Ställs brandkrav på brännbara fasader i Br.1 byggnader?

Allt Om Bostad

- Både ja och nej, det beror på hur Boverkets allmänna råd och föreskrift tolkas och av vem, berättar Thomas Bengtsson som dagligdags får frågor om hur trä skall brandskyddas.

På senare tid har trenden att använda trä som fasadbeklädnad och prefabricerad volymbyggande bokstavligen exploderat. Det har aldrig varit mer projekt i pipeline runt om i Sverige där vårt mest klimatsmarta byggmaterial nämligen används trä.  Att trä kan användas i bärande konstruktion är sedan länge känt, men att det effektivt även kan brandskyddas är för många okänt.
Trä som fasadbeklädnad kräver brandskyddsåtgärder, ser man till BVL och BBR är direktivet tydligt, fasadkonstruktion i Br1 byggnader skall skyddas mot:
- Brandspridning längs fasad ytan
- Brandspridning i fasad konstruktionen
- Nedfallande delar för ej förekomma
- Ytterväggen skall ha en brandavskiljande funktion gentemot andra brandceller

Kraven är tydligt beskrivna, men tekniska byten praktiseras ofta och det är här det egentliga problemet uppstår. Allmänna råd i BBR är inte en lag, det är en sakkunnig anvisning för att enklare beskriva hur BVL kan genomföras. Enligt BBR 5:631 föreskrivs A2-s1,d0 eller SP-Fire 105 som är enda alternativet för trä eftersom trä aldrig kan klassas som A2.  Man kan inte ta en text ur sitt sammanhang utan att se till helheten i BBR och BVL, anser Thomas.
 
Problemet är inte att brandkraven går att uppfylla det är tolkningen av tekniska byten "särskilda åtgärder BBR 5:631". Som särskilda åtgärder nämns automatiska sprinkler anläggningar som alternativ, då är frågan vad är sprinkler i sammanhanget, vissa menar boendesprinkler. Ser man till BBR 5:235 är SBF 120 den typ av sprinkler som föreskrivs och i SBF 120 framgår det klart och tydligt att boendesprinkler inte omfattas av SBF 120.   
 
Boendesprinkler är personskydd och kan i viss omfattning förhindra begränsade bränder att spridas ut genom fönster, men som enskild åtgärd där man utesluter BVL och BBR krav A2-s1,d0 eller SP-Fire 105 är balansgång på mycket tunn lina, anser Thomas.

Vad är då faran?

Brist på sunt förnuft, ekonomiska intressen att spara pengar, komplicerade riskanalyser från konsulter som helt och hållet ser till resultatet från avancerat dataprogram. Det finns exempel på 6våningshus som har träfasad helt utan brandskydd, men boendesprinkler. Självklart är boendesprinkler bra om branden börjar inomhus, men vad händer om branden startar:
- Utomhus t.ex. anlagd brand
- Anlagd brand t.ex. närliggande källsorteringshus
- Balkongbrand t.ex. fyrverkeribrand
- Bilbrand i närhet av fasad
- Strålningsvärme t.ex. torrdestillation

Scenario

6-våningshus med balkonger. Det är sommar och varmt ute, en person står och röker, kastar ut cigaretten som landar i rabatten. En torrdestillerad träpanel kan användas i så låga temperaturer som 80grader, resten kan ni räkna ut själva. Nu är frågan då 6-våninghusets träfasad börjar brinna, kommer boendesprinkler att släcka branden eller minimera egendomsskadorna -svaret är NEJ

Även om insatstiderna skall vara korta så kan räddningstjänsten vara ute på andra uppdrag, katastrofen blir helt enkelt ett faktum. Boendesprinkler är positivt, men inte som enda åtgärd om brandkrav ställs på fasad, en kombination av boendesprinkler och SP-Fire 105 är en brandtrygg lösning.

Syfte

Denna artikel är skriven av Thomas Bengtsson på Woodsafe Timber Protection i syfte att väcka debatt om träfasader behöver brandskyddas eller inte. Det finns idag flervåningshus på 6våningar som har brännbar fasad men som teknisk sett brandskyddats genom:
- rökförbud för alla boende och deras gäster
- boendesprinkler som skyddar på insidan men inte utsidan där dessutom vattenkällan inte är säkrad.

Ställer vi tjugo lika frågor får vi tyvärr 20 skilda svar från t.ex. brandkonsulter som många gånger litar mer på sin egna riskanalys än till den problematik oskyddat trä kan orsaka.

Slutligen vill dock Thomas påpeka att han inte är motståndare till boendesprinkler, däremot till balansgången orsakad av myndigheters tystnad eller rättare sagt, uteblivna svar på frågor. En kombination är det enda rätta, allt annat är helt förkastligt åtminstone om man ser helheten i BVL, BVF, BBR avslutar Thomas Bengtsson.


Text & Foto: Thomas Bengtsson Woodsafe.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Hus

Related articles in Hus

Visa alla
CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

Fördelar med lofthus

Fördelar med lofthus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Fritidshus inspiration

Fritidshus inspiration

Maxat hus med minimal elräkning

Maxat hus med minimal elräkning

Visa alla