Solavskärmning för en harmonisk inomhusmiljö

Solavskärmning för en harmonisk inomhusmiljö

Vi behöver dagsljus för att må bra, men också möjligheten att skärma av den bländande och lågt stående solen som också gör att inneklimatet blir för varmt.

- Med en energismart solavskärmning får du ett behagligt inneklimat, det är svalare i huset när du kommer hem efter arbetet en solig sommardag, växterna trivs bättre vid fönstret och du slipper solblekta möbler. Det mest effektiva är ofta en utvändig solavskärmning, som stoppar solens värmestrålning innan den tagit sig in i huset, men utvecklingen av invändiga lösningar går framåt med rasande fart. Kombinerat med klarglas uppnår man nästan lika bra värden som med utvändiga lösningar, säger Anders Hall Svenska Solskyddsförbundet (SSF).
Han tycker att det är skrämmande att komfortkyla har börjat smyga sig in i privatbostäder. Faran är att det kan komma att bli en statuspryl.
- Det går helt emot det nödvändiga miljötänket. Vi måste minska vår energiförbrukning, inte tvärtom. Med solavskärmning minimerar du behovet av komfortkyla och dessutom kan du använda värmeinstrålningen när den behövs som energitillskott och på så vis spara energi. Det finns en mängd olika lösningar på marknaden som kan ge dig den inomhusmiljö du önskar. Du avgör också om du vill att ditt solskydd ska harmoniera diskret med omgivningen, eller om den ska bli en djärv accent som framhäver din personliga inredningsstil.
- Solavskärmningen blir ofta ett lyft för husets fasad. Genom färg, mönster och kvalitet kan du få den framtoning på ditt hus som du önskar. Rådgör med din lokala SSF-anslutna solskyddsleverantör, säger Anders Hall.
- De populära energiglasen, med extra lågt U-värde, ger ofta ett sämre insläpp av naturligt ljus och färgar utblicken permanent. Dessutom anger det låga U-värdet att glaset har en hög isolerande förmåga, vilket är bra i sig, men det innebär också att de bidrar till att hålla kvar oönskad övertemperatur inne, säger Anders Hall.
I stället för att enbart välja glas efter U-värde ska man alltid kontrollera glasets g-värde. Det är ett mått på hur mycket energi glaset släpper igenom och det är det synliga spektra av energi som vi uppfattar som ljus. Anders Hall råder att överväga ett ”sämre” fönster med lite högre U-värde och g-värde men sedan komplettera med en automatiserad solavskärmning. På så sätt minskas värmeinstrålningen utan att utsikten eller ljuset försämras.

Vanliga solavskärmningar;
Fönstermarkis stänger värmen ute på ett effektivt sätt. Är ett av de vanligaste solskydden. Finns för alla typer av fönster.
Screen löper vertikalt med fönstret och är perforerad för att filtrera infallande ljus, reflektera oönskat ljus/värmeinstrålning och samtidigt ge möjlighet till utblick. Kan monteras utvändigt, mellan glas eller invändigt. Finns idag även för utvändigt montage som vindsäker modell och klarar > 20 m/s.
Markisolett är en kombination av funktionerna i Fönstermarkis och Screen. Den går ner vertikalt till önskad höjd och vinklar sedan ut från fasaden. Fördelen med detta är att övre delen skärmar av störande ljus och värme medan den nedre delen medger fri utblick.
Terrassmarkis monteras direkt på väggen eller under takfoten och finns i öppna modeller eller i kassett. Kassetten ger ett högre inköpspris men har fördelen att den skyddar hela markisen och minimerar underhåll och ger mycket längre livslängd. Lamellgardin skärmar av dagsljuset och man kan enkelt reglera precis hur mycket ljus man vill ska sila in i rummet. De passar bra till stora glaspartier och fönster med lutande övre karm. Ger ett elegant intryck.
Persienner finns i en rad olika modeller och utföranden. Vanligast, och billigast, är den vita 25mm varianten men de finns i en oändlig mängd färger och olika energireflekterande beläggningar. En träpersienn skapar en harmonisk och lugn känsla i kontrast till en aluminiumpersienn som ger ett mer stilrent och stramt intryck.
Plisségardin är en slags veckad persienn av textil som ger ett mjukt och ombonat intryck. Den tar nästan ingen plats i uppdraget läge och kan dessutom tillverkas för en rad udda former på fönstret.
Rullgardin används för att  uppnå total mörkläggning. Men man också tona ner skarpt solljus med en gles väv.
Gardin Gardinen ger en obegränsad möjlighet att matcha den övriga inredningen. De påverkar känslan och förändrar upplevelsen av rummet.
 

Text: Jenny Marcuson

Bilderna visar terrass- och fönstermarkiser från Tibrings samt persienner och lamellgardiner från Kirsch Scandinavia.
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Energi

Visa alla
Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Din lokala butik på nätet!

Din lokala butik på nätet!

Värme – utan utomhusdel!

Värme – utan utomhusdel!

Elda inte upp elstödet!

Elda inte upp elstödet!

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Visa alla