Tips för privatuthyrning av fritidsboende

Tips för privatuthyrning av fritidsboende

Omkring var femte fritidshusägare uppger att de hyr ut sitt boende då och då när de själva inte nyttjar det. Resten hyr inte ut överhuvudtaget. Enligt ägarnas egna uppskattningar står svenska fritidshus i snitt tomma i 31 dygn under juni – augusti.

– Trots stark efterfrågan och pengar att tjäna är det många hus som står tomma i sommar. Ovana och osäkerhet kring hur man går tillväga kan vara orsaker, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Hur mycket är du villig att betala i veckohyra per person för ett semesterboende i andra hand i Sverige? På den frågan blev svaret, i en nyligen genomförd *Sifo-undersökning,  i genomsnitt 2387 kronor. Det vanligaste svaret var 2 000 kronor. Snitthyran på Blocket, baserat på samtliga boendestorlekar, är cirka 5 300 kronor för exempelvis midsommarveckan.

– Det är många som inte själva har tillgång till en sommaridyll och här kan man som fritidshusägare skapa möjligheter för både andra och sin egen plånbok. Hyran bestäms ofta utifrån faktorer såsom läge, bekvämligheter och efterfrågan.


Tips för privatuthyrning av fritidsboende:

Skriv ett hyresavtal
- fyll i vad som ingår och inte ingår i hyran. Ta även med detaljer som klockslag för incheckning och utcheckning, vad som gäller med sängkläder och städning. På så sätt kan du enkelt i efterhand se vad ni kommit överens om.

Gör en förteckning över inventarier - det gör det enkelt för båda parter att checka av. Den som hyr kan direkt se om något saknas efter den föregående hyresgästen.

Samla tips till hyresgästen - samla gärna tipsen i ett läsbart format (till exempel pärm) som ligger framme när gästerna kommer och ta med vilka sevärdheter, restauranger eller aktiviteter som finns i närheten av ditt fritidsboende. Allt från badställe till fina fiske eller bär/svampställen.

Berätta hur olika maskiner, utrustning eller apparater fungerar. I pärmen kan du även vara tydlig med olika regler om vad som gäller för grillning, rökning och husdjur.

Depositionsavgift för städning - om du hyr ut med villkoret att hyresgästen ska slutstäda efter hyrestiden kan du be om en depositionsavgift för att täcka eventuell extrautgift för städning. Det kan även gälla för saker som gått sönder.

Tydlighet kring regler för bokning och avbokning - i samband med att fritidsboenden hyrs ut förekommer ibland att man ber om en mindre del av hyran i förskott. Oavsett hur man gör med det så kan man alltid vara tydlig med vilka regler som gäller för bokning och avbokning och att detta framgår i avtalet.

Ta referenser - är du osäker på hyresvärden kan du alltid be om referenser från tidigare gäster, och och vice versa.

 

*Undersökningsinfo:
Fritidsboende 1015 svar har samlats in via Sifopanelen, Kantar Sifos onlinepanel med ett representativt urval av boende i Sverige, 15-79 år. Fältperiod: 17-24 april 2017

Av: Annika Rådlund Källa: Blocket

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla