Planera trädgården efter husets färg och stil

Planera trädgården efter husets färg och stil

Om trädgården ska göras om bör det ske med varsamhet. Träd som fälls tar många år att ersätta. 
– Se hur trädgården ser ut under de olika årstiderna och planera efter husets stil, tipsar Ulrika Rydh, som arbetar med byggnads- och trädgårdsantikvarkisk rådgivning. 
Ulrika Rydh har vid flera tillfällen sett att den ursprungliga tomten helt raderats ut för att breda plats åt det nya. 
- Det är viktigt att se helheten, man måste tänka i nästa steg. Vad blir konsekvensen vid olika förändringar? Förnya med varsamhet. Hon menar att många inte tänker på att det kan ta trettio år för ett träd att växa, och att de därför är svåra att ersätta om de huggs ner. 
- Det är bra att inte vara så snabb på att ta ner träd. Det kanske är skönt med skugga. Det går kanske att ta ner kronan lite istället. Det finns även växter som trivs bättre under trädens skugga. Det finns flera saker som är viktiga att fundera på innan större förändringar görs. 
– Var skiner solen? Var vill jag sitta? Barn, lekstuga? Ska jag odla grönsaker? Om jag ska anlägga köksträdgård var ska den vara? 
- Om man har köpt en trädgård med mycket fruktträd, men inte tycker om frukt så är det bra att ge bort frukten istället för att hugga ner träden. 
Om det inte finns några fruktträd i trädgården så tycker Ulrika att man kan plantera, även om det tar många år innan frukten kan avnjutas. 
- Plantera äppelträd så att barnen får ta del av frukterna. Många vill att allt ska vara färdigt nu, men tänk även framåt.
Helhetsintrycket är också något att fundera på innan nya planteringar görs. 
- Odla det som passar stilen på huset. Titta på murar, stensättningen och grindar. Det blir rörigt om allt går i olika stil. Har man ett funkishus är det trevligt att fortsätta på samma linje. Vad orkar jag göra? Anlägg inte stora perennrabatter om inte tiden att sköta den finns. 
Barrträdgårdar
- Om man har köpt ett hus från sextio eller sjuttiotalet så är chansen stor att trädgården består av barrväxter, en del kan vara väldigt höga och det kan ge ett mörkt intryck. Vid sextiotalshusen finns oftast mycket barrväxter. Då de anlades visste man inte så mycket, vissa träd blev kanske fem meter!
Hennes råd är att inte radera ut barrväxterna, förnya istället. 
- Det går att ta bort en del och istället ersätta dem med dvärgtallar och krypenar. Spar en tuja och en tall och lätta sedan upp med en blomning. Det kan vara blomningar av andra buskar eller marktäckande blommor, som nävor som är ludna. Jag gillar limefärgade nävor och daggkåpa. Det gäller att få in något ljust eftersom barrträdgårdar oftast är väldigt mörka. Jättedaggkåpa får stora fina limefärgade blad, det är en bra perenn att lätta upp med. 
För att få in andra färger än grönt finns det några växter som hon rekommenderar. 
- En Forsythia buske, höstblommande benved eller körsbärsbenved är också fina. Den höstblommande benveden får en sprakande höstfärg! Till den här typen av trädgårdar ska man inte ta något litet och skört, det måste vara ganska mycket så att det passar ihop med resten. Tänkt också på olika höjder, högt och lågt och blad med olika textur. 
Åttiotalshus och nyfunkis 
- På åttiotalet var det en otrolig stilblandning, så den tiden är mycket friare. Där kan man gå efter fasadfärg. Mot en blå fasad är det fint med rosa och röda blommor. Det är fint att jobba med kontraster, är fasaden vit så syns det bättre med blommor i färg än vita. Det fria tänket gäller även för de som har hus i nyfunkisstil. 
- Med de nyputsade fasaderna passar det fint med gröna blad typ pipranka, buxbom och idegran som skapar en kontrat mot den ljusa fasaden, Har man ett svart hus är det fint att satsa på vitbrokigt och färg annars blir det för dystert. I äldre hus med gamla trädgårdar tycker hon att man ska bevara de gamla arterna. 
- Både för att de passar till husets stil och för att de numera är väldigt svåra att få tag på.

Bästa tipsen för att trädgården ska matcha huset:
1900-1930:
Plantera det som var modernt då, tillexempel mormorsväxter som riddarsporre, vallmo, pion, buskrosor, stormhatt, kaprifol, syren, schersmin och hagtornsträd.
1930-1960: Här är det funkis även i trädgården som gäller. Har man skogstomt så behåll tallarna. Mycket gräsyta och lättskötta buskar i kanterna. Plantera pipranka och klätterrosor
1960-70: Radera inte ut barrväxterna, lätta istället upp med färg och kraftiga blommor och blad, gärna marktäckande.
1980: Gå efter fasadfärgen och plantera blommor i kontrastfärger. Blå fasad- rosa och röda blommor.
Nyfunkis: Fritt spelrum

Text: Annika Rådlund Foto: Ulrika Rydh

Silveralv och nejlikor är fina mot en gul fasad.

Stram grönska passar bra till funkisens ljusa puts.

Klätterros som färgmatchar den putsade fasaden.

Strandris och Vallmo ger en vacker kontrast.

Bergklint och Olvon är vackert mot falurött.

Den klassiska solgrinden omgiven av den klassiska rodhodhendron.

Enens mörkgröna färg skapar en snygg kontrast mot det roströda teglet.

Om det finns äppelträd i trädgården, behåll dem! Njut av frukten eller ge bort den. Om det inte finns några fruktträd, tänk långsiktigt och plantera nu.

Milda ljusa färger mot ett grönt träddäck.

 

Ormbunkens grönska är vacker mot en röd fasad.

Rosa hortensia och gulbrokig murgröna blir finstämt mot ljus kalksten.

- Anlägg inte stora perennrabatter om inte tiden att sköta den finns. Satsa i stället på krukor i samma stil som huset, tipsar Ulrika Rydh som arbetar på Hus och Grönska med byggnads- och trädgårdsantikvarisk rådgivning.

 

 Hus och grönska

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla