Stockholms första passivhus invigt

Allt Om Bostad

Andreas Granbäck öppnade upp sitt hem för pressen.

Stockholm har fått sitt första passivhus. I mars invigdes Villa Granbäck i Vallentuna.
Ett passivhus är ett energisnålt hus där man minimerar värmeförluster genom ”skalet” samtidigt som de boende i huset, elektriska apparater och instrålad sol utgör de enda värmekällorna.

Se även våra hus uställningar

Trähus Putsade hus & Stenhus Fritidshus


Sovrummet.

Den var stort intresse kring pressvisningen av Stockholms första passivhus. USA:s Sverige-ambassadör Michael Wood och ett 40-tal journalister tog chansen att kika in i det uppmärksammade huset när ägarna visade upp sitt hem, som går under namnet Villa Granbäck. Bakom projektet står bland andra Paroc, en av Europas ledande producenter av byggisolering, som velat visa att man kan bygga ett energisnålt, snyggt och funktionellt hus för den moderna och miljömedvetna familjen.
Genom att bygga ett extremt tätt skal för att minimera värmeförluster, extra tjocka vägar med mycket isolering, satsa på bra fönster och ett väldimensionerat och effektivt ventilationssystem räcker det med värme från boende, elektriska apparater och instrålad sol för att uppnå en behaglig innetemperatur.
– Vi har en väldigt bra luft och behaglig temperatur. Vi har inte lyckats komma under 20 grader sedan vi flyttade in, säger husägaren Andreas Granbäck.
Andreas Granbäck och Linda Wester flyttade in i sitt nya passivhus i januari då etapp ett var klar. Huset är byggt i funkisstil och ska så småningom få en putsad fasad. Innan dess bodde de i en lägenhet på 3 rum och kök. De köpte tomten på Hemnet och var hela tiden inställda på att bygga ett passivhus, något som de hört talas mycket om.
– Men det finns inga hustillverkare som levererar passivhus så vi var tvungna att platsbygga, säger Andreas Granbäck.

Farstu som värmesluss


Köket.


Djupa fönsternischer är ett resultat av de extremt tjocka väggarna.


Huset ska få en putsad fasad.

Etapp två, som utgörs av en utbyggd vardagsrumsdel och en övervåning kommer att påbörjas såsmåningom, men huset är fullt beboligt redan nu. Invändigt ser huset ut som vilket nybyggt modernt hus som helst – förutom i vissa avseenden. Huset saknar radiatorer, något som visserligen inte är ovanligt idag, och fönsternischerna är ovanligt djupa, ett ofrånkomligt resultat av de tjocka ytterväggarna.
– Vi var också tvungna att bygga en gammal traditionell farstu för att slippa få in kall luft utifrån när vi öppnar ytterdörren. Farstun fungerar som en varmsluss, säger Andreas Granbäck.
Tätheten är a och o i ett passivhus. Ytterväggarna är 515 mm tjocka. Plastfolien, som i normala fall bara läggs omlott, måste i dessa hus både häftas och tejpas fast. Ett läckage i tätskiktet kan ställa till problem med temperaturen.
– Man kan inte släppa in vilken elektriker som helst och borra i väggarna så att det går hål i plasten. Kunnig och noggrann arbetskraft är viktigt, säger Anders Olsson, teknisk ansvarig på Paroc.

Linda och Andreas bekräftar att just arbetskostanden är den utgift som dragit iväg när de byggt. Även för isolering har de haft extrautgifter.
– Att bygga ett passivhus kostar 2-5 procent mer än att bygga ett vanligt hus. Men extrakostnaderna räknar vi med att kunna räkna hem på några år, säger Andreas. Vi kommer att spara mycket pengar på att slippa uppvärmningskostnader.

Låg energiförbrukning

Energiförbrukningen i Villa Granbäck uppskattas till 15-16 kWh/kvm/år. Total förbrukning inklusive hushållsel och varmvatten är cirka 45 kWh/kvm/år när huset är färdigbyggt efter etapp två. I en ”vanlig” standardvilla ligger den totala förbrukningen på cirka 180-200 kWh/kvm/år.

I och med att huset är välisolerat blir det också ovanligt ljudisolerat.
– Vi hör nästan inte tågen från järnvägen utanför huset. Det är bara om det är helt tyst som man kan ana tåget, säger Linda Wester och tittar ut över Roslagsbanan som svischar förbi alldeles utanför fönstret.

Hur varmt det kommer att bli i huset i sommar vet ingen ännu.
– Solavskärmning är förstås viktigt i ett passivhus, säger Anders Olsson. Eventuellt kan det bli aktuellt med air condition i sovrummet på övervåningen.

Tyvärr går det inte att lagra överskottsvärme i huset för att plocka ut den vid senare tillfälle.
– Lite av värmen lagras i grunden och i väggarna, säger Anders Olsson. Något annat bra sätt finns inte.

Framtida EU-standard

Utifrån den prognos som EU tagit fram kommer passivhus med största sannolikhet att bli standard vid nybyggnation inom EU år 2016. Idag går mer än 40 procent av Europas energiförbrukning åt till byggnader. Transporterna slukar 32 procent, och industrin ”bara” 28 procent. Samtidigt förordar EU en minskning av koldioxidutsläppen med 20 procent till år 2020. Att byggisolera är en av de mest kostnadseffektiva metoderna för att minska utsläppen av växthusgaser. Det ger en stor besparing både i minskade energikostnader och förbättrad miljö.

– Tyvärr finns inga typhus som är passivhus. Vi har fått förfrågningar från fler kunder, men tänker inte bygga något mer passivhus innan vi utvärderat Villa Granbäck, säger Mats Wiktorsson, marknadschef på Paroc.

Så trots att EU trycker på och att vi uppmanas att bygga och leva klimatsmart finns i dagsläget få alternativ för privatpersoner som vill bygga passivhus.


Text & foto: Susanne Mattsson


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla