Odla luktärter

Luktärt

Den är vacker och sprider en fantastisk doft. Du kan plocka den så ofta du vill, eftersom det kommer nya hela tiden. Den finns i många färger och skepnader, både flerfärgade och sorter med vågade blad. Så här sköter du luktärten, en av våra favoriter bland sommarblommorna.


Luktärten finns i många färgnyanser och former. Den är lättodlad och om du sköter den rätt belönas du med underbara blommor i mängder. Precis som blommans namn ger sken av är doften dess främsta egenskap som lättast förklarar dess popularitet. Idag finns det en hel rad av luktärtsorter att välja bland. Den förgyller vår trädgård under hela sommaren ända från juli till frosten anländer.

Så här sköter du luktärten

  1. Växtplatsen
    Luktärten är en blomma som egentligen kan växa på de flesta ställen. Men den får en vackrare blomning vid en solig, luftig och skyddad växtplats. Marken får gärna vara väldränerad.

  2. Jorden
    Luktärter trivs bäst om de får utveckla ett kraftigt och djupt rotsystem. Därför är det bra att i tid ordna luckra och välgödslade gropar. Håll ett plantavstånd på cirka 20 cm. Förbered en yta som är lagom stor för antalet plantor du ska sätta. Gräv en grop som är cirka 20 cm djup. Luckra sedan upp ytterligare 20 cm av jorden. Lägg på ett 3 cm tjockt lager välkomposterad gödsel. Strö en näve aska och en näve benmjöl per kvadratmeter och blanda ner i den uppluckrade jorden. Avsluta med att lägga tillbaka det översta jordlagret och blanda i ytterligare en näve aska och benmjöl per kvadratmeter.
    Med de här förberedelserna behöver luktärterna ingen ytterligare näring under säsongen. Ser luktärterna ändå svaga ut under sommaren, är det troligen vatten de har behov av.


  3. Du kan så luktärterna direkt på växtplatsen. Så frön mot några pinnar uppställda som en pyramid eller mot ett staket, för att de ska få stöd. I början kan du försiktigt hjälpa plantorna genom att binda upp dem. Sedan klättrar de av sig själva. När plantorna börjar visa sig över jord bör du gallra till ett plantavstånd på 20 centimeter.

  4. Vatten
    Vattna ordentligt. Luktärter trivs med en riktig rotblöta då och då. Blommorna får inte torka ut, men för mycket vatten kan i sin tur leda till att blomknoppar faller av. Detta kan också ske vid för svala nätter. Duscha gärna luktärterna efter en varm och mycket solig dag.

  5. Luckra och skydda
    För att hålla jorden luftig och varm samt ogräset borta är det bra att luckra upp jorden kring plantorna då och då. Det är också bra att skydda jorden med organiskt material för att hålla fukt och motverka ogräs. Man ska förhindra stora mängder kväve, detta kan försvaga plantorna och orsaka att plantorna producerar mer blad istället för blommor.

  6. Plocka
    Plocka gärna blommorna vartefter de slår ut, då sätter växten nya blommor långt in på hösten. Det är ingen idé att plocka knoppiga blommor, eftersom de inte slår ut i full blom. Tänk på att inte låta fröställningarna öka för då slutar plantorna att blomma.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla