AlltomBostad

Ska du bygga hus? Börja med en klokskola

Ska du bygga hus? Börja med en klokskolaGar-Bo är ett företag som är specialiserat på att trygga hela processen från husdröm till drömhus. Vi erbjuder försäkringar, besiktningar, kontrollansvarig, service – och ger goda råd.

Till dig som ska bygga hus är vårt första råd: Gå Gar-Bo Husbyggarskola. Det är en klokskola där du får du en massa kunskap och fakta om byggprocessen. Som påläst husköpare har du förutsättningar att ha bättre kontroll över husbygget och kostnaderna. Och risken för onödiga överraskningar och tvister i byggprocessen minskar.

Det tar bara en kväll av ditt liv. Av erfarenhet vet vi att det kan vara värt hur mycket som helst. Anmäl dig här.
Här är några exempel på innehållet:

Bygga hus. Hur går det egentligen till?

När du bygger eget hus, är du i lagens mening byggherre. Vad innebär det?
Vilka lagar och regler måste du känna till? Vilka tillstånd krävs?

Välja och köpa tomt

Hur väljer man tomt? Vad och hur får man bygga på tomten? Hur går köpet till?

Bygglov

Hur söker man bygglov? Vilka handlingar och ritningar behövs?
Vad är Kontrollansvarig och Kontrollplan? Varför är det så viktigt att invänta startbesked? Vad kostar bygglovet? Kan man försäkra sig under byggtiden?

Välja leverantör och entreprenadform

Kataloghus eller lösvirkeshus? Vilken entreprenadform passar dig bäst? Ska du anlita en byggentreprenör? Vad är värt att tänka lite extra på vid upphandlingen? Kan man få hjälp att granska kontrakten innan de skrivs under? Varför är det viktigt att anlita en certifierad Kontrollansvarig?

Byggtiden

Vad är Arbetsmiljöplan? Vad ska dokumenteras under byggtiden och vad ska anmälas till kommunen? Vad är egenkontroll? Kan man försäkra sig mot att byggentreprenören gör ett fuskjobb eller går i konkurs under byggtiden?

Avslutning och inflyttning

När bygget är klart, går en certifierad besiktningsman igenom och godkänner huset. Därefter överlämnas ansvaret för huset till dig. Vad behöver du göra inför slutbesiktningen? Och vad händer om alla delar inte blir godkända?

Efter inflyttning

Vilka försäkringar kan du som nybliven husägare behöva? Vad händer om man upptäcker fel efter inflyttningen?