Skräm tjuven - med ett villalarm

Allt Om Bostad

Ett larm skrämmer inbrottstjuven och skapar ett tryggare hem. Ett inbrottslarm kan dessutom kombineras med brandindikator, vattendetektor och överfallslarm för en ännu säkrare vardag.



Dagens trådlösa larm är enkla att använda.

En inbrottstjuv tar inte gärna risker. Därför undviker tjuven helst att bryta sig in i ett larmat hus. Lottie Wallin, som är forskare på Brottsförebyggande rådet och har skrivit avhandlingen "Den rationella inbrottstjuven", berättar att både larm, hundar och grannar som är hemma verkar avskräckande på en inbrottstjuv eftersom han (oftast är det en man) strävar efter att inbrottet ska ske ostört och osett, och helst gå så fort som möjligt.
Av samma anledning väljer tjuven gärna ett hus som ligger lite avskilt och med mycket växtlighet som minskar insynen.
-Tjuven vill helst ha pengar och därför väljer han kontanter och föremål som snabbt kan omsättas till pengar. Han väljer hellre något som är lättsålt men kanske inte ger så mycket pengar än svårsålda dyrgripar, säger Lottie Wallin. Stöldgodset ska också vara lätt att föra ut ur huset och att bära med sig.

Alla kan hantera ett larm

En förutsättning för att ett villalarm ska vara till någon nytta är att man använder larmet dagligen och inte bara när man åker på semester.
- Vi uppmanar våra kunder att verkligen använda larmet, även om man bara ska gå över till grannen, säger Fredrik Sundin på G4S, Group 4 Securior, som säljer larm för hem och kontor.

G4S, som är en av de stora aktörerna på den svenska larmmarknaden, säljer sina larm genom främst telemarketing, dörrknackning och hembesök. Larmen, som är kopplade till en larmcentral, hyrs ut och kunden betalar en engångssumma samt en abonnemangskostnad. Månadskostnaden hamnar i snitt på mellan 200-300 kronor per månad beroende på vilket larmpaket man väljer.
- Idag har alla husägare råd med larm. Det är inte dyrare än exempelvis bredband eller kabel-tv, säger Fredrik Sundin. Det går dessutom att köpa loss larmet och till och med att ta det med sig vid en flytt.

De flesta larm har sådana funktioner att man kan larma på vissa delar av huset när man själv befinner sig på en annan våning eller ute i trädgården. Med en nyckelringssändare är det inte svårare att larma huset än det är att låsa bilens centrallås.
- Dagens trådlösa larm är så användarvänliga att vem som helst klarar av att använda dem. Klarar man av att ringa i mobiltelefon eller skicka ett sms klarar man av att hantera ett larm, menar Fredrik Sundin som är van att lugna teknikrädda kunder.


Kunden väljer en 4-siffrig kod

Larm ger trygghet

Funktionerna är ofta förprogrammerade. Det som montören behöver göra på plats är att programmera in den 4-siffriga kod som kunden väljer.
Om och när ett larm, som är kopplat till en larmcentral, utlöser ringer larmcentralen alltid upp husägaren för att kontrollera att det inte handlar om ett falsklarm, om inte husägaren själv hunnit före och avblåst utryckningen. Är det ett äkta larm rycker väktare ut till adressen.
- Efter ett eventuellt inbrott är inte vår främsta uppgift att ta fast tjuven utan att säkra huset. Om skada skett på glasrutor eller dörrar åtgärdar väktaren detta, säger Fredrik Sundin.

Ett basic-larm kan kompletteras med extra sirener och glaskrossdetektorer för ett ännu säkrare skydd. Det går även att sätta magnetkontakter på fönster och då utlöser larmet direkt om någon försöker ta sig in fönstervägen. 

Men ett larm behöver inte bara varna för inbrott. Rökdetektorer varnar för brand, vattendetektorer slår larm vid översvämning och ett överfallslarm kan vara en stor trygghet för exempelvis äldre personer och människor som lever under olika hot.
- Att installera ett larm handlar inte alltid om att man vill säkra konsten man har på väggarna eller andra dyrbara föremål. Dessa är ju ändå försäkrade. Värdet ligger lika mycket i den trygghet man känner för sitt hem och sin familj och att man slipper oroa sig för att någon ska kränka ens integritet, säger Fredrik Sundin.

.

Många nyheter på larmsidan

Securitas alarmcentral Alert Services har nyligen lanserat en ny typ av larm för privatmarknaden som går under namnet Enkel säkerhet. Genom att låta användaren själv montera ett förprogrammerat, trådlöst larm riktar sig Securitas larmcentral Alert Services mot en växande målgrupp kostnadsmedvetna gör-det-själv- konsumenter. Dessutom väljer man en helt ny säljkanal när man saluför sina larm i Onoff-butikerna istället för via hembesök som är vanligt i larmbranschen. Användaren köper sitt larm och tecknar ett avtal med Securitas.
- Vi tror att det finns ett stort intresse bland gör-det-självarna att spara pengar genom att sköta montering själva, säger Malin Berg Skärbäck, försäljningschef på Securitas Larmcentral. Vad som skiljer detta larm från andra gör-det-själv-varianter är att vårt är kopplat till en larmcentral.

En annan nyhet är larm med inbyggd kamera som tar bilder när en rörelsedetektor utlöses. Det är Securitas Direct som, med hemkonceptet Aroundio, ligger bakom denna variant.
- Med denna lösning ser operatören i larmcentralen direkt vad som förorsakat larmet och man kan därför lätt sortera bort falsklarm. Begränsade resurser hos väktare, polis och räddningstjänst kan ibland leda till ett prioriteringsproblem, säger Joachim Hallor, kommunikationsansvarig på Securitas Direct.

Enligt Joachim Hallor är majoriteten av de utlösta villalarmen inte inbrottsrelaterade. Ofta går larmen igång av misstag. Ibland kan det vara ett husdjur eller en fladdrande gardin som utlöser larmet, men oftast är det husägaren själv som glömmer att larma av.
- Kameradetektorerna fungerar utmärkt när det gäller verifiering. Kameran går bara igång när någon detektor löser ut och har absolut ingen övervakningsfunktion à la Big Brother, lugnar Joachim Hallor.

Ett baspaket kostar knappa femtusen kronor och sedan tillkommer ett månadsabonnemang på cirka 250 kronor.

Försäkringbolagen positiva

Försäkringsbolagen ser positivt på att villaägare installerar larm. Om en villaägare har höga värden i sitt hem kan försäkringsbolagen till och med kräva att bostaden är larmad. Men samtidigt kan larm aldrig ersätta lås.
- Låset är ett viktigt skalskydd som inte kan ersättas av ett larm. Men vi ger tio procents rabatt på lösöret om husägaren har ett larm som är kopplat till en larmcentral. Dessutom stryker vi självrisken om en villaägare få inbrott trots att huset har godkända lås och larm, säger Ulrika Etsare, produktutvecklare på Trygg Hansa.

Samtidigt poängterar hon att man inte ska skaffa lås och larm bara för att få sänkt försäkringspremie eller andra förmåner i samband med inbrott. I första hand så handlar det om den personliga säkerheten.



Text: Susanne Mattsson
Foto: G4S, Group 4 Securior


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Hus

Visa alla
CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

Fördelar med lofthus

Fördelar med lofthus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Fritidshus inspiration

Fritidshus inspiration

Maxat hus med minimal elräkning

Maxat hus med minimal elräkning

Visa alla