Sol, vind och design

Allt Om Bostad

Aquasol solfångare och o2 Vindels kraftverk. Bilden är ett montage.

Det finns flera produkter på marknaden som gör att villaägaren kan ta vara på naturens egna energikällor på ett miljövänligt, effektivt och estetiskt tilltalande sätt.
Vindkraftverket Energy Ball och färganpassade solpaneler är några exempel.

Se våra utställningar på alltombostad.se:

Sol, Vind & Vattenkraft Energileverantörer Luftvärme & Inneklimat


Aquasol solfångare.


Att köpa andelar i stora vindkraftverk blir allt populärare. Detta är o2 Vindels kraftverk utanför Sveg.


Den lilla japanska vindturbinen Airdolphin av märket Zephyr är både färgglad och smäcker. Snurran som är på 1000 W väger bara 18 kg och är bara 180 cm bred i rotordiameter. Säljs av Energiexperten.


Energy Ball från Home Energy.

Det finns idag många alternativ för den som vill få ner elfakturan.  Med solens och vindens hjälp kan man tillverka sin egen el. Solfångare på taket genererar varmvatten och värme till ett befintligt vattenburet system, medan ett privat vindkraftverk på tomten kan täcka kostnaderna för hushållselen. Att installera solpaneler eller vindkraftverk på taket har ibland mött motstånd av utseendeskäl. Detta dilemma har tillverkarna tagit fasta på och lägger nu allt större vikt på designen.

Energy Ball heter exempelvis en ny produkt från Holland. Det är ett litet vindkraftverk med elegant formgivning som avviker från den traditionella propeller-varianten.

- Det krävs i regel inget bygglov för Energy Ball eftersom man placerar den på en fristående stolpe. Allt som förändrar husprofilen måste man däremot söka bygglov för. Men vi rekommenderar ändå att man pratar med byggnadsnämnden och grannarna, säger Carl Rosenblad, vd på Home Energy som säljer Energy Ball.

Kulörta solpaneler

Aquasol är ett annat företag som jobbat med designen på sina produkter.
Kunden kan välja solpaneler i en färg som passar till husets/takets färg ? och även beställa dem
i önskad storlek.
? Standardfärgen på solpanelerna är svart. Men många har frågat efter paneler i annan färg
och då har vi tagit fram några alternativ. Dessutom erbjuder vi solpaneler med de mått som
kunden önskar. Kunderna är mycket intresserade av våra skräddarsydda lösningar, säger
Susanne Andersson, vd på Aquasol.

Företaget erbjuder sju olika färger, förutom den svarta: vit, ärggrön, mörkgrå, silvermetallic,
tegelröd, faluröd och koppar.

Komplettera med flera energikällor

Ekonomiskt sett kan man spara pengar genom att komplettera med egen energi från sol och vind. Gemensamt för dessa produkter är att de ska ses som komplement till andra energikällor.

- Att enbart förlita sig på en källa är inte lösningen när det handlar om förnyelsebar energi för privatbostäder. Bäst blir det om olika produkter får samverka. Ett vindkraftverk är exempelvis ett bra komplement till solfångare, säger Carl Rosenblad.

Energy Ball finns i två storlekar, och med den största som mäter två meter i diameter kan man spara ungefär halva kostnaden för hushållselen. V200 producerar 2000 kWh/år vid en vindstyrka på 7 m/s.

- Det är dumt att lura villaägarna och säga att Energy Ball är frälsaren som gör att de kan säga upp sina elavtal, men den utgör helt klart ett komplement och bidrar till billigare hushållsel. När det gäller passivhus och lågenergihus finns däremot möjligheten att bli självförsörjande med hjälp av vind- och solenergi.

Andra fördelar med detta vindkraftverk är att det är relativt litet, och framför allt helt tyst, vilket gör att det passar in i tättbebyggda områden. Det är också helt underhållsfritt.
Energy Ball är av plug-in typ, vilket gör installationen extremt enkel. Med direkt nätanslutning är det bara att sticka in kontakten i ett vanligt eluttag och all producerad ström kommer till direkt nytta. När det blåser ute tickar elmätaren långsammare. Men ännu finns inte tekniken för att lagra överskottsenergi i det svenska elnätet. 

Andelar i vindkraftverk

Vill man inte montera ett eget vindkraftverk på tomten kan man köpa in sig i ett stort vindkraftverk. Genom att köpa andelar blir man sin egen producent och får köpa el till ett självkostnadspris. En andel motsvarar 1000 kWh/år.

- I dagsläget kostar vår vindel 13 öre kWh, men efter avgifter och skatter hamnar man på cirka 55 öre. ?Vanlig? el ligger för närvarande på cirka 1,20-1,30 kr/kwh, inklusive avgifter och skatter, säger Linda Magnusson, vd på o2 vindel, ett av de svenska vinkraftskooperativen. Man tjänar cirka 700 kronor per andel och år på att han andelar i ett vindkraftverk, säger Linda Magnusson. 

Ingen får köpa mer el än de förbrukar. Har man redan investerat i bergvärme för uppvärmning av huset räcker det om man köper några vindandelar för att klara hushållselen.
De pengar som medlemmarna satsar i andelar investeras sedan i nya vindkraftverk. Andelarna i sig har ett värde och går sedan att sälja vidare. Som andelsägare blir man medlem i en ekonomisk förening, där medlemmarna gemensamt äger vindkraftverken. I dagsläget har o2 Vindel cirka 2500 medlemmar.


Text: Susanne Mattsson. Foto: Home Energy, Aquasol, o2 Vindel och Energiexperten.


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Energi

Visa alla
Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Din lokala butik på nätet!

Din lokala butik på nätet!

Värme – utan utomhusdel!

Värme – utan utomhusdel!

Elda inte upp elstödet!

Elda inte upp elstödet!

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Visa alla