Skydda huset från råttor

Skydda huset från råttor

När det blir kallare ute vill råttor och möss flytta inomhus. Men det finns en del knep att ta till för att förhindra att fastigheten invaderas av skadedjuren.

– Råtorna orsakar skador för miljontals kronor, säger August Karlsson, skadedjurstekniker på Nomor.
Förr hörde man ofta att det i en storstad fnns lika många råttor som människor. Idag kan antalet vara så högt som en och en halv till två råttor per invånare.
– Jag har till och med ibland hört att det går tre råttor per invånare, säger August Karlsson, som har noterat att antalet råttsaneringar de senaste åren har ökat markant.

Ett aktivt råttpar ge upphov till 800–1 000 nya råttor under ett år.
– Antalet råttsaneringar bara i Stockholm har stigit rejält de senaste åren, bland annat på grund av bygget av Citybanan, påpekar August Karlsson. När det sprängs i berggrunden skräms råttorn fram.
Råttorna letar reda på nya boplatser, exempelvis i parker, soprum eller fastigheter samt i otäta avloppssystem. Det behövs endast ett hål på 20 mm för att en råtta ska kunna slinka igenom. Det motsvarar diametern på en enkrona.

- Det bästa du kan göra är att förebygga genom att minska råttornas tillgång på föda. Ha koll på köttet när du grillar, duka av bordet om du har ätit ute, släng sopor i sopkorgar med lock om du haft picknick, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

– Råttorna bosätter sig gärna i närheten av människor, eftersom det där fnns mat. När de väl har etablerat sig kan de vara svåra att bli av med, säger August Karlsson på Nomor.

Foto: Anticimex

Gnager på allt.
Ett av problemen med råttor är att de är gnagare. De måste gnaga för att slipa ned sina tänder.
– De kan gnaga på allt, exempelvis elledningar, datakablar, fberoptik och plaströr. Men de kan även tugga sönder material i golv, väggar och tak, säger August Karlsson.
Deras urin luktar dessutom extremt illa och kan sprida sjukdomar till oss människor. Om du röjer runt i ett slutet utrymme där råttor härjat kan även bakterier spridas via dammpartiklarna.

Han har några generella tips för att minska risken för en invasion av råttor nu när det börjar bli kallare.
– Täta springor mellan marken och fasaden, sätt igen håligheter i väggarna och förse ventilerna med metallnät. Det här kan vi skadedjursbekämpare hjälpa till med. Det är viktigt att omgående få hjälp med att få bort skadedjuren.

10 Tips hur du skyddar fastigheten från att invaderas av råttor:
1. Mata inte fåglarna på marken.
2. Plocka undan fallfrukt.
3. Sätt lock på soptunnorna.
4. Städa runt byggnaden.
5. Täta springor mellan marken och fasaden.
6. Sätt igen håligheter i väggarna.
7. Undvik klätterväxter och buskar intill fasaden.
8. Förse ventilerna med metallnät.
9. Fyll på vattenlåsen i golvbrunnar.
10. Låt inte oanvända toaletter stå och bli torra

Brunråtta (vandrarråtta) (Rattus norvegicus) Tillhör gruppen gnagare, längd 20-25 cm + svans 17-20 cm, väger 4-5 hg. Färgen varierar från mörkt gulbrun till gråbrun på rygg och sidor. Magen och insidan av benen är gråvita. Brunråttan har dålig syn men hörsel och känsel är välutvecklade. Foto: Anticimex
 

Av: Annika Rådlund Källa: Nomor och Anticimex Foto: Anticimex och Nomor

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips