rådlund

Det var tomten som fick styra när Tomas Svanberg och Helena Åkerström skulle bygga sitt hus. De ville ha stora fönster för att se så mycket som möjligt av det kringliggande hälsingelandskapet.

Huset har öppen planlösning och det är sex meter upp till nocken.

Huset värms upp av jordvärme men en kamin finns på plats för att höja mysfaktorn.

Köket, som är en del av den öppna planlösningen, har grönt kakel. Den gröna färgen återfinns även i hallen och vardagsrummet, för övrigt är det vit och beige som går som en röd tråd genom hela huset.

Vardagsrummet som också är en dal av den öppna planlösningen, har sköna sittplatser precis intill det stora fönstren. Altanen ligger precis utanför.

Sovrummet i ljuva pastellfärger har vacker utsikt genom de generösa fönstren.

Tomas och Helenas hus:
Antal rum: 4 rum och kök
Kostnad: rivning gammalt hus på byggplatsen 10 000 kr, nya huset 2,3 miljoner kr, avlopp och vatten 200 000 kr.
Uppvärmning: jordvärme
Två solpaneler ger extra varmvatten
Byggår : 2012
Ort: Föne i Hälsingland
Byggentrepenör: Dellenhus

Tomas och Helenas råd till andra som ska bygga hus:
Låt det ta tid. Var noggrann och slarva inte.
Var delaktig.
Läs på för att undvika att bli lurad.
Om man inte har så mycket tid att var a med vid byggnationen - välj en färdig husmodell