Rekordmånad för getingar

Rekordmånad för getingar

Den långvariga värmeböljan har lett till en explosion av getingar runt om i landet. I juli månad genomförde Anticimex över 25 000 getingsaneringar. 2013, som var ett normalår, gjorde de cirka 12 000 saneringar samma månad.

– Getingarna började bli många först i mitten av juli. Ändå slog vi rekord med antal getingsaneringar i juli. Vi får gå tillbaka nästan tio år för att hitta motsvarande nivåer, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Saneringsföretaget Nomor har den senaste veckan haft upp emot 1 000 anmälningar om dagen, där merparten rört just getingar.
– Det är en riktig ”Getingsommar” i år. Juni var, om inte varmt, så i alla fall frostfritt, vilket har medfört att getingarna har kunnat bygga bo och föröka sig relativt ostört. I den fortsatta sommarvärmen nu i juli är de ännu mer aktiva, vilket gör det besvärande för oss människor. Getingarna lockas gärna till vår närhet, främst för att de bygger sina bon i hus och byggnader, gärna på vindar och bakom paneler där det är ostört, vilket de gör redan på våren. säger Andreas Olsson, driftchef på Nomor.

Det är ovanligt med så många getingar på så kort tid och problemen med getingar är stor över hela landet. Det varma vädret med medelhavstemperaturer har skapat ett gynnsamt klimat för den tyska getingen som är en av våra vanligaste arter.

– Den tidiga vårvärmen skapade ett idealiskt förhållande för drottningar att etablera ett geting-samhälle i maj. Detta i kombination med julihettan har gett riktigt många getingar, säger Håkan Kjellberg på Anticimex.

När drottningen har hittat en lämplig plats börjar hon bygga bo, lägga ägg och mata larverna. På sensommaren har getingarnas bon ofta hunnit växa till sig så pass att man inte bör försöka ta bort dem själv. I slutet av sommaren kan boet vara lika stort som en fotboll.

Om 2014 totalt blir ett rekordår återstår att se eftersom getingarnas beteende påverkas av vädret.
– Getingarna trivs så länge det är varmt och fuktigt. Om det blir långvarig torka, eller om vädret blir kallare och regnigare i augusti, lugnar getingarna ned sig. Om klimatet förändras mot fler extremvarma somrar får vi också räkna med fler getingsomrar.

I slutet av sommaren kan boet vara lika stort som en fotboll.
Foto: Lennart Falk/Anticimex

Nomor svarar på två vanliga frågor:
Vad kan jag göra för att undvika att drabbats av getingar?
– Det bästa är förstås om du så tidigt som möjligt tar bort ett getingbo, innan det har hunnit växa till sig. Det går också att förebygga med insektsnät vid luftspalter på hus och byggnader. Då undviker du att det blir ett problem senare på säsongen. Lämna heller inte glas och flaskor med lockande söta drycker framme. Eller fat med matrester.

Men om jag har ett stort getingbo i närheten av mitt hus?
– Vanligtvis används ett getingbo bara en sommar. Ta bort det på vintern när det är tomt, eller på försommaren då det endast innehåller en drottning och larver. Behöver du ta bort ett större getingbo nu mitt i sommaren kan det vara en fördel att ta hjälp av en professionell skadedjursbekämpare.

Tydligt är att getingarna följer med värmen. Senast var det år 2010, som också var en mycket varm sommar. I år började det för cirka tre veckor sedan i södra Sverige, med ökat antal anmälningar i Malmö och Göteborgsområdena. Nu har problemen med getingar även nått upp till Sundsvall. Andreas Olsson på Nomor bedömer att antalet getingar kommer att fortsätta öka uppe i norra Sverige under minst ett par veckor till.
 

Av: Annika Rådlund Källa: Anticimex och Nomor
Foto: Lennart Falk/Anticimex

 

Anticimex
Nomor

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips