Tapetsera och måla väggar på egen hand

Tapetsera och måla väggar på egen hand

Att tapetsera eller måla om väggarna själv är en billig investering för att förändra ett rum. För bästa restultat är det viktigt att vara noggrann med förarbetet och vid uppsättningen.
– Läs instruktionerna och se till att alla prylar finns på plats innan, tipsar Dennis Danielsson på Måleributiken i Alvik.


Dennis Danielsson tycker att det är underlaget som får avgöra om det ska vara tapet eller färg på väggarna. Om det är ett slätt och fint underlag går det att få ett bra resultat med färg.
– Färgskiktet är tunnare än tapet så skavanker syns tydligare. På en helt enfärgad yta syns allt mycket mer. Tapeter är tjockare och täcker skavanker bättre, helst om de är lite mönstrade.
Det som täcker allra bäst, om man har ett underlag som inte är slätt, är så kallade easy up tapeter.
– De är enkla att sätta upp och de är tjocka och täcker bra. De har ett formstabilt papper som inte sväller eller krymper, därför går det bra att rolla limmet direkt på väggen.
I vanliga fall rollas limmet direkt på tapeten och sedan viks ihop för att ligga och svälla, så att de inte ändrar form på väggen.
– Det finns även förklistrade tapeter men då finns det inte så många att välja på.
Mönsterpassningen är också lättare med easy up tapeter.
– Det är inte alltid lätt med mönsterpassning. Men med easy up kan man sätta upp en våd i taget på väggen och sedan lägga den andra mot och skära.

Dennis Danielsson menar att oavsett vilken tapet som ska upp så kan de flesta tapetsera på egen hand.
– De flesta klarar att sätta upp en tapet, om man tar en våd i taget. Se till att man har alla prylar man behöver först. En bra kniv är viktigt, om bladet är för tjockt så fransar tapeten sig. Det ska vara ett tunt blad som man byter ofta. Det går också lättare om man är två som hjälps åt.
Easy up tapeter har oftast inte överlappning utan de sätts kant i kant.
– Det är oftast inte överlappning på tapeter längre. Om man inte får ihop skarvarna om väggarna är sneda och vinda är det bra att grunda färgen först i samma färg som tapeten. Om väggen är vit innan och tapeten svart så kommer det att bli en vit rand i skarven om tapeten går isär, det är inte så snyggt.
Han förklarar att det även går att bara måla där den planerade skarven kommer att vara så slipper hela väggarna målas.
– Målar man bara skarvarna får man inte bara kladda dit färgen för då kommer det att synas. Färgen måste vallas ut med en liten element roller, de är smidiga.

Måla på tapet
Det är underlaget avgör vilket förarbete som krävs. Om en tapetserad vägg ska målas behöver det som står ut, som flikar och revor, tas bort.
– Egentligen behöver man bara ta bort det som är löst. Är det ett gammalt hus med flera lager tapeter kan det understa sitta dåligt och då kan det släppa från underlaget när det blir fuktigt av färgen, förklarar Dennis Danielsson.
För att ta reda på hur det ligger till tycker han att det kan vara bra att provmåla ett område först för att se vad som händer.
– Grundmåla väggen en gång för då ser man om det blir blåsor som släpper från underlaget. Blåsor blir det alltid, men de går tillbaka när det har torkat. Det går att skära upp dem om fylla med spackel om de inte går tillbaka, eller skära upp och försöka limma tillbaka. Men det är svårt.
Tapetskarvar kan lysa igenom när tapeten målas över.
– Är det minsta struktur i tapeten och man spacklar skarvarna blir det släta streck där. Om den gamla tapeten har ett överlapp så kan man bara låta bli att ta bort det. Är det en slät tapet går det att hyvla bort överlappningarna, förklarar Dennis Danielsson. Områden som spacklats behöver ett extra lager med färg för att det inte ska bli någon nyansskillnad.
– Mätta spacklet en gång först med ett lager färg för annars kan spacklet synas igenom.
Han tycker att det är viktigt att ta det lugnt och invänta resultatet.
– Få inte panik. Vänta tills det torkat för att ser hur det ser ut.
Han berättar om ett tillfälle då en av målarkillarna hade varit och målat om ett rum till en kund och när kunden kom hem från jobbet och såg alla blåsor blev han arg och tog en spritpenna och ringade in alla blåsor.
– När målarkillen kom dagen efter var alla blåsor borta, men väggen var full av ringar…

Text: Annika Rådlund
Foto:Annika Rådlund och Nordsjö färg

 

Mät väggen och skär eller klipp första tapetvåden i önskad längd. Loda upp en stödlinje när du sätter första våden. Följande våder sätter du kant i kant.

Mät ut var kablar och strömbrytare kommer att vara och gör hål i tapeten för att förenkla vid uppsättning. Gör hålet lite mindre än vad det ska vara och skär mer exakt när tapeten är på plats.

Doppa penseln i limmet och pensla på väggen (eller på tapeten beroende på vilken typ av tapet det är). Stryk ut limmet jämnt men flödigt med roller eller limpensel.

Släta ut tapeten med vävslätare. Börja i mitten och släta utåt. Mönsterpassa nästa våd kant i kant. Tänk på att limmet torkar sakta - det ger dig gott om tid för justeringar. Släta ut, tryck till och renskär.

Att tänka på:
Det går åt mer tapet vid mönsterpassning. En tapetrulle som ska räcka till fyra våder kanske bara räcker till tre våder om det är stora mönster eller om takhöjden är över 2,40 meter.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips