Ogräsets renässans

Allt Om Bostad

Att äta ogräs är trendriktigt, hälsosamt och faktiskt riktigt gott, om man frågar Pelle Holmberg.

Se våra utställningar på alltombostad.se:

Bryggor & dammar Flaggor & Trädgårdskonst Grillar

Pelle Holmberg är författare till ett antal naturböcker, bland annat boken "Vanliga vilda växter till mat, krydda, hälso- och kroppsvård."
Intresset för ätliga växter och så kallade ogräs lockar ungdomar att följa med på Pelle Holmbergs trädgårdsvandringar och han berättar att ogräset har gjort en rejäl klassresa de senaste åren.

Sedan en tid tillbaka levererar Pelle Holmberg ogräs till en lyxrestaurang i Stockholm och han berättar att ungefär hälften av allt ogräs i en vanlig villaträdgård är ätligt, de flesta är dessutom riktigt smakliga om de tillagas rätt.
- Det är jättetrendigt och närodlat.

Han berättar att det finns väldigt många spännande växter som fått oförtjänt dåligt rykte, löktrav till exempel. Skölj, hacka och blanda i smör och låt det stå över natten så får du ett spännande aromsmör, tipsar Pelle. Ett annat spännande tips är att sommargyllens skott smakar broccoli efter att man kokat dem och slängt bort vattnet.
- Det här har fått en renässans, man vill veta vad man stoppar i sig. Nässlor och maskros är klassiskt, men det finns så otroligt mycket mer.
Han uppskattar att det finns ett tiotal goda matväxter i en rymlig villaträdgård.
- Kirskål är en förhatlig växt som folk är förtvivlade över, men den är jättegod. Ju tidigare plockad, desto mer c-vitamin. En nässelsoppa med kirskål är godare än soppa med bara nässlor.
Pelle Holmberg berättar att han nyligen bekantat sig med uttrycket "functional food", att mat har mervärden annat än att bara mätta. Vissa har även medicinska funktioner. Han berättar att man i Japan och Kina länge sett samband mellan hälsa och mat och att det även börjar att få ett genomslag i Europa.
- Att man kan äta växterna och även göra salvor och schampo av dem är ett sätt att göra botaniken intressant.
De ätliga ogräsen hittar man oftast i en vanlig villaträdgård, berättar Pelle Holmberg.
- Inte så mycket i skogen, utan på kulturmark, i trädgårdar och åkerkanter.


Text och foto: Anna Johnsson


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla