Tips när du skaffar studentbostad

Tips när du skaffar studentbostad

Om du ska börja studera i en stad som ligger långt ifrån din hemstad är en av knutarna som behöver lösas innan skolstart boendet. Oavsett hyressätt är det alltid viktigt att det finns ett skriftligt hyresavtal som beskriver hur länge du får hyra, vilka utrymmen som ingår i hyran och vad du ska betala. Betala aldrig förskott på en lägenhetshyra innan du har sett lägenheten och utan att det finns ett hyreskontrakt.


Det finns i princip tre olika hyresalternativ:

1. Studentbostad
Ett tips är att ställa dig i kö redan innan du har blivit antagen för att ha längre kötid när det är dags att flytta. Detta är ju försent om du ska börja plugga i höst, men ska du läsa sista året på gymnasiet till hösten och har en god idé om var du vill läsa vidare kan du med fördel ställa dig i kö redan nu. För att få en studentbostad måste du vara student, vilket innebär att du senast vid kontraktsskrivningen måste visa att du är antagen till en eftergymnasial studiemedelsberättigad utbildning. Olika fastighetsägare kan ställa olika krav på vilka utbildningar man godkänner eller på vilken ort utbildningen ska ligga.

Får du en studentbostad har du samma rättigheter och skyldigheter som för en vanlig hyreslägenhet. Hyran varierar beroende på storlek, standard och läge. Enligt Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) ligger en rimlig månadshyra på som mest 35 % av studiemedlet. En vanlig student som har både bidrag och lån har alltså 10 016 kr i månaden och då skulle en rimlig hyra ligga på 3 500 kr. Denna summa överskrids med flera tusenlappar på många håll i landet. Nästan alla studentbostäder har 10-månaders hyra, vilket innebär att juni/juli alternativt juli/augusti är hyresfria.
 

2. Bo som inneboende
Är du ute i sista minuten kan din bästa chans att hitta boende vara att bo inneboende hos någon. Har man ett inneboendekontrakt delar man rum/lägenhet med den som är förstahandshyresgäst eller bostadsrättsinnehavare. Fördelen med att vara inneboende är att man inte behöver ha hyresvärdens tillstånd. Hyran för en del av en hyresrätt skall ligga i proportion till vad hyresgästen själv har i hyra per kvadratmeter. Dessutom får man kan lägga på ca 10 % om rummet är möblerat och om det ingår tillgång till fler rum.

Exempel:
Lägenheten är 70 m2 och kostar 8000 kr/mån
8000/70 m2 = 114 kr/m2
Två sovrum om 15 kvm finns varav ett hyrs ut.
I övrigt delar de på bostadens yta.
70 – 15x2 = 40kvm gemensam yta +15 kvm egen yta=
35 x 114 = 4000 kronor/månaden
4000 x 1.10 (plus 10 %) = ca: 4400 kr/månaden

Du som hyr ut en del av ditt boende ska betala skatt för intäkterna. Skatt skall redovisas i inkomstslaget kapital. Du får ett schablonavdrag vid uthyrning. Schablonavdraget är 40 000 kr. Du får dessutom göra avdrag för den avgift eller hyra du själv betalar för den del du hyr ut, om du bor i bostadsrätt eller hyresrätt. Vid uthyrning av småhus får du avdrag med 20 % av hyresintäkten, utöver schablonavdraget. Läs mer på Skatteverket

3. Hyra i andra hand
Du kanske har fått hyra en lägenhet av en person som ska studera utomlands ett år eller som precis fått jobb i en annan stad men vill behålla sin lägenhet under en period. Då är det viktigt att ni båda ser till att det finns ett samtycke från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.
Man får i princip inte ta ut högre hyra än den man som förstahandshyresgäst betalar till sin egen hyresvärd. Ett visst påslag för möbler får göras. Om lägenheten är fullt möblerad kan ersättningen normalt motsvara ett påslag om högst 10 % av månadshyran som förstahandshyresgästen betalar till sin egen hyresvärd. Om påslaget är högre kan andrahandshyresgästen begära att hyresnämnden beslutar om återbetalning av överhyran (med ränta). Är det en bostadsrätt som hyrs ut är parterna fria att komma överens om hyrans storlek. Om den överenskomna hyran påtagligt överstiger kapitalkostnaden och driftskostnaderna för bostaden, ska hyresnämnden på ansökan av hyresgästen sätta ned den. Det finns ingen möjlighet för hyresgästen att ansöka om att få tillbaka de belopp som han eller hon betalat utöver den i lagen angivna hyresnivån.

Generella tips:
Titta på bostaden innan du tackar ja till att hyra – Se till att bostaden motsvarar det du har blivit lovad och att den som eventuellt bor där nu är medveten om att den ska hyras ut.
Betala aldrig några pengar innan du skrivit kontrakt – Hur desperat du än är att få bostaden så finns det stor risk att du står utan en bostad och pengar om du går med på att betala förskott innan du ens har ett hyreskontrakt.
Kom överens om regler innan du flyttar in – Vad ingår i hyran? Vilka utrymmen får du använda? Vilka tider ska det vara tyst i bostaden? Prata även igenom saker som städning, sopsortering, gäster och köksrutiner.
Acceptera aldrig att nycklarna skickas till dig per post – En seriös uthyrare vill inte att nycklarna ska hamna på vift. Erbjuds du att nycklarna ska sändas per post ska du inte acceptera detta och se det som ett starkt varningstecken på att allt inte står rätt till.
Be någon som har erfarenhet av att hyra lägenhet att läsa avtalet – Konsumentverket har hittat flera exempel på hyresavtal som strider mot hyreslagen. Be någon om hjälp med att tolka det finstilta och se att du får sjysta avtalsvillkor.
Folkbokför dig – Rätt adress är viktig för att kunna teckna försäkringar, få post, kunna söka bidrag, betala rätt skatt och göra beställningar på Internet.
Skaffa hemförsäkring – Oavsett om du bor i en studentlägenhet eller hyr i andra hand ska du ha en egen hemförsäkring. Är du inneboende godkänner vissa försäkringsbolag att man har en försäkring för alla som bor under samma tak medan andra försäkringsbolag kräver att var och en har en egen försäkring. Detta är viktig både för dig som är inneboende och du som hyr ut. Som inneboende vill du att dina saker ska vara försäkrade om något händer, t.ex. en brand eller inbrott. Du som uthyrare vill försäkra dig om vad som gäller om studenten råkar skada lägenheten eller inventarier på något vis.



Av: Annika Rådlund Källa: Sharon Lavie, Familjeekonom Ikano Bank
Foto: Getty Images
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla