Tips för en väldoftande och vacker trädgård

Tips för en väldoftande och vacker trädgård

Less på dina gamla rabatter? Saknar du en mysig uteplats? Eller består din tomt just nu av stora schakthögar och huvudet är tomt på fantasi? Här kommer några tips och trix för en väldoftande och vacker trädgård med plats för gemenskap.


Maria Bremefors.

Maria Bremefors, från Ljusdal i Hälsingland är utbildad trädgårdsmästare. Hennes trädgård är som en oas, en mix av gröna vackra blad, slingrande verk och ljuva blommor. Behagliga dofter från trädgården väcker sinnen till liv.
- Trenden nu är just dofter. Trädgården ska dofta. Även Medelhavet är en stor inspirationskälla med olika pilsorter, lavendel och klätterväxter. Problemet med de exotiska växterna är övervintring. Man får ha dem i kruka och förvara dem inne, ljust och varmt. En långvarig trend är uterum, eller avsaknaden av gränsen mellan ute och inne så att säga. Man kan gärna ha många sittplatser i sin trädgård, alla behöver inte bli besuttna, säger Maria Bremefors.


Agave.


Gamla körsbärsträd.


Nerium Oleander.


Uteplatsen.


En vacker sittplats.

Utgå från funktionen

Hennes privata stil är mycket lila, lime, lilarosa och silver. Hon gillar slingrande, krypande växter uppblandat med sten och sina gamla körsbärsträd. För att lyckas med sin trädgård berättar Maria att man bör börja med att tänka på funktionen; var man går och rör sig i trädgården, var man parkerar bilen och var man sitter eller skulle vilja sitta och vilken tid på dygnet sitter man där. Var blåser det, var är det sol eller skugga?
- När man har bestämt hur trädgården ska planeras så tittar man på växterna och planerar de yttre stommarna, det vill säga grunden till det hela. Stommarna går enligt lager på lager-principen. Man börjar längst bak med träd, sen kommer högre och lägre buskar och till sist marktäckare. Då får man en rumslighet med insynsskydd och det blir en lummig trädgård.

Inte så noga med växtzoner

Maria Bremefors tycker inte man behöver vara så petnoga med diverse växtzoner och liknande. Det gäller att se sina egna förutsättningar. Om man har en sluttning med väldränerad jord i söderläge kan man mycket väl plantera mer exotiska växter än vad som är rekommenderat. Men ska man däremot plantera i ett lågland med lerjord och skugga så blir man mer begränsad när det kommer till de exotiska växterna.
- Man bör också tänka på hur mycket skötsel man vill lägga ned på växterna och trädgården. Är man en ung barnfamilj kanske man inte vill hålla på och påta alltför mycket i landet, medan om man är ett medelålders par och väldigt engagerad så kan man pyssla hur mycket som helst.

Till en lättskött trädgård passar alla slags nävor, till exempel Flocknäva. Nävorna är marktäckande vilket hindrar ogräset. Perenner är också lättskötta och återkommande från år till år. Buskar är också bra och där finns massor att välja mellan.
- Man behöver inte bara välja efter blommornas färg, även vackra fröställningar på vintern eller vackra blad kan ha betydelse, säger Maria.

Lavendel och trampväxter populärt

Andra lättskötta växter är Jättedaggkåpa, och Fuchia. Vill man ha mycket färg så passar Salvia och Kantnepeta. Något som är väldigt populärt nu är Lavendel. Och olika trampväxter som får krypa upp och breda ut sig över gångar och stenar. När man trampar på dem så sprider sig en välbehaglig doft.
- Marksten är vackert. Jag är helt såld på röd Öländsk kalksten. Men även vanlig enkel betongsten är vacker. Att blanda till exempel betongsten med växter och sjösten ger en behaglig mix och är skönt att gå på.

För att få en hållbar och jämn trädgård så måste man vara noga med kvaliteten på växtmaterialet och även vara noga med att fylla upp rabatterna väl. Man kan enklast fråga sin trädgårdshandlare om hur många växter man behöver på en viss areal. Om man vill få ett bra resultat, till exempel ett böljande hav av Liten Stefanandra, så kan man inte plantera bara fem plantor - det behövs 25!

Maria Bremefors tycker också att man gärna kan satsa på ett större bestånd av ett fåtal växter, för att få ett lugn.
- Men är man mer intresserad av den gamla allmogeträdgården så är det ju kontrasterna och färgerna man vill åt, då passar ju till exempel Ringblomma och Blå Salvia perfekt ihop.

Maria är även väldigt förtjust i murar och de är dessutom perfekta för att bilda ett varmare klimat. Att odla rosor mot en soldränkt mur är alldeles ypperligt.
- Man behöver inte vara så försiktig! Jag har Ingrid Bergmanrosor hos mig som egentligen inte alls skulle trivas, och de växer som tusan.  Har man inte en perfekt rosmiljö så får man se till att skapa en!

 

TIPS för plantering

  • Titta igenom rötterna på växterna redan på plantskola. Luckra upp jorden och kolla kvalitén, är rötterna fräscha?  Om de fått kämpa för sitt liv i två månader så har de inga bra förutsättningar nere i jorden heller.
  • Låt växterna stå i en hink med vatten ett tag så de får dra i sig rejält med vatten.
  • Red ut rothärvan en del, annars växer de sämre.
  • Gräv ett hål i jorden, fyll gärna botten med uppluckrad jord,(växten vill hellre stå i uppluckrad jord än på hårdpackad) ställ ned plantan - inte längre ned än vad krukan satt.
  • Vattna rejält under tillväxtperioden, de närmsta två åren.
  • Ska du plantera träd så är det mycket noga att aldrig plantera träden för djupt. Max som krukan från plantskolan. Annars ruttnar trädet om man omsluter stammen med jord.
  • Rosor och andra förädlade blommor planteras på cirka 60 centimeters djup.
  • Klätterväxter behöver inte alltid planteras för att klättra, de blir väldigt fina om de får välla fram i rabatten också.
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla