Ska du bila under sportlovet? En PET-flaska och gummimattor kan vara bra hjälpmedel

Ska du bila under sportlovet? En PET-flaska och gummimattor kan vara bra hjälpmedel

Planerar du att lämna bostaden och åka till fjälllen eller hälsa på släkt och vänner under sportlovet? Om du tar bilen...gå igenom denna checklista först (se den under bilden). 
Jag har själv blivit stående en gång efter vägen inför ett påsklov och det var INTE kul. Jag lyckades rulla bilen utanför det vita strecket men det kändes ändå inte alls säkert. Mycket trafik som bullrade förbi, det tog flera timmar innan bärgningsbilen kom och det blev KALLT i bilen.
Om man är vid motorvägen så ska man inte kliva ut i trafiken - det är såklart livsfarligt. Bärgningsbilarna brukar ha en skyddsbil som ställer sig som ett skydd mellan din bil och trafiken, när de väl är på plats. Jag hade flera varningstrianglar i bilen så jag fiskade snabbt fram en den gången då bilen strejkade. Den ska man placera cirka 50-100 meter bakom bilen så att bakomvarande bilar ser den i tid och saktar ner.
Kör du fast uppe i fjällvärden är en PET-flaska med grus och bilens egna gummimattor bra hjälpmedel. Grus och mattor kan ge bättre grepp för däcken. Mycket kan vara självklart när man är i de norra delarna av Sverige, men om man varit söderöver ett tag där vägarna varit snöfria en längre tid så är det lätt att man glömmer bort att ha bra utrustning i bilen. Kolla igenom checklistan här nedanför och kör försiktigt!

Ifs checklista för bilister under sportlovet:
• Se till att ta med följande i bilen:
- Snöskyffel och en plastflaska grus - om du kör fast
- Varningstriangel och reflexväst
- Bogserlina och startkablar - om du behöver hjälpa andra
- Varma kläder och filtar - för att hålla värmen


• Packa takboxen rätt. Kolla takets maxlast (vikt för takräcke, takbox och last) och var noga med att inte lasta den för tungt.
• Om du har en kombibil använd lastnät eller ett lastgaller. Tänk på att vid en kollision i 50 kilometer i timmen väger en 20-kilos resväska ett ton. Tung last ska placeras så långt fram i bilen som möjligt.
• Var utvilad, ta god tid på dig och rasta ofta.
• Anpassa hastigheten till väglag och trafiken – håll avstånd.
• Använd vinterdäck med minst 4 mm mönsterdjup
• Testa frysskyddet i kylaren, vid behov fyll på med glykol som klarar temperaturer ner till 30-40 minusgrader
• Välj en säker väg. Var extra försiktig på de stora turistvägarna till fjällen. Transporterar du skidor på takräcket, använd alltid skidfodral eftersom vägsalt och sand kan förstöra utlösningsmekanismen i bindningarna.
• Se till att kärlet med spolarvätska är fyllt, ha gärna med en färdigblandad i reserv.
• Journumret till ditt försäkringsbolags vägassistans bör läggas in i mobilen före avfärd – du hittar det på respektive bolags hemsida


www.if.se
Här kan du se trafikläget: http://trafikinfo.trafikverket.se/LIT/#url=Vagtrafiken/Karta

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus