Skapa ordning i hallen

Allt Om Bostad

Smarta förvaringslösningar. Så här blev hallen till slut.

Skor, jackor, arbetskläder, skolväskor, nyckelknippor, mobiltelefoner?
Det blir lätt oordning i hallen när familjen består av sju personer.
Ordningskonsulten Nina Strandberg hjälpte till att rensa upp och föreslå förvaringslösningar.


Nina Strandberg, ordningskonsult
och driver företaget Iordning.


Hallen före.



Garderoben före och efter.


Dimpa förvaringsväska från Ikea.


Contactbox från Smartasaker.se

Hur får man ordning i hallen? Det undrade en fembarnsfamilj som tröttnat på att snubbla över skor, väskor, jackor, mössor, cykelhjälmar och andra prylar i hallen.
- Att ha oordning omkring sig skapar både stress och tar tid eftersom saker försvinner och man måste ägna mycket tid åt att leta. Dessutom blir det mer svårstädat när det är rörigt, säger Nina Strandberg som är ordningskonsult och driver företaget Iordning.

Nina Strandberg gjorde ett hembesök hos familjen, tog reda på vad de har för behov och önskemål för sin hall. Sedan föreslog hon olika förvaringslösningar innan hon, tillsammans med mamman, rensade och organiserade bland prylarna.

- Det är viktigt att skapa en ordning som man kan hålla, som fungerar i vardagen, även när det är stressigt. För att få en familj att bryta vanor och ändra på rutiner måste det vara enkelt. Annars faller man tillbaka i samma gamla mönster, säger Nina Strandberg. Har man exempelvis korgar med lock på kommer vantarna att hamna på locket istället för i korgen. Att skippa lock är ett bra tips.

Hallen är ett rum som består av en massa tillfälliga saker. Det kan man inte komma ifrån. 
- Det finns nästan alltid en posthög, mobiltelefoner, nyckelknippor, väskor och annat i hallen. Det är bara att acceptera att dessa prylar kommer att finnas, men det gäller att organisera dem på ett praktiskt sätt.

Börja med att rensa!

Eftersom familjen består av både tonåringar, yngre barn och en pappa som är hantverkare och använder arbetskläder så blir det väldigt mycket skor, jackor och kläder i hallen.
- Men innan man börjar inhandla förvaringssystem måste man rensa. Det kanske inte blir så mycket kläder kvar när man rensat bort urväxta skor och vinterjackor, säger Nina.

Sagt och gjort! Barnens gamla kläder lades i säckar för återvinning. Vinterkläder- och skor paketerades i plastbackar som placerades i garaget. Dimpa förvaringsväska från Ikea är annars en praktisk väska som Nina brukar rekommendera. Finskor, som inte används dagligen, hamnade på respektive rum. Sedan hittades en massa saker som inte alls hör hemma i hallen. Gammalt julpynt, flaggor till flaggstången, verktyg, motorvärmarkablar och kemikalier passar bättre i garaget än i hallen.

Efter utrensningen hade volymen kläder och skor halverats.
- Det är lätt att bli hemmablind. Ibland måste man försöka se på sitt hem med nya ögon och få distans. Vissa saker kanske inte alls behöver förvaras i hallen. Handväskor kan var och en förvara på sitt rum, arbetskläder kanske kan placeras i groventrén eller i tvättstugan och posthögen kan lika gärna ligga i ett köksskåp som på hallbyrån, säger Nina.

Underlätta för barnen

Genom att underlätta för små barn får också föräldrarna en smidigare vardag. Lågt placerade krokar och egna lådor för vantar och mössor gör att barnen kan klä av och på sig själva, utan att vara beroende av någon vuxen som ska assistera.  En enkel lösning för exempelvis cykelhjälmar är att knyta spännband eller vanliga snören runt klädstången. Dessa kan barnen knäppa fast hjälmarna i.
- Med enkla förvaringssystem lär sig barnen också att vårda sina saker istället för att bara slänga dem på golvet.

För alla mobiltelefoner föreslog Nina en mobilstation, där laddare och sladdar göms i en låda. www.smartasaker.se säljer en variant som kallas Contactboxen.  För nyckelknipporna rekommenderade hon ett stort nyckelskåp. Rottingkorgar inhandlades och ställdes på hyllorna ovanför hatthyllan. Där i placerades sådana kläder som inte används dagligen. Korgarna blev också bra förvaringsutrymme för skovårdsmedel, ficklampor, cykeltillbehör, paraplyer och sådant som man bara använder vid enstaka tillfällen.

Post i byrålådan

I den byrå som redan fanns i hallen har nu föräldrarna varsin låda för post. Då slipper posthögen ligga framme och störa. Sedan man flyttat skovårdsmedlet, verktyg, ficklampor och andra prylar till korgarna ovanför hatthyllan finns nu också plats för vantar, halsdukar och mössor i byrålådorna. Nina föreslog också att anslagstavlan ovanför byrån ska bort. Lappar kan man istället sätta på insidan av garderobsdörren.

Familjen hade själv en idé om att bygga en hög, smal hylla där varje person får ett eget fack för sin väska. Men det blir på deras eget ansvar att fixa en sådan.
- Jag varken inreder, snickrar eller gör något övergripande grovrengöring,
mitt arbete är att strukurera och skapa ordning samt ge tips och råd om
kunden vill ha det. För många blir det aldrig av att röja om man inte
handgripligen lejer in extern hjälp, säger Nina Strandberg.

- Personligen älskar jag att rensa, det har jag alltid gjort. Ju större skräphög, desto gladare blir jag. Däremot tvingar jag aldrig någon att slänga något. Alla ska få ha de saker de trivs med i sitt hem. Mitt jobb är att organisera dem på ett bra sätt.


Text & Foto: Susanne Mattsson


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla