Så blir du av med sorken

Har det flyttat in sork i din trädgård som äter sig mätt på växter och buskar? Här är knepen du kan ta till för att bli av med sorkarna.

Sorken lever både i skog, åker- och ängsmark och finns i olika arter. Vanligast är vatten- och åkersork. Vattensorken äter mest rötter och åkersorken främst bark och skott, men sorkar äter även insekter och maskar. Det finns inget säkert sätt att få bort sorken för alltid men här är ett antal tips som kan fungera.

En katt kan vara till stor nytta i sorkbekämpningen.

Katter är bra sorkjägare även om de flesta huskatter föredrar kattmat. En del hundraser är s.k. råttjägare så om du inte är kattypen kanske det är ett alternativ. Risken finns dock att hunden gräver upp hela trädgården i jakt på sorken. Ett annat djur som är utmärkt på att jaga sork är ugglan. Du kan försöka locka ugglor till din trädgård genom att sätta upp uggleholkar. Ormar äter också sork, men det är få som har orm i trädgården frivilligt. Hästar kan hjälpa mot sork genom att de äter gräset så att det blir kort vilket gör att åkersorken inte trivs. Dessutom gillar inte sorken de vibrationer och den tillplattade jorden som hästar åstadkommer när de går omkring. En häst kan man ju kanske inte ha i trädgården, men om man har hästar kan man ställa dem i hagen bredvid trädgården så flyttar förhoppningsvis sorken någon annanstans.

 

Växter

Det påstås att sorken ogillar vissa växter. En bondbönsodling sägs få sorken att flytta och klocklilja och kejsarkrona lär utsöndra en doft som sorken inte gillar. Blomstertobak skall avskräcka genom sin smak. Även lökväxter sägs vara effektiva t.ex. Bollök, kirgislök, gräslök och vitlök.

 

Vibrationer

Här har åkersorken varit framme och tagit död på stora delar av häcken.

Sorkar har känslig hörsel och känner mycket lätt av vibrationer i marken vilket de upplever som fara. Det finns flera olika sorkbekämpningsmedel på marknaden som skrämmer sorken genom vibrationer. De sticks ned i marken kan drivas av el, batterier eller solceller. Något annat som du kan använda är en glasflaska. Gräv ned en glasflaska i marken så att den sticker upp med halsen. När vinden tar tag i flaskan skapas vibrationer. Billigt och enkelt.

 

Fällor

Den gamla vanliga råttfällan fungerar bra på sork och du kan beta med t.ex. morot. Det krävs dock en hel del jobb med att gillra och tömma alla fällor.
 

Husmoderns knep

Det sägs att kaffesump, snus och peppar är bra att sprida ut i rabatterna. Frågan är väl om det verkligen är det mest effektiva vi har idag. Men det kan vara värt ett försök.

Kolsyreis

Du kan också lägga kolsyreis i alla ingångar till sorkens gångar. Det uppstår då syrebrist och djuren somnar innan de dör.

 

Av: Karolina Jonsson

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla